Home

Achtergrond

Dip in olieprijs nog ver te zoeken

Behalve wat kleine schommelingen van minder dan een halve dollar, blijft de olieprijs stug stijgen.

De rest van het jaar zal de olieprijs haar hoge niveau ook wel behouden, is de verwachting. Een vat ruwe olie stond volgens de Brent-notering donderdagmiddag op $ 66, de verwachting is dat de rest van het jaar $ 67 het minimum is.

Een onderzoekje van OilPrice.com onder analisten van de oliemarkt leert dat de meeste insiders verwachten dat de olieprijs dit jaar gemiddeld tussen de $ 60 en $ 70 blijft staan. In 2017 was de gemiddelde prijs nog $ 54, vorig jaar was dat $ 71. De verwachting is dat tegenhanger WTI, die meestal een stuk lager genoteerd staat dan Brent, dit jaar rond de $ 60 gemiddeld zal opbrengen.

Oliemarkt hoopt op deal tussen VS en China

De hoop van de oliemarkt is nog altijd gevestigd op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Daar lijken sommigen op te wachten. De terughoudende voorspelling van de OESO over de voorspelling van de groei voor de wereldeconomie, die woensdag werd teruggezet naar 3,3% groei, deed de markt weinig.

OPEC-landen blijven oliekraan dichtdraaien

Intussen gaan de OPEC-landen rustig door met het langzaam dichtdraaien van de oliekraan. Dit is de belangrijkste reden voor de aanhoudende stijging in de prijzen. De afspraken staan, dus een daling in de prijs zit er voorlopig nog niet in.

Sancties voor Iran

De Amerikaanse regering blijft streng op Iran. Behalve hun eigen sancties, vraagt Washington ook andere overheden om uiteindelijk de import van hun olie uit Iran tot nul te reduceren. Intussen voeren de VS de productie voorzichtig op, waardoor de wereldwijde olievoorraden redelijk op peil blijven.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.