Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs blijft stijgen in onrustige sector

Terwijl steeds meer beleggers uit de olie stappen, blijft de prijs stijgen.

Onrust in de oliesector: de topman van het wereldwijd grootste olieconcern Saudi-Aramco ziet steeds meer beleggers uit de oliesector stappen. Olie is nu eenmaal niet duurzaam, dus beleggers stappen steeds vaker in zonne- en windenergie. En Saudi-Aramco heeft het vertrouwen van beleggers nodig: het wil naar de beurs. Stijgende prijzen zijn voor dit bedrijf positief voor een goede notering.

Olieprijs daalde kort na tweet Trump

De Amerikaanse president Trump is niet zo’n fan van deze prijsstijgingen. Eerder deze week tweette hij dat de olieprijzen te hoog zijn. Hij vroeg de OPEC-landen, die de productie terugschroeven, omdat ze dat hebben afgesproken, om de productie niet te snel te laten verminderen. Een te snelle stijging kan de wereld niet hebben, meent Trump. Na deze uitlating zakten de prijzen zo’n 3%.

Opec en Rusland snijden alsnog in olieproductie

Maar deze daling was van korte duur. In de dagen erna steeg de prijs alweer 2%, omdat de Opec en Rusland alsnog snijden in de productie. Een vat ruwe Brent-olie stond donderdag op $ 66, een vat Texaanse olie (WTI) staat genoteerd voor bijna $ 57.

Amerikaanse olievoorraad groter dan voorspeld

De Amerikaanse overheid zorgde woensdag nog voor een kleine verrassing: de voorraad olie die het American Petroleum Institute meldde, was groter dan voorspeld. De voorraad van de API komt nu op 4,2 miljoen vaten.

Sancties Venezuela

Colombia profiteert in de tussentijd van de Amerikaanse sancties aan het adres van Venezuela. In dit laatstgenoemde land is de productie sinds 2016 zo goed als gehalveerd. In Colombia groeit de productie sinds juli 2018 fors. Traditionele kopers van Venezolaanse olie wijken ook uit naar Canada, de VS en China om aan hun olie te komen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Eén reactie

  • melvinboel

    Volgens mij werd juist bekend dat de olie voorraad in USA lager waren?

    De olieprijs zal sowieso naar de 65-70 $ per vat gaan

Of registreer je om te kunnen reageren.