Home

Achtergrond 4 reacties

Het waterschap smacht naar boerenkennis

Teler Hanse zit namens Partij voor Zeeland 8 jaar in het bestuur van Zeeuws waterschap en wil door.

“Boeren staan elke dag met hun laarzen in de klei. Ze weten wat er gebeurt als er binnen 24 uur 100 millimeter regen valt. Ze voelen het in hun portemonnee als het maandenlang droog blijft en er ook geen zoet water van elders aangevoerd kan worden. Water is in feite de kurk waar de landbouw op drijft”, zegt akkerbouwer Kees Hanse (49) uit Zierikzee (Zl.).

Akkerbouwer Kees Hanse zit namens Partij voor Zeeland al 8 jaar in het bestuur van waterschap Scheldestromen. Hij wil graag nog 4 jaar door - foto: Peter Roek.
Akkerbouwer Kees Hanse zit namens Partij voor Zeeland al 8 jaar in het bestuur van waterschap Scheldestromen. Hij wil graag nog 4 jaar door - foto: Peter Roek.

“Wij boeren hebben praktische kennis over de gevolgen van te veel én van te weinig water. Juist daarom zit ik in het bestuur van het Zeeuwse waterschap Scheldestromen. Ik ben gelukkig niet de enige boer in het bestuur. Bij elkaar opgeteld zijn dat er bij ons wel een stuk of tien.

Niks ten nadele van al die anderen, want ze steken er veel tijd in en hebben soms best goede ideeën. Maar in de wereld van het water moet je toch ook mensen met praktijkkennis aan de bestuurstafel hebben. Daarom hoop ik terug te komen in het bestuur. Ook al heb ik 8 jaar achter de rug.”

Droge zomer onderstreepte belang zoet water

“Ik heb samen met mijn broer een akkerbouwbedrijf op het eiland Schouwen-Duiveland. Vorige zomer was het hier zo droog dat we de uien uiteindelijk moesten onderploegen. Gelukkig exploiteren we samen met twee andere boeren nog drie windmolens. In 2018 hebben we van de wind gegeten, een geluk bij een ongeluk.

Als je zo’n droge zomer aan den lijve ondervindt, weet je hoe belangrijk het voor de landbouw in deze provincie is om voldoende zoet water beschikbaar te hebben. Dat motiveert enorm om in het waterschap met goede oplossingen te komen.”

Wij zijn faliekant tegen elke nieuwe ontpoldering

“Partij voor Zeeland is mijn partij. Deze keer sta ik op plek 2 van de lijst. In de afgelopen 4 jaar hadden we drie zetels. Mijn partij komt op voor alle Zeeuwen, zowel in Provinciale Staten als in het waterschap.

Wij zijn faliekant tegen elke nieuwe ontpoldering, strijden voor behoud van een zoet Volkerak-Zoommeer en keren ons tegen het zogeheten kierbesluit waardoor het Haringvliet steeds zouter wordt.

Deze speerpunten sluiten naadloos aan bij de wensen van de boeren en tuinders. Wij willen voedsel produceren en dat lukt alleen met aanvoer van zoet water. Het waterschap speelt hierbij een sleutelrol.”

Het maaien van een sloot - foto: Bert Jansen.
Het maaien van een sloot - foto: Bert Jansen.

Slimmer maaien

“Niet elke dag boek je succes, maar soms toch wel. Veel boeren klaagden bij mij over de manier waarop het waterschap de sloten maaide. Ze trokken de uiteinden van de drainbuizen kapot, met als gevolg dat de percelen niet optimaal werden gedraineerd.

Toen ben ik gaan kijken hoe ze dat bij andere waterschappen doen. Daar maaien ze slimmer, de buizen blijven intact. Door mijn inspanningen heeft het waterschap zijn maaitechniek aangepast.

Nog een succes: september 2016 viel hier in korte tijd enorm veel regen. Veel landbouwgrond stond onder water. Boeren vroegen mij of het waterschap in zo’n situatie niet eerder kan gaan malen.

Ik heb geregeld dat drie gedupeerde boeren hun verhaal konden doen in een van onze commissies. Dat was een slimme zet. Er kwam een nieuw draaiboek. De kans dat landbouwgrond blank komt te staan, is nu fors kleiner.”

Elke boer heeft tijd om in het waterschap actief te zijn, het is een kwestie van prioriteiten stellen

“Ik behartig de belangen van de landbouw in het waterschap. Zo voel ik het wel. Maar ik kan natuurlijk niet elk individueel probleem oplossen. Boeren kunnen mij altijd aanspreken, soms verwijs ik ze door naar de juiste ambtenaar. Voor mij is de grote lijn van belang. Als meer boeren ergens last van hebben, dan moet daar een oplossing voor komen.

Het is leuk werk. Een boer heeft een tamelijk eenzaam beroep. In het waterschap kom je mensen tegen, je staat midden in de samenleving. Collega’s zeggen vaak dat ze geen tijd hebben voor andere dingen. Met alle respect, dat is toch een beetje onzin. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Elke boer heeft tijd om in het waterschap actief te zijn.”

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Topper, jammer dat hij niet hier boert..

 • koestal

  Boeren hebben hier niks te zeggen in het watersschap,de natuurorganisaties hebben hier de macht en betalen maar weinig per ha.

 • Alco

  Hier stoppen de bestuurlijke boeren ermee.
  Totaal gefrustreerd door de emotionele inbreng van niksnutten.

 • veldzicht

  De meeste stemmen voor de waterschappen komen tegenwoordig uit de steden,allemaal mensen die er de ballen verstand van hebben.Die kan je makkelijk wijsmaken dat het waterpejl omhoog moet,er minder mest en vee moet komen en meer bloemen en vogels en dat de boeren het meeste land in gebruik hebben dus meer moeten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.