Home

Achtergrond 12 reacties

‘Fantastisch om politicus te zijn’

Varkenshouder 12 jaar actief in Provinciale Staten.

Het aantal boeren en tuinders in Provinciale Staten neemt af. In de Overijsselse Staten zaten er afgelopen periode 2. Varkenshouder Henk Veltkamp (VVD) uit Markelo is er een van. Hij zit nu 12 jaar in de Staten. “Mijn bedrijf heeft er echt niet onder geleden dat ik veel weg ben.” Na de verkiezingen (20 maart) neemt hij afscheid van de politiek.

Geen belangenbehartiger van boeren

“Vijf jaar lang heb ik beide gedaan, bestuurlijk actief in LTO en lid van Provinciale Staten van Overijssel. Toen begon het toch te schuren. In het provinciehuis ben ik namelijk niet belangenbehartiger van boeren en tuinders.

Natuurlijk, ik ken de sector van binnenuit, loop dagelijks door onze stallen en maak dankbaar gebruik van mijn praktijkkennis in het politieke debat. Maar uiteindelijk ben ik er als Statenlid toch voor alle inwoners van Overijssel. Ik wilde voorkomen dat mensen gingen roepen: die varkensboer uit Markelo komt alleen maar op voor de boeren.”

Lees verder onder de foto.

Henk Veltkamp: “Ik zit in de Staten voor alle inwoners van Overijssel, niet alleen voor de boeren.” - Foto: Ronald Hissink
Henk Veltkamp: “Ik zit in de Staten voor alle inwoners van Overijssel, niet alleen voor de boeren.” - Foto: Ronald Hissink

Vergunning

“Ik vind het fantastisch om politicus te zijn. Een paar jaar terug kwam ik bij een melkveehouder die een dwangsom van de provincie had ontvangen. Ging om € 10.000, omdat hij een bepaalde vergunning niet had. Het echtpaar was ten einde raad. Ik heb contact opgenomen met het provinciehuis en voorgesteld dat die boer de vergunning snel zou aanvragen en vroeg om intrekking van de dwangsom. Dat lukte. Mooi toch?”

Emissiearme stalvloer

“Pas is bij mij in de buurt een ongeluk gebeurd in een stal waarbij 15 koeien omkwamen. Voor de koeien en de ondernemer een drama. Ik ben naar dat bedrijf gegaan, heb geprobeerd de boer te steunen, maar ik ga ook na wat er nou precies gebeurde. Mogelijk had de explosie te maken met de emissiearme stalvloer. Ik heb een motie ingediend in Provinciale Staten en heb contact gelegd met de VVD-fractie in de Tweede Kamer. En die fractie heeft weer vragen gesteld aan de minister. Ik vind aandacht voor het milieu prima, maar dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid voor mens en dier.”

Er is meer tussen hemel en aarde dan een stal met varkens

Samenleving

“Ik vind het fijn om met mensen samen te werken en wil graag wat betekenen voor de samenleving. En zo kwam ik eerst bij LTO terecht en later bij de politiek. Eigenlijk begon het met mijn vader die ook veel buiten zijn boerenbedrijf deed. Ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen. Ik ben met hartstocht boer, maar er is meer tussen hemel en aarde dan een stal met varkens. Ik wil actief deelnemen aan de samenleving.”

Ik doe dat in de VVD, omdat deze partij voorstander is van een kleine overheid en van zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid. Ik ben liberaal, maar ook sociaal. Als mensen zichzelf niet kunnen redden, moet de overheid klaar staan.”

Natura 2000-gebieden

“Als Statenlid ben ik veel op pad. Is niet erg, want het geeft ook energie. Hier in Overijssel hebben we 26 Natura 2000-gebieden. Dat gaf veel frictie tussen landbouw- en milieuorganisaties. Ik heb daar veel energie ingestoken. Gekozen is voor een lokale aanpak waarbij niet de provincie maar de regio aan de knoppen zit. Clubs die vroeger lijnrecht tegenover elkaar stonden, werken nu samen. Als je vraagt wat mijn grootste succes in de Staten is, dan is het dat wel.”

Jonge boeren menen dat ze geen tijd hebben. Ze hebben wel kritiek.

Organiseren

De afgelopen 4 jaar zaten er 2 agrarisch ondernemers in de Staten. Dat vind ik erg weinig. Ik zie weinig jongeren die het stokje van ons over willen nemen. De bedrijven worden groter en kapitaalintensiever. Jonge boeren menen dat ze geen tijd hebben. Ze hebben wel kritiek. Daar is niks mis mee, maar ik heb ze liever in het veld dan langs de zijlijn. Mijn bedrijf heeft er heus niet onder geleden dat ik veel van huis ben. Dat is te danken aan mijn partner, mijn zoon en onze medewerkster. Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van organiseren.

Verkiezing

De VVD heeft de regel dat je 2 periodes actief mag zijn, 8 jaar dus. Daarom werd ik 4 jaar geleden op de 28ste plaats van de lijst gezet. Totaal onverkiesbaar. Maar wat gebeurde er? Op de avond dat de lijst werd vastgesteld, kwamen VVD-leden uit alle hoeken en gaten van de provincie om mij een hart onder de riem te steken. Op het eind van de avond stond ik op 3 en werd vervolgens weer verkozen. Dat is toch ontzettend leuk om mee te maken?”

