Home

Achtergrond 6 reacties

Coalitie met FvD kan van alles betekenen

Het is overduidelijk dat Forum voor Democratie de grote winnaar is van de verkiezingen. Het is nu wachten op een kennismaken met de standpunten.

Het is overduidelijk dat Forum voor Democratie (FvD) zich als grote winnaar mag zien na de verkiezingsuitslag. Ook in Noord-Holland staat de partij volgens de voorlopige peilingen bovenaan. GroenLinks is de tweede partij, gevolgd door VVD. Al deze partijen hebben in de voorlopige definitieve telling 9 zetels. CDA heeft naar verwachting 4 zetels.

Milieu en regelgeving

Willemien Koning van het CDA stelt dat deze positieve uitslag positief kan zijn voor boeren. “FvD wil minder aandacht geven aan het milieu. Dit kan resulteren in minder regelgeving. Voor boeren kan dit gunstig zijn.” Anderzijds heeft FvD ook het plan om uit de EU te stappen. “Dit is dan weer niet gunstig voor boeren.” Koning stelt het belang van de burgers voorop. “Zij hebben nog altijd belang bij boeren in het landschap.”

Lees verder onder de foto.

Willemien Koning van CDA Noord-Holland ziet plus- en minpunten voor de boeren bij de winst van FvD. - Foto: Paul Dijkstra
Willemien Koning van CDA Noord-Holland ziet plus- en minpunten voor de boeren bij de winst van FvD. - Foto: Paul Dijkstra

Biodiversiteit

Hennie Roorda is lijsttrekker van Water Natuurlijk in Rivierenland. Zij zijn naar verwachting de tweede partij met 4 zetels. CDA heeft ook 4 zetels maar is de grootste partij. Roorda ziet een goede samenwerking tegemoet. “Wij doen graag mee met het waterschap. CDA is de initiatiefnemer. Ik denk dat we samen met boeren de biodiversiteit kunnen verbeteren. Als CDA zich ook wil inzetten voor het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zie ik het positief in.”

‘Onduidelijk wat FvD wil’

Eline Vedder van het CDA in Drenthe wil met meerderheidsstemmen gekozen worden. Of dit gebeurt, is tot na het weekend nog een raadsel. De partij is 1 zetel verloren en staat op de vierde plek. “Ik baal ervan dat we een zetel verloren zijn. We zijn niet de enige hoor, maar toch is het jammer.” Vedder wijst erop dat een provincie geen beslissingen over het klimaat kan maken. De coalitie moet hierover onderhandelen. Allereerst moet er kennis gemaakt worden met FvD als onbekende partij. “Het is mij een raadsel wie het zijn en wat ze willen. Ik heb geen idee hoe ze erin zitten en wat hun standpunten zijn. Dat een partij zo snel gegroeid is tijdens de verkiezingen heb ik nog nooit meegemaakt.”

Laatste reacties

 • Alco

  FvD wil niet minder aandacht geven aan natuur!!
  Ze willen geen onzinnige geld verslindende maatregelen, die niets opleveren.
  Ons zelfs op grote afstand brengen in de concurrentie strijd met het buitenland.

 • H. Maat

  inderdaad

 • john***

  fvd ziet het klimaat ook veranderen maar ziet niet de mens als oorzaak.. die miljarden kunnen we beter in de zak houden om ons te beschermen dan proberen de klimaatverandering tegen te gaan door ons gedrag aan te passen.

 • Almagro

  In alle commentaren van de gevestigde orde en de pers lees ik telkens: "ze hebben geen landbouw paragraaf"
  Jeetje toch, PvdD, GroenLinks, CU enz die hebben dat wel......

 • Bennie Stevelink

  @John***, dat is toch absolute onzin. Alle kolen, aardolie en aardgas is afkomstig van koolstof die tijdens het geologische tijdperk Carboon (300-260 miljoen jaar geleden) aan het toenmalige ecosysteem is onttrokken. We zijn twee eeuwen geleden begonnen om deze koolstof terug te brengen in het ecosysteem. Als we nog twee eeuwen in dit tempo doorgaan is het grootste deel wel naar boven gehaald. Dan bevat het ecosysteem weer net zoveel koolstof als voor het Carboon. Dan hebben we in 4 eeuwen net zoveel koolstof in het ecosysteem teruggebracht dan tijdens het Carboon in 40 miljoen jaar (!!!) aan het ecosysteem onttrokken is. Voor het Carboon was het minstens 10 graden warmer en de zee stond 60 meter hoger.
  Het is toch onvermijdelijk dat het klimaat zich bij deze ontwikkeling gaat bewegen in de richting van voor het Carboon.

 • HeinCarien

  In Brabant was t al een en al drama. Erger kan t zeker niet worden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.