Home

Achtergrond

Gevecht over komst mestverwerker Oss gaat door

De strijd om de vestiging van de mestverwerker van de boerencoöperatie Mace op industrieterrein Elzenburg in Oss gaat de volgende fase in voor de Raad van State.

De gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant staan donderdag 28 maart tegenover elkaar voor de voorzieningenrechter van de Raad van State (RvS). Oss vecht de beslissing van de provincie aan die in oktober 2018 het gemeentelijke bestemmingsplan buiten werking stelde. Hierdoor blijft de komst van de mestverwerker van boerencoöperatie Mace mogelijk. Dat nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Oss zou grootschalige mestverwerking op de gemeentelijke bedrijventerreinen definitief onmogelijk maken en daar was de provincie het niet mee eens.

Opmerkelijk zware en niet alledaagse ingreep

De beslissing van de provincie, een reactieve aanwijzing genoemd, is een opmerkelijk zware en niet alledaagse ingreep op het gemeentelijk handelen. Een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant zei ten tijde van het besluit van de provincie dat die drastische ingreep in Oss door middel van een reactieve aanwijzing noodzakelijk was. “Het besluit van de gemeenteraad in Oss staat haaks op het mestbeleid dat de Provinciale Staten in 2017 hebben bepaald. Met deze reactieve aanwijzing wordt het provinciale belang veiliggesteld en borgen we het provinciale beleid.”

Protesten vanuit gemeente Oss

In 2016 meldde de Mace, ruim 180 boeren die samen 460.000 ton drijfmest willen verwerken, zich bij gemeente Oss. De leden wilden een mestverwerker bouwen op het industrieterrein aan de Merwedestraat. Die locatie heeft als belangrijke voordeel dat het vlakbij de haven ligt. In de mestverwerker wil Mace tot maximaal 500.000 ton drijfmest opwerken naar hoogwaardige, organische meststoffen voor de land- en tuinbouw in en buiten Europa. In eerste instantie wilde Oss wel meewerken aan de komst van Mace binnen de gemeentegrenzen, later veranderde dat door protesten vanuit de gemeente.

Frans Meulenmeesters, voorzitter coöperatie Mace. - Foto: Bert Jansen
Frans Meulenmeesters, voorzitter coöperatie Mace. - Foto: Bert Jansen

Pogingen sinds 2009

Mestcoöperatie Mace probeert al sinds 2009 in Brabant mestverwerking van de grond te krijgen. De eerste poging was in Elsendorp. Toen het niet lukte zich door te vestigen, kwam Gemert in beeld. Daar lag de gemeenteraad echter dwars. Daarna werd het vizier op Landhorst gericht, in agrarisch gebied. Ook hier ging het mis. De provincie was daar op tegen omdat de locatie in Landhorst niet geschikt zou zijn. Een industrieterrein in de zwaarste milieucategorie, zoals Elzenburg in Oss, zou beter geschikt zijn voor dit doel aldus Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.

Ik vind het wel jammer dat men niet eerst bij ons komt, maar meteen naar de rechter stapt

Frans Meulenmeesters, voorzitter coöperatie Mace

De man achter de mestverwerker, Frans Meulenmeesters, heeft nog steeds het vertrouwen dat het na al die jaren strijden voor een locatie toch gaat lukken. “Het is het goed recht van Oss om naar de rechter te stappen, maar ik heb goede hoop dat de provincie door de RvS in het gelijk gesteld zal worden. Het huidige plan past helemaal in het provinciale beleid om op een dergelijke locatie de mestverwerker te vestigen. Ik vind het wel jammer dat men niet eerst bij ons komt, maar meteen naar de rechter stapt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.