Home

Achtergrond

Flinke tik voor beurskoers Bayer

De koers van Bayer heeft de afgelopen 2 weken weer een flinke tik gekregen. De beurskoers daalde met 17,2% naar een waarde van € 56,33. Daarmee werd de laagste beurskoers in bijna 7 jaar bereikt.

De koers van Bayer heeft zwaar te lijden onder rechtszaken in de VS over de erfenis van Monsanto; Roundup, met als actief bestandsdeel glyfosaat. Een tweede rechtszaak liep afgelopen weken. Een Amerikaanse jury bepaalde dat Bayer $ 80 miljoen moet betalen, omdat volgens de jury glyfosaat de lymfeklierkanker van de man die de rechtszaak heeft aangespannen heeft veroorzaakt. Bayer gaat tegen deze uitspraak in beroep. De zaak wordt beschouwd als een testcase voor meer dan 760 andere rechtszaken die nog op de rol staan. Bayer houdt vol dat glyfosaat veilig is.

De Duitse suikerproducent Südzucker zag de beurskoers met 7,7% vallen. De fabrikant maakte voorlopige jaarcijfers bekend, waaruit blijkt dat de operationele winst fors gedaald is. Ook de omzet nam af. De lage suikerprijs is de belangrijkste reden voor de mindere cijfers. Ook voor het draaiende boekjaar voorziet Südzucker een lage suikerprijs en een operationeel verlies.

WH Group en General Mills laten forse koerswinst optekenen

Grote winnaar van de beursgenoteerde agrifoodbedrijven was deze keer WH Group. De koers steeg met 13%. Na een redelijk fluctuerende beurskoers afgelopen maanden, is de koers nu al een aantal weken stijgend. Nadat de Chinese slachterij half maart haar jaarcijfers bekendmaakte, heeft de koers een opgaande lijn te pakken. Ondanks een dalende winst in het laatste kwartaal van vorig jaar, is de markt positief. De markt verwacht hogere vleesprijzen door een tekort aan varkensvlees. Oorzaak is de Afrikaanse varkenspest die is uitgebroken in China.

Ook het aandeel van de fabrikant van voedingsmiddelen General Mills liet een stijging zien: 9%. Positieve resultaten lieten de beurskoers stijgen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.