Home

Achtergrond 4 reacties

Jonge bestuurder in talentenklas van LTO

LTO Nederland organiseert een talentenprogramma van een jaar voor jonge bestuurders. Fenna Bruijsten is dit jaar een van de deelnemers. Zij ambieert voorlopig geen bestuursfunctie op landelijk niveau. “Laat mij maar eerst ervaring opdoen hier in de regio rond Nijmegen.”

Toen ze nog thuis woonde op het varkensbedrijf van haar ouders, was het voor Fenna Bruijsten volstrekt duidelijk. Ze wilde geen boerin worden. “Ik zei altijd: ik word geen boerin. Ik had toen erg weinig belangstelling voor de boerderij.” Via een omweg is ze nu toch boerin, ook al noemt ze zichzelf liever agrarisch ondernemer.

Wie weet, word ik ooit actief in de landelijke top

Deelnemen aan talentenprogramma

Fenna (24) doet mee aan het talentenprogramma van LTO Nederland. Of ze op termijn LTO-voorzitter Marc Calon gaat opvolgen? “Ach, zeg nooit nooit. Je kunt het leven niet voorspellen. Ik ben na een omweg toch op een agrarisch bedrijf terecht gekomen, terwijl ik daar vroeger helemaal geen zin in had. Wie weet, word ik ooit actief in de landelijke top.”

Ervaring opdoen

Zo’n bestuurlijke functie hogerop lijkt haar overigens op dit moment helemaal niet aantrekkelijk. “Laat mij maar eerst ervaring opdoen hier in de regio rond Nijmegen. Lijkt me trouwens ook leuker. Moet er niet aan denken om hele dagen te vergaderen. Besturen is voor mij op dit moment vooral een leuke en zinnige vrijetijdsbesteding.”

Lees verder onder de foto.

Fenna Bruijsten. - Foto: Jan Willem Schouten
Fenna Bruijsten. - Foto: Jan Willem Schouten

Belevenisboerderij starten

Fenna studeerde af aan de hbo-opleiding vrijetijdsmanagement in Breda. Daar bleek, tot haar eigen verbazing, dat ze de agrarische sector niet achter zich kon laten. Ze kwam in contact met Pierre en Jessica Hopman, die in het Gelderse Malden een belevenisboerderij wilden beginnen.

Boerderij-concept Harm’s Hoeve

Tijdens haar studie deed ze onderzoek naar de kansen en mogelijkheden van dit boerderij-concept. Die kansen bleken er volop, zeker ook in financieel opzicht. Het businessmodel zag er goed uit. Langzaam maar zeker ontwikkelde het concept zich tot de Harm’s Hoeve zoals die er nu staat: een veehouderijbedrijf met een ronde stal, een horecatak en een boerderijwinkel; een agrarisch bedrijf waar iedereen de landbouw in al zijn facetten kan beleven. Fenna is inmiddels volwaardig vennoot in het bedrijf.

De consument verandert, een slimme boer beweegt mee

Jongeren in de agrarische sector informeren

Ze werd door de ZLTO getipt om deel te nemen aan het talentenprogramma. Ze is de laatste om zichzelf als ‘bestuurlijk talent’ te omschrijven. “Ik zit in het bestuur van Jong ZLTO in het Rijk van Nijmegen. Vind ik leuk om te doen. We organiseren avonden voor jongeren in de agrarische sector, die kennis willen opdoen over bijvoorbeeld de veranderende afzetmarkt. Het is slim om daar als ondernemer op in te spelen. De consument verandert, een slimme boer beweegt mee.”

Communiceren is niet hetzelfde als uitleggen

Praten met burgers

In het talentenprogramma volgt Fenna de module ‘interactie met de samenleving’. Met die interactie is zij trouwens bijna elke dag al bezig. Er worden op Harm’s Hoeve kinderfeestjes georganiseerd, elke dag komen er klanten in de winkel en zitten er gasten in het boerderijcafé. “Ik praat doorlopend met burgers, maar dat wil niet zeggen dat ik daarom goed en effectief communiceer. Praten met burgers is in de eerste plaats luisteren. Waarom denken ze zoals ze denken, waar halen ze hun informatie vandaan? Wil je als agrarische sector meer draagvlak krijgen in de samenleving, dan moet je er natuurlijk niet direct vol ingaan als iemand, in jouw ogen, onzin verkoopt. Communiceren is niet hetzelfde als uitleggen.”

Belangen boeren behartigen

Het talentenprogramma reikt haar een gereedschapskist met instrumenten aan. “Die kan ik hier op onze belevenisboerderij direct in de praktijk brengen. Communiceren is geen kunst, maar goed communiceren is dat wel.”

Met een goede communicatie kom je als agrarische sector ver, maar er zijn ook mensen nodig die de belangen van boeren behartigen op plekken waar dat nodig is. Fenna: “We moeten er als agrarische sector samen voor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Het zou zo maar kunnen dat we over een paar jaar een aantal deelnemers uit het talentenprogramma terugzien in de top.”

Laatste reacties

 • .....

  Nooit goed begrepen die talent klasjes, word je dan eerst flink gehersenspoeld zodat je alleen maar het politiek correcte verhaal aan je leden kan verkopen zodra je eenmaal bestuurder bent geworden.....................................

 • Farmas

  Mooi artikel en goed om te lezen over enhousiaste jongeren die kansen zien in de agrarische sector.
  Ga zo door Fenna!

 • gjh

  Het is allemaal leuk en aardig bedoeld maar dit heeft geen donder zin. Het LTO leden wordt met de dag gelukkig minder. Veel praat niets voor de boer doen

 • boerderij

  goed dat er ook aan de toekomst gedacht wordt. Als je het niet eens met LTO bent, zorg dan dat je ergens anders je stem laat horen en niet alleen commentaar leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.