Home

Achtergrond

Hogan: Britse heffing illegaal

De voorgestelde importtarieven voor onder andere kaas en rundvlees, die Groot-Brittannië wil instellen bij een harde brexit zijn illegaal.

Dat zegt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan. Hij kondigt aan dat de Europese Unie ook importheffingen zal invoeren op Britse producten als er geen akkoord wordt bereikt over de Britse uittreding.

Heffing van 53% op rundvlees

Hogan maakte zijn opmerkingen maandagavond na afloop van de vergadering van de Europese ministers van land- en tuinbouw. Hij reageerde op het Britse voornemen om onder andere een heffing van 53% op rundvlees in te stellen. Een groot deel van de voedselimport komt op het nultarief, maar voor sommige sectoren (vooral vlees en zuivel) stelt het Verenigd Koninkrijk hoge tarieven voor, om de eigen boeren te beschermen.

Eisen van WTO

De Europees landbouwcommissaris zegt dat het volstrekt onnodig was de hoge invoertarieven al te publiceren, terwijl de discussie over de brexit nog volop gaande is. De voorgestelde tarieven voldoen niet aan de eisen van de Wereldhandelsorganisatie WTO, aldus Hogan, “en ik denk dat het Verenigd Koninkrijk zich ook wel realiseert dat dit niet kan.”

Gevolgen voor exporteurs

De hoge invoerheffingen zouden grote gevolgen hebben voor Ierland, dat voor zijn export voor 75% afhankelijk is van het Verenigd Koninkrijk. Maar ook Franse, Belgische, Nederlandse en Duitse exporteurs zouden er zwaar door getroffen worden.

De Europees landbouwcommissaris sloot zijn opmerkingen af met: “Oh ja. Mocht er een harde brexit komen, dan zullen wij met onze eigen invoertarieven over de brug komen.” De Europese Unie is voorbereid op alle scenario‘s, zegt Hogan.

Onzekerheid voor boeren

De Europese koepel van landbouworganisaties en coöperaties (Copa Cogeca) vindt dat een situatie moet worden voorkomen dat aan beide kanten van de grens de boeren het slachtoffer worden. De besluitvorming in het Lagerhuis vergroot de onzekerheid voor de boeren in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Europa, aldus secretaris-generaal Pekka Pesonen in een verklaring. “Het is van groot belang dat de Britse regering en het Britse parlement een compromis bereiken om nog een positieve draai te geven aan die schadelijke proces op Europees niveau. Alles moet gedaan worden om te voorkomen van het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder akkoord verlaat, of het nu op 29 maart is of later.”

Of registreer je om te kunnen reageren.