Home

Achtergrond

ECB houdt langer vast aan lage rente

De rente blijft nog langer laag dan waar tot nu toe mee werd gerekend.

De Europese Centrale Bank heeft donderdag op zijn beleidsvergadering besloten tot en met eind dit jaar vast te blijven houden aan de huidige rentetarieven.

ECB verlaagt verwachtingen economische groei

ECB-president Mario Draghi zei in een verklaring dat de centrale bank de verwachtingen voor economische groei in de eurozone heeft verlaagd als gevolg van onder meer geopolitieke spanningen. De kans op een recessie in de eurozone ziet Draghi als zeer klein. De arbeidsmarkt verbetert nog en de consumptie blijft sterk.

ABN Amro gaat uit van een eerste rentestap door de ECB eind 2020. In de nieuwe visie gaat de bank uit van een 3-maands euribor die tot en met het derde kwartaal van 2020 uitkomt op negatief 0,3%. In vorige analyses werd nog uitgegaan van een lichte stijging van de euribor vanaf begin 2020.

Euro stijgt langzamer ten opzichte van dollar

Ook de koersstijging van de euro ten opzichte van de dollar gaat in de ramingen veel langzamer. Voor eind dit jaar rekent ABN Amro nu met een koers van $ 1,16 per euro, dat was $ 1,25. Het niveau van $ 1,25 wordt nu pas eind 2020 aangetikt, verwachten de economen van de bank.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.