“De Nederlandse landbouw heeft ongelofelijk goede stappen gezet als het om circulaire landbouw gaat”, aldus Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR.
Ze sprak tijdens het evenement ‘Keten van Eten van morgen’, georganiseerd door de provincie Overijssel in de Grolsch Brouwerij in Enschede.
Duurzaamheid is iets wat we net beginnen te leren met zijn allen
“De stappen die Nederlandse boeren maken richting een circulaire landbouw vind ik fantastisch. We doen het goed maar zijn er nog niet, het is terecht om jezelf als sector te vragen wat er beter kan.”
Efficiënt werken
Een van de opvallende zaken van de laatste tijd is volgens Fresco de waardering van de term efficiency, iets waar de Nederlandse landbouw heel goed in is. “Efficiënt werken heeft een slechte naam gekregen, alsof het automatisch betekent dat de bodem wordt uitgeput. We moeten toe naar een andere invulling, er zijn meerdere doelen denkbaar waar naar gestreefd wordt. Denk bijvoorbeeld aan koeien in de wei. Dat levert qua melkproductie misschien iets minder op, maar je bereikt er wel een ander doel mee in de duurzaamheidsdiscussie.”
Wat Fresco een probleem vindt in de discussie over duurzaamheid en circulaire landbouw is het denken in problemen. “Ideeën moeten niet gevolgd worden door een ‘ja, maar…’, dat maakt met een open mind over een mogelijke aanpak praten bijna onmogelijk.”
Verharding van dialoog tussen voor- en tegenstanders
De verharding van de dialoog tussen voor- en tegenstanders van – met name – de veehouderij baart Fresco zorgen.
We moeten ons realiseren dat het om een heel kleine groep gaat
“Er is een enorme polarisatie gaande. Maar we moeten ons realiseren dat het om een heel kleine groep gaat. De gemiddelde Nederlander is geen dierenactivist. Zorg als boer voor een redelijk verhaal en maak zichtbaar voor de consument wat de problemen zijn. Dat alle varkenshouders biggen martelen, is een fout beeld. Varkenshouders gaan respectvol om met hun dieren. Maar varkens laten zien op een betonnen vloer, werkt bij de gemiddelde consument vaak verkeerd, dat vinden ze zielig. Ze weten niet dat bij varkens op stro er allemaal problemen ontstaan met micro-organismen en bacteriën.”