Home

Achtergrond

Groei VS vertraagd door kwesties buiten de VS

Nieuwe rentestappen staan voorlopig niet op de agenda in de Verenigde Staten.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve houdt vast aan de eerder al ingezette voorzichtige koers over verdere renteverhogingen. Volgens Jerome Powell zijn het vooral de ontwikkelingen buiten de Verenigde Staten zelf die de groei van de economie vertragen.

Groeivertragingen in de EU en voortdurende onzekerheden over de brexit en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten blijven de agenda beheersen.

De Amerikaanse economie staat er desondanks goed voor, gaf Powell aan in een hoorzitting van het Amerikaanse congres deze week. Tegelijkertijd noemde hij ook uitdagingen voor de Amerikaanse economie voor de langere termijn. De te lage productiviteit, stagnerende inkomens voor huishoudens en een ‘niet duurzaam pad’ voor de Amerikaanse overheidsschuld werden daarbij genoemd door de Fed-baas.

Opleving koers Britse pond

Voorlopig is er in ieder geval over de brexit weinig voortgang te verwachten. Juist de vooruitzichten op uitstel die steeds luider worden, leiden tot optimisme. Dat leidde begin deze week al tot een flinke opleving van de koers van het Britse pond op de financiële markten. De wisselkoers ten opzichte van de euro sloot woensdag 27 februari op GBP 0,8546 en dat is het niveau van mei 2017. Dat is altijd nog duidelijk minder dan voor de stemming voor een brexit in 2016. Toen lag de wisselkoers nog op net iets meer dan GBP 0,76 per euro.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.