Home

Achtergrond

Britse rente gelijk in aanloop naar brexit

De Britse centrale bank, Bank of England, heeft het belangrijkste rentetarief ongemoeid gelaten op 0,75%.

Dat was volgens de verwachting op de financiële markten. In augustus 2018 is de rente nog met een kwart procentpunt verhoogd. De huidige pas op de plaats heeft te maken met de brexit die steeds dichterbij komt, zonder dat er zicht op een akkoord is tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Verwacht wordt dat met name de Britse economie een flinke klap kan krijgen als het land zonder akkoord de EU verlaat op 29 maart. De onzekerheid is een van de redenen dat de BoE de groeiramingen naar beneden heeft bijgesteld. Voor dit jaar rekent de centrale bank op 1,2% groei (was 1,7%). Voor 2020 is de prognoses bijgesteld van 1,7 naar 1,5%.

Inflatie zakt

De inflatie gaat juist tijdelijk zakken verwacht de BoE, tot onder 2% in de maanden dat de brexit ingaat. Invloed is er ook op de investeringen die naar verwachting met 3% gaan dalen dit jaar.

Groeiverwachting Nederlandse economie naar beneden

Druk op investeringen door bedrijven door internationale onzekerheid is voor de Europese Commissie een belangrijke reden om de groeiverwachting voor de Nederlandse economie naar beneden bij te stellen. Voor zowel 2019 als voor 2020 gaat de Commissie nu uit van 1,7% groei. Dat was nog 2,4% voor 2019 en 1,8% in 2020 tijdens de herfstraming. Voor de hele eurozone is de raming bijgesteld naar 1,3% in 2019 en 1,6% in 2020. Dat was respectievelijk 1,9 en 1,7%.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.