Home

Achtergrond 23 reacties

GroenLinks wil krimp realiseren door hogere welzijnseisen

Krimp van de veestapel staat al geruime tijd op de agenda van GroenLinks.

Recente uitlatingen van partijleider Jesse Klaver dat hij in 2030 een einde wil aan de bio-industrie, waren bij veel boeren tegen het zere been. Landbouwwoordvoerder Laura Bromet van GroenLinks zegt dat krimp van de veestapel onvermijdelijk is om de klimaatdoelen te halen. “In 2050 moet de CO2-uitstoot met 95% verlaagd zijn. Dat geldt ook voor de landbouw.”

Laura Bromet (Groenlinks) tijdens een debat over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) - Foto: ANP
Laura Bromet (Groenlinks) tijdens een debat over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) - Foto: ANP

De landbouw neemt al veel klimaatmaatregelen.

“De landbouw klopt zichzelf op de borst, omdat er al veel CO2-reductie is gerealiseerd. Maar dat geldt vooral voor de glastuinbouw. Die sector is echt een voorbeeld voor de agrarische sector, met het oog op zuiniger omgaan met energie, hergebruik van water en reductie van gewasbeschermingsmiddelen.”

Het is niet dat de landbouw als geheel kan claimen dat ze zoveel gedaan hebben aan CO2-reductie

“Het is echt bewonderenswaardig welke stappen de tuinbouw heeft gezet. Het is niet dat de landbouw als geheel kan claimen dat ze zoveel gedaan hebben aan CO2-reductie. De opgave van de veehouderij is nog enorm. Het zou al helpen als de sector dit onder ogen ziet. We hebben nu nog tijd. Als we niet op tijd beginnen, wordt het een pijnlijk verhaal. We zien nog heel veel ontkenning in de sector. Ik denk echt dat ondernemers die niet zien dat dit gaat gebeuren, op een doodlopende weg zitten.

Waarom de focus op krimp van de veestapel?

“Als je wil dat er geen heel pijnlijke ingrepen gedaan worden in de veehouderij, moet je op tijd beginnen en dan moet je geen taboe leggen op het verkleinen van de veestapel. Dan moet je nadenken op welke manier en in welk tempo je dat wil doen, zodat het zo sociaal mogelijk kan.”

Hoe kan dat in jullie ogen het beste?

“We willen krimp koppelen aan dierenwelzijn. Als je dieren meer ruimte geeft en de stallen niet vergroot, zorgt dit ervoor dat er een betere prijs komt voor de dieren en dan zorgt dit automatisch voor een kleinere veestapel, zonder dat boeren economische schade lijden. Ik ken een boer met gangbaar pluimvee die overstapte op 1 ster van de Dierenbescherming. Hij behaalde dezelfde inkomsten met de helft minder dieren, geen antibiotica en hij had meer plezier in zijn werk. Wie wil dat nu niet?”

Dat klinkt heel anders dan een einde aan de bio-industrie.

“Er wordt veel gezegd over wat wij vinden. Wij vinden dat dieren recht hebben op een goed bestaan. We vinden dat alle stallen op korte termijn moeten voldoen aan de 1 ster van de Dierenbescherming, maar op termijn aan 3 sterren. We willen de veehouderij niet weghebben, of stoppen met vlees eten. We vinden wel dat mensen minder vlees moeten eten, maar dan van hogere kwaliteit.”

Hoe kan dit gerealiseerd worden?

“Als overheid heb je 2 instrumenten: regelgeving en subsidie. Boeren verdienen duidelijkheid over op welke termijn welke staleisen gelden. De overheid kan ook helpen bij overbruggingskrediet voor boeren die willen investeren in stalsystemen.”

Voor welke diersoorten willen jullie deze hogere eisen?

“Voor alle dieren die voor vleesproductie worden gehouden: varkens, kippen, vleesrunderen en kalveren.”

Met verplichting van sterrenvlees verliest de boer de extra inkomsten hiermee.

“Daarom is regelgeving ook nodig. Er hoort ook een verbod bij op stallen die niet aan deze eisen voldoen. We willen dit ook Europees aanpakken, om import van vlees dat niet aan de eisen voldoet aan te pakken.”

