Home

Achtergrond 8 reacties

Een bijna nieuw melkveebedrijf te koop in Roemenië

In Roemenië staat een groot melkveebedrijf te koop van slechts enkele jaren oud. Het biedt volop mogelijkheden voor ondernemers met ambitie én geld. Vraagprijs: € 15,5 miljoen.

In het Roemeense Garbova staat een bedrijf te koop met de naam DN Agrar Apold. Het bedrijf telt 2.500 melkkoeien, 500 stuks jongvee en heeft 2.500 hectare in gebruik. De onderneming is als project door een groep investeerders opgezet en wordt nu verkocht. Dit gebied in het midden van Roemenië heeft een gunstig klimaat voor landbouw met voldoende regenval. Ook is voldoende huurgrond aanwezig.

Lees verder onder de bedrijfsfilm van 5 jaar geleden.

20 miljoen kilo melk per jaar

Het bedrijf is tussen 2011 en 2013 gebouwd, dus alles is nog nieuw en voldoet aan alle eisen van moderne veehouderij. De kinderziektes zijn er echter uit en het bedrijf draait volgens de verkopers goed. De koeien worden gehouden in 5 stallen met elk 500 koeien. De melkstal is 2 x 30 swing-over.

Het bedrijf produceert 20 miljoen kilo melk per jaar. De melk wordt geleverd aan het Roemeense Albalact, eigendom van Lactalis. Het jongvee wordt verkocht aan een opfokbedrijf. Stiertjes worden aangehouden tot een gewicht van 60 tot 80 kilo.

Door de huidige eigenaren is een groeiplan opgezet om met 500 koeien te groeien. Groei is wettelijk en praktisch geen probleem.

Lees verder onder de foto.

Bron foto: screenshot bedrijfsfilm

400 hectare in eigendom

Een ander sterk punt van het bedrijf is de hoeveelheid grond voor teelt van voeders en afzet van mest. Van de grond wordt 2.100 hectare gehuurd voor perioden van 10 tot 15 jaar met opties tot kopen. De overige 400 hectare is eigendom. De grond is overwegend klei van 20 tot 40% afslibbaar en een relatief hoge pH. Het vochthoudend vermogen is groot, maar na regenval duurt het even voor het land voor zware machines berijdbaar is. Rondom de gebouwen ligt ruim 800 hectare. Op 3 en 7 kilometer afstand ligt ook een blok grond van elk circa 800 hectare.

Lees verder onder de foto.

Het bedrijf bestaat uit 5 stallen die elk 500 melkkoeien herbergen. De stallen zijn gebouwd tussen 2011 en 2013 en voldoen aan alle wettelijke en praktische eisen. - Foto: Jan de Boer
Het bedrijf bestaat uit 5 stallen die elk 500 melkkoeien herbergen. De stallen zijn gebouwd tussen 2011 en 2013 en voldoen aan alle wettelijke en praktische eisen. - Foto: Jan de Boer

Koop inclusief vee en machines

Op het bedrijf zijn 44 mensen werkzaam. In Roemenië is nauwelijks ervaring met melkvee op deze schaal, zodat werknemers vanaf nul moeten worden opgeleid. Dat is op dit bedrijf al gebeurd. De koop is inclusief vee, machines, voorraden en woonhuis. De koop vindt plaats door overname van aandelen.

Lees verder onder de foto.

De melkstal is 2 x 30 swing over met een capaciteit van circa 280 koeien per uur. De circa 20 miljoen kilo melk paar jaar wordt afgeleverd aan een dochterbedrijf van Lactalis. - Foto: Jan de Boer
De melkstal is 2 x 30 swing over met een capaciteit van circa 280 koeien per uur. De circa 20 miljoen kilo melk paar jaar wordt afgeleverd aan een dochterbedrijf van Lactalis. - Foto: Jan de Boer

Voor meer informatie: Jan de Boer, 0049-1622 085 159, info@agrarischadviesa2.nl.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat doet lactalis liever. Die melk kopen voor 30 cent per liter of dit bedrijf zelf exploiteren? Maw kan dit bedrijf structureel melk produceren onder de 30 cent? Als dat het geval is kan lactalis beter eigenaar worden.

 • kempenboer

  Ik denk dat ze 180 mk/ uur bedoelen. 280 is niet haalbaar in deze swingover lijkt me.

 • .....

  0,78 cnt/liter financiering

 • Vhouder

  wie wil er wonen als je er niet bij bent wordt je bestolen

 • 11

  Alles met enorme Europese subsidies opgezet, dan kun je het pas na 5 jaar weer verkopen. En dan proberen onnozele buitenlanders de volle mep nog een keer te laten betalen. Slim als het lukt.

 • maxisprint

  Als je voor deze vraagprijs nu eens 1000 ha meer eigendom er bij had dan zou het er een beetje op gaan lijken om aantrekkelijk te worden

 • Gat

  Veel sjouwen, voor een bietje natuurlijk. Sociaal leven nul komma nul.

 • faeane

  Melkstal vééél te klein

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.