Home

Achtergrond

Koers WH Group omlaag door Afrikaanse varkenspest

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest spelen WH Group parten.

Was de Chinese slachterij WH Group 2 weken geleden nog de grootste stijger, is het deze keer het bedrijf met de grootste koersdaling. De aandelenwaarde daalde in de afgelopen 14 dagen met 6,8%.

Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest, die om zich heen grijpt in Azië, blijft invloed uitoefenen op de koers van de grootste varkensslachterij ter wereld. Het dochterbedrijf van WH Group, het Amerikaanse Smithfield, heeft de veiligheidsprocedures op Amerikaanse varkensbedrijven verscherpt om de ziekte buiten de landsgrenzen te houden, zo meldt internationaal persbureau Reuters. Tegelijkertijd vermijden varkensboeren in de Verenigde Staten het gebruik van ingrediënten voor veevoer die geïmporteerd zijn uit China, bang dat die ook besmet zijn.

Varkensprijzen in de VS omlaag

Eerst werd er nog positief gesproken over mogelijk meer export van varkensvlees vanuit de Verenigde Staten naar China, maar volgens Robert Johansson, hoofdeconoom van het ministerie van Landbouw (USDA), is dat overdreven. Volgens hem zou een overvloed aan aanbod de varkensprijzen in de VS juist met 7,5% verlagen in 2019.

Banken mijden JBS

Een andere slachterij die de koers zag dalen, is het Braziliaanse JBS. De koers daalde met 4,8%. JBS zou moeilijkheden hebben banken te vinden die het bedrijf willen financieren. Na het bekend worden van de fraude die werd gepleegd door de 2 broers die aan het roer van het bedrijf staan, haakten de banken die eerder betrokken waren bij JBS, af.

Reorganisatie

De slachterij heeft nog geen overeenkomst kunnen sluiten met het Braziliaanse ministerie van justitie om vervolging te voorkomen. JBS ondernam wel stappen in de nasleep van het schandaal dat de zorgen van banken kan wegnemen, waaronder een reorganisatie in het management. Persbureau Bloomberg schrijft dat de Britse bank Barclays het bedrijf zou willen helpen.

De koers van de Nieuw-Zeelandse zuivelaar Fonterra daalde met 4,2%. Het bedrijf verlaagde de verwachte winst en dividend.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.