Home

Achtergrond

Olie duurder door meer vraag en minder productie

Ruwe olie werd de afgelopen dagen steeds een beetje duurder.

Er heerst optimisme op de wereldmarkt, gedreven door de vorderingen van de onderhandelingen tussen China en de VS over een handelsakkoord, aldus persbureau Reuters. De vraag naar olie zal naar verwachting dus toenemen, terwijl de olieproducerende landen en Rusland nog altijd van plan zijn om de productie terug te schroeven.

Ruwe olie 20% duurder

Het gevolg is dat sinds het begin van 2019 een vat ruwe olie 20% in prijs is gestegen. Een vat Brent-olie staat donderdag 14 februari genoteerd voor $ 64,56. Een vat Amerikaanse olie staat op $ 54,46.

Saoedi-Arabië heeft aangekondigd om in maart een productiebeperking van 500.000 vaten per dag te gaan doorvoeren. In totaal moeten 1,2 miljoen vaten minder worden geproduceerd, waar ook Rusland en Oman hun akkoord op hebben gegeven.

Olievraag naar beneden bijgesteld

Ondanks de positieve stemming door de Chinese en Amerikaanse gesprekken, is de langetermijnverwachting minder rooskleurig. OPEC heeft de vraag van 2018 naar beneden bijgesteld, wat de toekomstige vraag naar olie ook in twijfel doet trekken. Op de fysieke markt is het ook niet makkelijk.

Tegenvallende marges op productie van benzine

Amerikaanse verwerkers van ruwe olie zetten hun processen op een lager pitje vanwege tegenvallende marges op bijvoorbeeld de productie van benzines. Vaten die juist hiervoor geschikt zijn, worden schaarser en dus duurder. Russische olie, meer geschikt voor de productie van dieselolie, lijkt meer in trek, maar dat heeft ook te maken met de kleinere productie van de OPEC-landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.