Laatste reacties

 • schooteind1

  Als dit artikel er bij moet dragen dat boeren op de VVD gaan stemmen, dan zou ik toch nog heel goed nadenken. De VVD is namelijk niet zo'n boerenvriendelijke partij als dit artikel suggereert; integendeel! In Brabant kennen wij de VVD wel. Dankzij de steun van de VVD moeten alle veebedrijven in Brabant aan de groen label. Zowel technisch als financieel volstrekt onhaalbaar. Weten de statenleden van de VVD natuurlijk ook. Maar dat boeit ze helemaal niet. Het pluche is immers zacht en comfortabel. Dat dit leidt tot grote bezorgdheid en verdriet aan menig boerenkeukentafel vinden ze bij de VVD ook echt geen ding. Bovendien gaat de ammoniakwinst niet naar de natuur maar naar het grote bedrijfsleven. Daar waar de vriendjes van de VVD zitten. Als het er op aan komt halen ze bij de VVD letterlijk hun neus op wat betreft die boertjes. Dus beste collega's denk nog eens goed na voordat je je stem en vertrouwen aan deze boer-onvriendelijke club geeft.

 • Almagro

  #schooteind1, niets aan toe te voegen. De primaire producent heeft bij de VVD helemaal niets te zoeken. De afnemers en verwerkers des te meer, die hebben belang bij grondstoffen leveranciers die produceren voor een baggerprijs zodat er wat te verdienen valt in de handel en de industrie. Geen last van co2 of andere emissie kosten: dat lost de landbouw wel op. De energie prijzen verdubbelen is voor de burger geen probleem, ze hebben goedkoop eten.

 • xw

  Goed opgemerkt beste Schooteind.
  Nee de vvd is geen partij voor de Brabantse boeren en D66 (Annemarie Spierings is het brein achter alle milieu-maatregelen) natuurlijk met stip al helemaal niet.
  Los van de levensovertuiging die ze uitdragen (dat moet ieder voor zich weten) is de partij SGP/ChristenUnie de enige partij op de Brabantse kieslijst waarbij de boerenbelangen in veilige handen zijn.
  De VVD is hier duidelijk voor belangen van de kapitaalkrachtige elite en hun bedrijven (+ hun vrienden natuurlijk).
  Ja, jezelf hier goed verkopen zijn ze natuurlijk wel goed getraind.
  Die vvd-ers zitten er voor hun eigen ego (belangen+macht + plus een zak geld toe).
  Ach, eigenlijk is het overal hetzelfde.
  Maar laten we toch nog vooral gebruik maken van het enige democratische recht dat we nog hebben, en dat is: ga stemmen

 • Almagro

  Zoals mijn vader vroeger politiek omschreef: op de ladder naar boven moet je kont kruipen bij alles wat boven je zit. Daarnaast alles wat onder je zit zoveel mogelijk op de vingers gaan staan. Ben je aan het eind van de ladder en zit bovenaan de macht dan kun je ieder op z'n kop schijten.

 • farmerbn

  Als jonge boeren geen zin hebben om statenlid te worden, geeft dat aan dat ze de financiele kant niet kennen. Zet hier neer wat een statenlid per jaar krijgt en wat het pensioengeld is na 8 jaar dienen. Wedden dat ze dan ineens wel geinteresseerd zijn?

 • Farmas

  @farmerbn
  Google maar eens wat een lid van Provinciale Staten maandelijks ontvangt.
  En bedenk dan dat ze daar gemiddeld 22 uur in de week druk mee zijn.
  Als je dat een dik betaald uurloon vindt dan heb ik met je te doen en raad ik je aan om per direct te stoppen met je boerderij
  En pensioengeld hebben ze volgens mij al helemaal niet.
  Als we zelfs degenen zoals onze collega Veltkamp al op zo’n manier proberen weg te zetten, dan gaat het wel snel bergafwaarts met de belangen van onze agrarische sector.

 • farmerbn

  @Farmas. Het valt niet mee om op google te weten te komen wat de preciese bedragen zijn. Wel de basisbedragen maar niet de onkostenvergoedingen, presentievergoedingen enz enz. Er zullen veel statenleden zijn die hun baan met hoog salaris inleveren om statenlid te mogen zijn. Denk niet dat ze dat doen als ze meer dan 4.000 euro per maand mislopen. Vraag dan ook meteen even hoe het zit met het pensioen.

 • @farmerbn @Farmas : <>
  een statenlid ontvangt in 2019 bruto per maand € 1200,95 en heeft recht op een onkostenvergoeding van max. € 173,40 per maand. Daarnaast ontvangen ze jaarlijks een bedrag van € 111,412 voor de ziektekosten. Dus max € 1.383,64 (daar gaat de bijdrage aan de partij nog van af) per maand / 88uur = € 15,70.
  Kortom heel eenvoudig te googlen..

 • hollandagri

  goed bezig

 • xw

  goed bezig? hollandagri?
  ach.. ik snap 'm, je bedoeld de Groene eretitel voor die Noord Hollandse PvdA'er!
  Ja natuurlijk, goed bezig.

 • Gerrit Lammertink

  Topkerel die Veltkamp. Voor Overijssel veel betekent en altijd actief voor de agrarische sector!
  Gaan we missen in Overijssel!

 • farmerbn

  En 100 euro per vergadering en wat nog meer? Ook km-vergoeding of ov-jaarkaart. Ben vast nog wat vergteten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.