Home

Achtergrond 4 reacties

‘Boer op verkiesbare plaats geeft duidelijkheid’

Karin van der Toorn is 14de op de lijst van CDA Overijssel. Zij heeft in Wijhe een bedrijf met melkvee en vleesvarkens.

Daarnaast is Karin van der Toorn programmaleider van Duurzame GeitenZuivel Keten (DGZK). Zij houdt zich binnen het DGZK onder andere bezig met het opfokken van bokjes op geitenbedrijven zelf.

Toekomstperspectief belangrijk

Toekomstperspectief Van der Toorn vindt het belangrijk dat de agrarische sector op de lange termijn kan blijven ontwikkelen. Jonge boeren moeten een toekomstperspectief hebben. Dit geldt ook voor boeren in Natura2000-gebieden. In sommige gevallen kunnen zij ook niet meer verder ontwikkelen, aldus Van der Toorn.

Provinciale & Waterschapsverkiezingen 2019

Kandidaat: Karin van der Toorn

 • Agrarisch ondernemer
 • 14de op de lijst CDA Overijssel
 • Overijssel
Veengrond kan goed water opslaan bij grote buien. Als we het onderwater gaan zetten, zijn we die buffer kwijt

Ze is absoluut tegen het vernatten van de veenweidegebieden. Het inklinken van het veen moet wel verminderen, is zij van mening. Klei aanbrengen bovenop veengrond is een optie, maar dit is duur. “Onderwaterdrainage is een mogelijkheid om de CO2-uitstoot door veen met 60 tot 70% te verlagen.” Er zijn meer redenen waarom het niet verstandig is om veengrond te vernatten. “Veengrond kan goed water opslaan bij grote buien. Als we het onderwater gaan zetten, zijn we die buffer kwijt.”

Lees verder onder de foto

Er zijn veel boeren die fantastische inspanningen leveren op het gebied van weidevogels. - Foto: Rick Meinen
Er zijn veel boeren die fantastische inspanningen leveren op het gebied van weidevogels. - Foto: Rick Meinen

‘Meer subsidie niet de enige oplossing’

Van der Toorn vindt het jammer dat er geen boeren op verkiesbare plaatsen staan op de verkiezingslijst. “Juist deze mensen kunnen de (jonge) boeren tegemoet komen tijdens en na de verkiezingen, zij zijn de enige die dagelijks op eigen erf ondervinden welke uitwerking regels en emotie-politiek hebben op het boerenerf.” De afgelopen 2 jaar is 9% van de melkveehouders in Nederland verdwenen.

Meer subsidie is volgens Van der Toorn niet de enige oplossing. Een groot deel van deze subsidies blijven bij adviesbureaus hangen en komen lang niet allemaal op het boerenerf terecht. Toch is het volgens haar zorgelijk dat het aantal boeren zo hard afneemt, omdat dit ten nadele gaat van de leefbaarheid van het buitengebied. “Dit wordt juist door boeren in stand gehouden en beheerd. Jonge boeren hebben duidelijkheid nodig.”

Beheren fauna ook een speerpunt

Het beheren van de fauna, zoals weidevogels en predatoren, is ook een belangrijk speerpunt van Van der Toorn. “Er zijn veel boeren die fantastische inspanningen leveren op het gebied van weidevogels, maar door de toenemende predatie (druk van roofdieren) wordt dit enorm bemoeilijkt. Ook wolven en ganzen moeten beheerd kunnen worden, en de aanvraag voor schadevergoeding moet makkelijker.”

Laatste reacties

 • .....

  Een boer in de Staten is geen garantie voor goed beleid. Engbertsdijksvenen zit ons nog vers in het geheugen

 • massy

  Als er 1 is met verstand en 9 niet dan gaat er niets veranderen.

 • Eén boer(in) in provinciale staten zal inderdaad het verschil niet maken. Maar Provinciale Staten is té belangrijk om niet te stemmen, ze hebben veel te zeggen over het agrarisch gebied.

 • Jehao

  Beter één boer of boerin in de PS, dan helemaal geen. Met goede argumenten kun je altijd wat bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.