Home

Achtergrond

Olieprijs op hoogste niveau sinds 3 maanden

De olieprijzen zijn afgelopen week gestegen tot het hoogste niveau sinds 3 maanden, schrijft persbureau Reuters.

Een verklaring is te vinden in de vermindering van de productie door Opec-landen en de Amerikaanse sancties tegen Venezuela en Iran. Een vat Texaanse olie (WTI) noteerrt donderdag 21 februari op $ 57,17, de tegenhanger Brent-olie noteert $ 67,38.

Handelsdeal tussen Chinezen en Amerikanen

Oliehandelaren zijn positief gestemd en hebben vertrouwen in de handelsdeal tussen de Chinezen en de Amerikanen. Een analist van het Amerikaanse platform gaat echter niet mee in deze goede hoop voor de langere termijn. De oliemarkt is een grillige, is zijn visie, en daarom zeer vatbaar voor sentiment. En het sentiment is wat minder positief. Wereldwijd is de economische groei bezig met een stagnatie. Een verminderde economische groei zal uiteindelijk leiden tot een verzwakte consumptie van fossiele brandstoffen en zorgen voor een afvlakking van de olieprijzen, is verwachting van analisten.

EIA koopt fors extra in

Tegelijk zorgt de Amerikaanse overheid voor een hoge voorraad. De Energy Information Administration heeft afgelopen week weer bijna 450 miljoen vaten extra ingekocht. Rusland heeft beloofd de olieproductie terug te schroeven, maar dat gaat voor Saoedie-Arabië niet snel genoeg. Olieminister Khalid al-Falih uitte dit ongenoegen al in januari, deze week stelde zijn Russische collega echter dat de productie deze maand al met 80.000 tot 90.000 vaten is verminderd, vergeleken met de productie van afgelopen oktober.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.