Home

Achtergrond laatste update:13 mrt 2019

KAS stabiel op hoog prijsniveau

De kunstmestprijzen zitten al maanden in rustig vaarwater.

Het contrast met vorig najaar is groot. Toen steeg de KAS nutramon-prijs in relatief korte tijd van € 22,75 per 100 kg in september tot € 25,85 begin december. In week 1 kwam er een stuiver bij die prijs op, maar dat was het dan ook. Sindsdien noteert KAS € 25,90 per 100 kg.

Dat is nog altijd wel fors meer dan in voorgaande jaren. In 2018 noteerde deze meststof begin maart € 23,25 per 100 kg, terwijl in 2017 ook minder betaald hoefde te worden: € 24,75 (bron: groothandel Triferto).

Meer handel in KAS

Er is in de huidige tussenfase in de kunstmestmarkt wel meer handel in KAS geweest. In tegenstelling tot vorig jaar, toen het voorjaar laat was en er veel meer gespeculeerd werd. Tot hogere prijzen leidde dit echter niet. De energieprijzen stijgen bovendien al langer niet meer.

Eerste echte kunstmestgift komt nog

De eerste kunstmestgift moet bovendien nog beginnen. Boeren zijn door de verrassend hoge temperaturen in de tweede helft van februari wel veel het land op gegaan om te bemesten. Maar die boeren die dat deden, pakten vooral hun kans om drijfmest uit te rijden, later gevolgd door de vloeibare kunstmest urean. Van KAS is in deze fase nog geen sprake. De echte eerste kunstmestgift laat nog een week of 2 op zich wachten. KAS blijft voorlopig op dit prijsniveau hangen.

Kali-prijs niet in beweging te krijgen

Voor kali geldt in zekere zin hetzelfde als voor KAS. Begin december en ook in januari kwam er wat bij de prijs op. Kali werd in een maand tijd € 1,50 duurder. Maar sindsdien is er geen beweging meer in de kali-prijs te krijgen. Kalizout 60% noteert deze week € 33,20 per 100 kg. Vraag en aanbod zijn keurig in balans. De prijzen liggen wel hoger dan in 2018 (€ 31) en 2017 (€ 29).

Tripelsuperfosfaat

Tripelsuperfosfaat ten slotte vaart ook een stabiele koers. Begin dit jaar kwam er voor het laatst wat bij de prijs op: € 40,90 per 100 kg; ruim € 5 meer dan in 2018 betaald werd voor deze meststof.

Prognose: stabiele prijzen

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all

Of registreer je om te kunnen reageren.