Home

Achtergrond

CDA, VVD tegen aanpassing handhaving nertsenverbod

Partijen vinden dat sloop- en omgangsregeling in de nertsenhouderij beter moet.

Regeringspartijen CDA en VVD en ook SGP zijn tegen het wetsvoorstel om de handhavingsmogelijkheden van het verbod op de pelsdierhouderij uit te breiden met bestuursrechtelijke handhaving. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer. De partijen roepen minister Carola Schouten op om in gesprek te gaan met nertsenhouders om de sloop- en omgangsregeling te verbeteren.

Nertsen in een verrijkte kooi.
Nertsen in een verrijkte kooi.

Landbouwminister Carola Schouten zegt dat de wijziging van de wet ervoor zorgt dat ook bestuurlijke handhaving mogelijk is, nu kan dat alleen strafrechtelijk. Dat betekent dat als de NVWA een overtreding constateert, dit bij het Openbaar Ministerie komt te liggen en dat een ondernemer gelijk een strafblad kan hebben. Dat is een heel zwaar middel bij een overtreding, vindt Schouten. In het kader van proportionaliteit is deze aanpassing nodig, vindt ze. Met het wetsvoorstel wordt het ook mogelijk om lasten onder dwangsom op te leggen waarbij de handhaving beter op herstel kan worden ingezet. “Het wetsvoorstel is niet het gevolg van een groot aantal overtredingen”, benadrukt Schouten.

‘Sloop- en ombouwregeling werkt niet’

Volgens Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) kan de huidige sloop- en ombouwregeling door de strenge regels nauwelijks gebruikt worden door nertsenhouders. Ook houdt de regeling te weinig rekening met de sterk verslechterde financiële situatie bij nertsenhouders. De bedrijven zijn volgens de politici onverkoopbaar geworden en omschakelen naar andere sectoren is vrijwel niet mogelijk omdat de vergunningverlening bij provincies en gemeenten zeer moeizaam verloopt. Ook kennen de andere sectoren productiebeperkingen.

PVV-er Barry Madlener zegt voor het verbod op de nertsenhouderij te zijn, maar vindt ook dat de ondersteuning voor de nertsenhouders beter moet zijn. “Het gaat wel om ondernemers die hun bedrijf vanwege overheidsingrijpen moeten beëindigen. Laten we de ondernemers ruimhartig ondersteunen”, vindt Madlener. Ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot meent dat de regeling wel iets socialer had gekund.

Regeringspartijen VVD en CDA: tegen aanpassing handhaving nertsenverbod.
Regeringspartijen VVD en CDA: tegen aanpassing handhaving nertsenverbod.

Schouten herkent de problemen bij het flankerende beleid. Het ministerie kijkt naar de werking van de sloop- en ombouwregeling waarbij gesprekken worden gevoerd met pelsdierhouders. Schouten wil zelf ook in gesprek met de ondernemers. “Als we een regeling hebben, moeten we wel zorgen dat die werkt”, zegt de minister. Ze benadrukt dat de regeling moet voldoen aan de staatssteunregels.

Vijf aanvragen, twee gehonoreerd

Op dit moment zijn vijf aanvragen ingediend voor de steunmaatregel. Hiervan zijn er twee gehonoreerd. De overige drie zijn in behandeling, ingetrokken en afgewezen.

Voor de pelsdierhouders is het financieel zwaar

Vanuit het budget voor de warme sanering varkenshouderij is € 8 miljoen extra gereserveerd voor de nertsenhouderij. Dit komt bovenop de € 28 miljoen die eerder is vrijgemaakt. Door de economisch slechtere jaren is de terugverdientijd van investeringen voor de nertsenhouderij verlengd. “In de terugverdienperiode zitten fluctuaties. Voor de pelsdierhouders is het financieel zwaar”, zegt Schouten.

Het wetsvoorstel om pelsdieren te verbieden is in 2013 aangenomen in de Tweede Kamer. Er geldt een overgangstermijn tot 2023.

Of registreer je om te kunnen reageren.