Home

Achtergrond

Amerikaanse olie tikt de $ 60-grens aan

De prijs voor een vat Amerikaanse olie (WTI) tikte donderdag 21 maart de notering van $ 60 per vat aan.

Woensdag leek de prijs nog een klein beetje in te leveren, maar een update van de Energy Information Administration liet de prijs toch stijgen naar de $ 60-grens. De EIA liet namelijk weten dat de Amerikaanse voorraad aan ruwe olie 9,6 miljoen vaten gekelderd is. De financieel analisten van CNN schrijven dat de markt dit niet zag aankomen. WTI Crude stond donderdag genoteerd op $ 60,1, de tegenhanger Brent werd verhandeld voor $ 68.

Trucje

De aanhoudende prijsstijging bewijst volgens kenners de werking van de Opec-strategie. Maar, vertelt marktonderzoeker Matt Smith aan CNN, de Saoedi’s willen op het gebied van de Amerikaanse voorraden nog wel eens een trucje toepassen. Ze houden schepen met olie naar de Verenigde Staten iets langer vast, tot net na de bekendmaking van de nationale voorraden, waardoor het lijkt of de Amerikaanse voorraad sneller indamt. De markt speelt daar, zoals verwacht, op in.

Olieprijzen stijgen verder

Nu het jaar vordert, durven analisten voorzichtig wat verwachtingen over de komende maanden te uiten. De verwachting is dat aankomende zomer de olieprijzen nog verder zullen stijgen, tot $ 75 voor een vat Brent. Een tekort aan olie door de verminderde productie door de OPEC wordt gevreesd. Dichterbij huis is in Nederland een overdadig aanbod aan gas. De kolenprijzen gaan hierin mee, waardoor de elektriciteitsprijzen ook dalen. Deze markt is een stuk beweeglijker dan de oliemarkt, omdat de gasvraag met name afhankelijk is van de temperaturen in Europa.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.