De klimaatonderhandelingen zijn in volle gang. GroenLinks zit ook aan tafel. Is jullie standpunt over de veestapel voor jullie een breekpunt?

“Er zijn geen breekpunten benoemd. We willen een klimaatbeleid dat voldoet aan de eisen van het Akkoord van Parijs.”

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over het rapport van het Rli over een klimaatbestendig voedselpatroon. Het debat is hier live te volgen.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Eerst de nertsen, toen de rest.

 • boerkebrabant

  heb spijt dat ik niet op forum heb gestemd, ik hoop en denk dat de vvd en cda naar rechts draaien, zo niet, dan heeft bij de volgende verkiezingen forum de absulute meerderheid, de onzin die de lingse partijen elke dag uitspreken word met de dag groter

 • farmerbn

  Groen links heet links maar wil duurder voedsel voor de mensen. Ik denk dat voor veel mensen met een kleine beurs het 'groen linkse vlees' te duur gaat worden. Het zijn toch vooral de naieve jongeren die achter messias Klaver aanhijgen. Hopelijk gaan die naieve jongeren voldoende verdienen om de levenstandaard van groen links te behalen.

 • john***

  Blijf maar dromen. Nederland moet het van de monidale handel hebben zelf hoge importeisen stellen betekent een flinke klap voor de economie en zal nooit gebeuren. Ondertussen lekker verder doen met de verschillende concepten en promoten dat meer burgers dat gaan kopen voor een hogere prijs zodat meer boeren kunnen schakelen.

 • fietskip

  Ze hebben het altijd over ontkenning als je het niet eens bent met hun.
  Dat is wel heel typisch voor deze mensen.
  Ze kunnen ook altijd geld uitgeven zonder dat dat door iemand opgebracht hoeft te worden.
  Ze hebben het over 1 ster kippenvlees waar op dit moment de markt helemaal vol van zit , en toch moet iedereen om! Hoezo ontkenning van de markt!
  Ik denk dat ze nog steeds niet met beide benen op de grond staan maar nog ergens in hun ideologie zweven

 • Bennie Stevelink

  De belangrijkste vraag hierbij: heeft dit invloed op het klimaat?

 • deB.

  En WEER een linkse boerenbasher, die totaal geen affiniteit met dierhouderij heeft, hier op dit medium!! Waarom geen Geurts, evt Lodders of Bisschop. Het geeft te denken
  Ze heeft het over de tuinbouw, waar de stoppen er nog net niet uit klappen, (oftwel het net zit overvol)! Opmerkelijk

  Wat is dit voor een linkse kliek????

 • jhp

  @Bennie Stevelink Nee natuurlijk niet, de mens is misschien voor max 3% van invloed op het klimaat, als de hele mensheid nu op zou houden te bestaan scheelt het misschien 0,1/0,2 graad minder van de vermeende temperatuur stijging door CO2 uitstoot.
  De finaciële crises gaf een fikse berekende CO2 reductie, vraagje werd er toe meer of minder vlees gegeten.

 • Jan-Zonderland

  Het is al vaker gezegd op dit forum: de winkelschappen moeten maar eens leeg raken. Dan is het gauw over met die klimaat hysterie. Want het is best irritant als je iets wilt halen in een supermarkt en het produkt blijkt uitverkocht te zijn. Ik ondervond dat aan den lijve vanmorgen toen ik, tijdens ons verblijf in Nederland, door mijn vrouw om een paar boodschappen werd gestuurd. (Ja, wij bivakkeren in een appartementje en zorgen zelf voor ons eten. Het moet uiteindelijk wel betaalbaar blijven😀) We wilden wel een lekker gebakken eitje bij het brood dus ik naar een supermarkt in Biddinghuizen. Bleken alle eieren uitverkocht te zijn. Hmmm denk je dan, hoe kan dat nou ? Navraag bij de kassa leerde dat er op dit moment te weinig eieren beschikbaar waren. Dan maar een broodje kaas of ham, ook lekker.

 • Alco

  Het leven van mens en dier is met de voeding altijd kringloop.
  De luxe en riool van de mens is de bottleneck.

 • william1

  <>

 • deB.


