Home

Achtergrond 4 reactieslaatste update:4 mrt 2019

Klimaatdebat werd startschot voor verkiezingen

De verkiezingscampagne is begonnen. Bij het klimaatdebat namen de politieke partijen hun standpunten in.

Na een staaltje politiek theater een week eerder, ging het debat over het klimaatakkoord deze week wel door. Met de fractievoorzitters als woordvoerders werd bij het klimaatdebat de verkiezingscampagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart officieel geopend.

Klimaatakkoord

Onderwerp van gesprek was officieel het klimaatakkoord waarin meer dan honderd partijen afspraken hebben gemaakt over de maatregelen om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verlagen. Heel concreet ingaan op het akkoord kan nog niet, omdat de planbureaus de plannen nog aan het doorrekenen zijn.

Kosten klimaatmaatregelen

Linkse partijen GroenLinks, PvdA en SP willen maar al te graag hun stempel drukken op het klimaatakkoord. Ze sluiten de geledingen en vinden vooral dat de kosten van de klimaatmaatregelen niet bij de burger terecht mogen komen. Reden dus voor Jesse Klaver, Lilian Marijnissen en Lodewijk Asscher om een CO2-heffing voor het bedrijfsleven te bepleiten in het klimaatakkoord. In het huidige voorstel wordt een boetesysteem ingesteld voor bedrijven die nog teveel CO2 uitstoten, maar geen CO2-heffing. GroenLinkser Klaver zet in op een CO2-belasting, die eerst voor de grote energie-verbruikende bedrijven wordt ingevoerd en daarna ook voor de landbouw en de transportsector.

Lees verder onder de tweet.

Meerderheid halen voor de plannen

Premier Rutte en minister Wiebes zeggen open te staan voor een CO2-heffing. Op basis van de huidige peilingen zullen ze na de verkiezingen een oppositiepartij nodig hebben om een meerderheid te halen voor de klimaatplannen in de Eerste Kamer.

Omvang veestapel

De landbouw blijft bij het klimaatdebat aardig buiten schot. Behalve bij de Partij voor de Dieren. Hoewel de partij zegt geen one-issue-partij te zijn, kwam dat bij het klimaatdebat niet bepaald uit de verf. Esther Ouwehand dramde in het debat herhaaldelijk over krimp van de veestapel. Die is in haar ogen onvermijdelijk en moet zo snel mogelijk, omdat eerder ingrijpen makkelijker is voor de boer en goedkoper voor de belastingbetaler. Ze haalde nul op het rekest. Het kabinet is er héél duidelijk in: tijdens deze kabinetsperiode wordt er niet ingegrepen in de omvang van de veestapel. Voor daarna sluit minister Wiebes niets uit, want als de maatregelen opgeschaald moeten worden, moet alles maar opnieuw bekeken worden.

Lees verder onder de tweet.

Forum voor Democratie

De standpunten voor de verkiezingen zijn helder. GroenLinks, SP en PvdA willen stevig inzetten op klimaatmaatregelen, maar daarbij de burger zoveel mogelijk ontzien. PVV en FvD willen helemaal geen klimaatmaatregelen. “In wat voor een land leven we? Waar het dagelijks eten van een gehaktbal bijna illegaal wordt en het telen van cannabis legaal wordt”, zegt Wilders. De regeringspartijen willen het klimaatakkoord van Parijs uitvoeren, maar echt niet meer dan dat.

Eetpatroon

Hoewel het kabinet open zegt te staan voor opties van de oppositie, zoals de CO2-heffing, zitten er wel grenzen aan deze speelruimte. Wettelijk ingrijpen in het eetpatroon is een no-go voor de VVD. Want iedereen moet kunnen kiezen of hij een gehaktbal eet. De verkiezingsstrijd is officieel geopend.

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Je ziet wel weer het C.D.A en V.V.D. laten zich straks een oor aan naaien door links ten koste van de landbouw

 • piethermus1

  <>

 • koestal

  Ze laten de goedkope en onnodige vliegreizen wel bestaan,want iedereen wil in de vakantie ver weg

 • koestal

  VVD en CDA verliezen straks met dit klimaatdebat.

Of registreer je om te kunnen reageren.