Home

Achtergrond

Forse koersstijging voor WH Group

De grootste uitschieter in de beursgenoteerde agrifoodbedrijven de afgelopen 2 weken was de Chinese varkensslachterij WH Group.

De koers van het bedrijf, dat ook eigenaar is van de Amerikaanse slachterij Smithfield, steeg met 12,2%. Analisten schrijven de stijging van de beurskoers toe aan hogere varkensprijzen in China door de Afrikaanse varkenspest die zich verspreidt in het land. Daarnaast zouden de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China over de handel tussen de 2 landen hoop geven voor verlaging van de sojaprijzen, wat de opfokkosten van varkens verlaagt. Ook zou de Chinese regering toegezegd hebben agrarische bedrijven te ondersteunen die naar de beurs willen. Ten slotte, zo zei een Chinese analist tegen persbureau Bloomberg, komt de agrarische sector in China nu in het vizier van investeerders. “China is in de beginfase van grootschalige agrarische bedrijven, en die trend wordt nu opgepikt. De omzet in de sector stijgt.”

Savencia stijgt ook

De tweede grootste stijger was de Franse zuivelaar Savencia. De beurskoers steeg met 11,6%. Savencia zit sinds begin feburari in een fors stijgende lijn. Stond de koers op 1 feburari nog op € 57,60 per aandeel. Op het moment van schrijven is dat al een waarde van € 67. Een stijging van 16%. Begin februari presenteerde Savencia de jaarresultaten van 2018. Daaruit bleek dat de omzet licht gestegen was : een organische groei van 2,1%.

Grootste daling voor Brasil Foods

De grootste daling was ook voor een slachterij: Brasil Foods (BRF). De koers van BRF daalde met 7%. Woensdag 13 februari werd bekend dat de slachterij bijna 500 ton kip terugroept omdat er aanwijzingen zijn van mogelijke salmonella-besmetting. Een woordvoerder zei tegen persbureau Reuters dat de kip uit 9 landen is teruggeroepen. Daarnaast verkocht BRF haar Europese en Thaise divisie aan concurrent Tyson Foods. Toen bleek ook dat BRF het eigen gestelde doel van 5 miljoen Braziliaanse reals om aan cash vrij te maken, niet gehaald was. Dat deed beleggers de aandelen massaal verkopen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.