  Dat zouden ze hier eens breed uit moeten meten, ipv al dat links bashende volk de ruimte geven...Ze hebben nog never een dier te verzorgen gehad.
  Maw. populistisch gemekker.

 • veldzicht

  De veehouderij hoeft niets te doen,alles wat de dieren eten is plantaardig en is korte kringloop.Plant groeit en neemt CO2 op en produceert zuurstof.Of die planten nu worden opgevreten door dieren of dood gaat ,bij vertering wordt het omgezet in CO2 en methaan ,het volgende voorjaar begint alles weer te groeien en herhaalt de cyclus zich weer.CO2 en methaan uit de lucht meststoffen uit de bodem en zuurstof geproduceert en alles is weer precies het zelfde. Laura Bromet en haar vrienden en vriendinnen bij Gr.Links zouden een jaartje naar de 1e klas lagere landbouw school moeten gaan,dat is het eerste wat je daar leert.Of ze weten het wel en houden hun mond omdat ze die boeren weg willen hebben.

 • brutus71

  GroenLinks met Jesse wil Nederland gaan regeren, als dit doorgezet gaat worden, moet het CDA uit het kabinet stappen

 • Bennie Stevelink

  Het standpunt van GroenLinks maakt in ieder geval duidelijk, dat zowel dierwelzijn als klimaat geen doel is, maar een middel om de veehouderij te reduceren.
  Je kunt dus eindeloos over klimaat discusseren, argumenten aanvoeren die zo waar zijn als dat twee keer twee vier is, het wordt er niets anders van.

  Ik ben nieuwsgierig hoe Baudet zich in deze opstelt.

 • famboenink@hetnet.nl

  bouw eerst maar een paar kerncetrales net als in frankrijk schaadt geen mens en dier zoals windmolens zoneankers als je zo tegen co2 bent oh ja in china momenteel 1100 kolencentrales aan het bouwen en worden er eidere week 3 geopend
  1 de melkveestapel is al gekrompen van meer dan 2,5 miljoen naar 1,5 miljoen nu
  2 methaan lost binnen 10 jaar weer op schrapen dus uit het akkoord

 • Maas1

  @ Bennie zo is het.Ik kan mij bij links geheel niet ontrekken aan de indruk dat het klimaatakkoord voor links een prachtig instrument is om ons land geheel totaal te veranderen ook op het gebied van R.O.en milieu en waarin ook onze identiteit geheel zal wegebben door de tijd heen! Ik geloof Rutte wel dat er met groenrechts veel geld te verdienen valt,en dat is ook zo,maar o o wat is dit link als Groenlinks naar boven komt!

 • veldzicht

  Als VVD en het CDA de komende 2 jaar met Gr.Links en andere linkse partijen aan pappen staat voor mij nu al vast waar ik over 2 jaar op stem.Nu maar hopen dat Baudet waar maakt wat hij zegt dat hij het zo goed met de boeren voor heeft.

 • Maas1

  Veldzicht,zo sta ik er ook in.

 • Jaap39

  @veldzicht gelukkig hadden bij de afgelopen verkiezingen veel mensen het inzicht al om op FVD te stemmen

 • Maas1

  Jammer dat de overheid altijd achter de feiten aanloopt de eerste CV op waterstof zijn al nagenoeg ontwikkeld,je hele hut verbouwen en isoleren komt dan ook in en heel ander dag licht te staan.Het stomste wat ze kunnen doen is de burger op zadelen met onnodige uitgave. En dat geld natuurlijk ook voor de bedrijven.Energie transitie oke,dan tegen minimale kosten en maximale winstmarge.CO2 reductie leuk bedacht als je er in geloofd,een sturingsmiddel dat ( vooralsnog) dan wel!
  Je moet wel een klap van de windmolen hebben om het miljarden kostende gasleidingen netwerk over de reling te gooien!

 • Alco

  De waarheid MOET geaccepteerd worden. Maar toegeven aan sentimenten is de weg naar het einde. Echter doen de meeste politieke partijen dat in angst uit sten verlies. Misschien dat FvD iets kan betekenen.

 • slatan

  Mevrouw kan nog wel wat frisse lucht van het platteland gebruiken zo te zien....

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.