Home

Achtergrond 6 reacties

‘Geen grootschalige bedrijven toestaan in Zeeland’

GroenLinks-lijsttrekker in Zeeland Gerwi Temmink pleit voor natuurinclusieve landbouw.

Gerwi Temmink is lijsttrekker van GroenLinks in Zeeland. Hij heeft de afgelopen 4 jaar als eenmansfractie gefunctioneerd en hoopt dat daar na de verkiezingen verandering in komt.

Natuurinclusieve landbouw

Temmink is voorstander van natuurinclusieve landbouw. Natuurbeheer, biodiversiteit en regionale economie zijn speerpunten van Temmink. De sector wil verduurzamen. “Ik zie liever 3 Beter Leven-sterren op producten in plaats van 1 ster. Ditzelfde geldt voor grootschalige bedrijven.”

Overgangsperiode voor biologische bedrijfsvoering

Er moet volgens hem een overgangsperiode komen voor bedrijven die over willen schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Deze bedrijven hoeven wat Temmink betreft niet te krimpen qua omvang. Grootschalige bedrijven worden niet meer toegelaten in Zeeland. Hij merkt op dat GroenLinks misschien een wat andere visie heeft dan andere politieke partijen. “Wij zijn idealistisch en realistisch.”

Lees verder onder de foto

Gerwi Temmink: “Ik zie liever 3 Beter Leven-sterren op producten in plaats van 1 ster." - Foto: Carel Bruring
Gerwi Temmink: “Ik zie liever 3 Beter Leven-sterren op producten in plaats van 1 ster." - Foto: Carel Bruring

Voedselbos

De partij wil de consument meer bewust maken van voedsel, met een bijbehorend eerlijke prijs voor boeren. Hier zal de overheid zich over moeten bekommeren, vindt Temmink. Op dit moment is 80% van alle landbouwgrond in gebruik voor de productie voor veevoer. Temmink zou graag zien dat de landbouw op een andere manier ingericht wordt. Hij noemt onder meer het voedselbos als mogelijkheid om ook in voedsel te voorzien.

De Nederlandse landbouw kan door subsidies de goede richting in gestuurd worden

Temmink vraagt zich af of we de wereld moeten voeden door veel te exporteren of dat we andere landen moeten ondersteunen in het opzetten van eigen voorzieningen. “De Nederlandse landbouw kan door subsidies de goede richting in gestuurd worden”, aldus Temmink.

Verzilting

In Zeeland speelt verzilting een grote rol voor landbouwers. Er zijn plannen gemaakt voor de komende 4 jaar. “We zouden verder moeten kijken dan deze periode. De zeespiegel blijft namelijk stijgen. De verzilting neemt dus alleen maar toe. Er zullen misschien keuzes gemaakt moeten worden om bedrijven te verplaatsen als dat moet.”

Zout water kan volgens Temmink ook leiden tot een andere teelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zoute aardappelen of vis. Ook hier speelt de vraag wat hogere overheden gaan beslissen. “Het is te begrijpen dat boeren zoet water willen. De stijging van de zeespiegel is een bedreiging, en niet alleen voor hen. Misschien is het verhogen van de dijken noodzakelijk. Ook (natuurlijke) opvangbekkens zijn een optie. Dit kan volgens de minister nu nog niet bekeken worden, maar pas in 2032 gebeuren. Voor die tijd is er geen geld.”

Tijdige beslissingen en goede overgangsregelingen zijn daarom wenselijk, vindt Temmink.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Mijnheer Temmink, u wilt voedselbossen. Prima maar als blijkt dat dat minder voedsel per ha produceert dan reguliere landbouw laten we dan beginnen met uw rantsoen te korten. Ik vind het onredelijk dat andere mensen eventueel de dupe worden van uw plannen. Dus als u die verantwoordelijkheid op u neemt dan is er vast wel een boer te vinden die met u mee wil werken om uw gelijk of ongelijk te bewijzen. Ik voorspel echter dat u deze uitdaging miet aan durft te gaan omdat u wel eens erge honger zou kunnen krijgen.

 • Bennie Stevelink

  Als de woorden “eerlijke prijs” hoor, weet ik al dat ik het niet serieus hoef te nemen.
  Op naar het volgende kleuter verhaal.

 • pinkeltje

  Dat ik dat zelf nog niet had bedacht. Als je maar genoeg zout water hebt kun je de visteelt oppakken. Kunnen ze binnenkort samen met zoute aardappelen in Friesland uitproberen in Holwerd aan zee! En dat allemaal tegen eerlijke prijzen!

 • Alco

  Dat dat hier een podium krijgt.

 • pinkeltje

  Ik denk niet dat je het moet zien als dat de man een podium krijgt, maar hoewel je er eigenlijk ook niet eens naar zou moeten luisteren, dan hoef je je ook niet ergeren, is het belang van de publicatie dat we weten wat voor onzin er allemaal wordt uitgekraamd. Het zijn namelijk wel mensen die her en der proberen aan touwtjes te trekken en als je maar lang genoeg trekt krijg je toch beweging. Je kunt ze negeren, maar voor je het weet heb je er wel mee te maken!

 • farmerbn

  Hoe erg zal deze man zich schamen als hij over 20 jaar dit artikel weer eens leest? Zijn kinderen zullen woest op hem zijn omdat hij de boeren heeft weggesaneerd. Boeren, je weet wel die mensen die voor weinig het voedsel produceerden en het landschap verzorgden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.