Home

Achtergrond

Kunstmestprijzen stijgen niet verder

De kunstmesthandel zit begin februari traditioneel in een tussenfase.

KAS nutramon werd begin december voor het laatst iets duurder. Deze meststof noteert deze week € 25,90 per 100 kg (bron: groothandel Triferto). Het prijsverschil met vorig jaar is nog altijd fors. Toen werd € 23,25 voor KAS betaald.

Geen hogere kunstmestprijzen

Nog hogere kunstmestprijzen liggen echter niet in het verschiet. De storm rond de stijgende energieprijzen in de tweede helft van 2018 is al lang gaan liggen. Bovendien zijn vraag en aanbod keurig in balans. De West-Europese fabrieken draaien over het algemeen op volle toeren. En er komt weinig product uit het oosten van Europa, waardoor het aanbod niet te groot wordt.

Handelaren hebben op hun beurt hun posities ingenomen. Hun dekkingsgraad is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Voor de eerste strooironde is voldoende product beschikbaar.

Wachten op eerste kunstmestgift

Op die eerste kunstmestgift is het nu wachten. Die is dit jaar naar verwachting vroeger dan in 2018. De vorstperiodes lijken voorbij te zijn. Handelaren denken dat de eerste akkerbouwers en melkveehouders al in de tweede/derde week van maart KAS zullen inslaan. Ter vergelijking: vorig jaar was dat pas begin april.

Kali noteert al maanden relatief stabiel, maar wordt tussendoor zo nu en dan wat duurder. Begin januari gebeurde dat voor het laatst. De notering van kalizout 60% ging toen met € 0,70 omhoog, tot € 33,20 per 100 kg. Ter vergelijking: vorig jaar noteerde deze meststof € 31.

Teruggeschroefde productie

De prijsstijgingen die af toe plaatsvinden zijn vooral ‘geforceerd’ en hebben niet direct met een betere vraag te maken. De reden ligt bij de fabrieken, die hun producties terugschroeven. Het is ondertussen de vraag of de afzet van vloeibare meststoffen ook dit jaar goed blijft. De prijzen zijn steeds iets gestegen en liggen nu voor het eerst hoger dan die van korrelmest.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vindt u in Boerderij op Maat:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all

Of registreer je om te kunnen reageren.