Home

Achtergrond

Banken en het leger helpen Australische veehouders

De verwoestende gevolgen van de overstromingen in Australië worden steeds duidelijker. De hulpverlening komt ook op gang. Banken en overheid komen met geld en leningen. Het leger brengt voer naar overlevend rundvee in Queensland. Boeren vertellen hoe de eerst feestelijk ontvangen regen een ramp werd. Maar elders in het land blijft het veel te droog en te heet.

Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe enorm groot de impact is van de overstromingen in Queensland, Australië. Ook duiken verhalen op in de vakpers en de landelijke media, van gedupeerde boeren. Eerste schattingen wijzen op 300.000 verdronken runderen, plus een onbekend aantal schapen en andere dieren.

We kunnen de banken niet betalen

Op de rundveehouderij van Jane McMillan, in de buurt van Cloncurry, viel 620 millimeter regen in korte tijd. “Het was in de afgelopen week elke dag raak met voortdurende regen”, zegt ze. “We dreigen alles te verliezen. Ik weet niet hoe we hier uit moeten komen. We kunnen de banken niet betalen.”

Volgens de Australische boerin was niet alleen de regen een aanslag op het vee. Er was tevens sprake van een sterke koude wind. Ze onderstreept dat behalve runderen ook schapen, paarden en inheemse dieren als kangoeroes het moesten ontgelden. Zelf verloor ze ongeveer de helft van haar runderen maar anderen verloren alles.

Lees verder onder de tweet.

MLA: eerst getroffen producenten helpen

Het is nog te vroeg om te bepalen wat de gevolgen zullen zijn van de overstromingen voor de vleeshandel. Dat stelt Meat & Livestock Australia (MLA). Daardoor is het volgens MLA ook nog te vroeg om vast te stellen hoe groot de gevolgen zijn voor de veehouders in de getroffen regio’s. De belangenorganisatie spreekt van een ongekende natuurramp, waarvan de omvang nog niet eens duidelijk is. MLA focust zich daarom eerst volledig op het helpen van producenten die directe hulp nodig hebben vanwege de overstromingen.
Over het algemeen verwachten deskundigen dat de prijzen van rundvlees in Australië fors zullen stijgen als gevolg van de overstromingen. In hoeverre de ramp een effect heeft op de wereldwijde markt van rundvlees, is nog onduidelijk.

Lees verder onder de tweet.

Verzekering

De labor-regering van Queensland en de oppositie hebben de handen ineengeslagen met een verzoek aan verzekeraars om gedupeerden een eerlijke kans te geven de schade te verhalen. Vice-premier Jackie Trad vraagt de Verzekeringsraad van Australië langs te komen in het zwaar getroffen Townsville om een indruk te krijgen van de omvang van de schade.

Financiële steun

De landelijke organisatie van banken, de Australian Banking Association (ABA), heeft laten weten dat er speciale teams bij banken zijn die slachtoffers van de overstromingen bij kunnen staan. Rundveehouders kunnen onder andere worden geholpen met uitstel van afbetalingen en het schrappen van strafbetalingen.

Inmiddels heeft de Australische regering extra gelden beschikbaar gesteld voor de boeren in Queensland. Premier Scott Morrison heeft bekend gemaakt dat er voor speciale herstelsubsidies nu € 63 miljoen kan worden verstrekt. Daar komt nog bijna € 2 miljoen bij voor geestelijke gezondheidszorg in de getroffen gebieden. Individuele subsidies gaan omhoog van bijna € 16.000 naar zo’n € 47.000.

Morrison noemde de overstromingen ‘hartverscheurend’.

Enorme impact

► Bijna 300.000 runderen verdronken
► 20 miljoen hectare onder water
► 1.000 millimeter regen in 4 dagen
► Schade aan sector meer dan € 190 miljoen

Droogte

Morrison: “Deze boerenregio’s hebben jaren moeten lijden onder de droogte en zien nu hun voortbestaan bedreigd door deze hevige overstromingen. We hebben allemaal de beelden gezien, de verschrikkelijke verslagen van wat er is gebeurd. De mensen op deze rundveehouderijen die hun vee zagen sterven in gruwelijke omstandigheden, hebben onze steun nodig.”

Lees verder onder de tweet.

Leger helpt met voer

De meeste aandacht gaat nu uit naar het leveren van balen hooi aan hongerige dieren in vooral het westen van Queensland. Aanvankelijk was de start van deze operatie, die onder meer plaatsvindt met militaire helikopters, moeizaam. Er was sprake van ernstige vertraging omdat de communicatie tussen verschillende overheidsinstanties stroef verliep en er een tekort was aan brandstof in de getroffen gebieden.

Lees verder onder de tweet.

Lobbygroep Agforce

Volgens de agrarische lobbygroep Agforce is de levering van veevoer nu wel goed op gang gekomen, onder andere met behulp van het leger. Topman Michael Guerin van Agforce onderstreept dat er haast is geboden omdat er een ‘ramp van ongekende proporties’ dreigt. “Rundveehouders zijn ten einde raad. We hebben te maken met honderdduizenden dieren die het koud hebben en uitgehongerd zijn. Daar moeten we nu al onze energie in steken.”

Lees verder onder de tweet.

Dieren uitgeput

Ooggetuigen maken duidelijk dat vanuit de helikopters veel runderen die stil bij elkaar staan zijn te zien op de kleine droge stukken land . De dieren maken na ruim een week in de kou en nattigheid een uitgeputte indruk.

Lees verder onder de tweets.

Feestje werd ramp

Rundveehouder Robert Chaplain, die een boerderij heeft ten oosten van Cloncurry, kreeg ook de gelegenheid om per helikopter poolshoogte te nemen. “Het is een soort binnenzee”, concludeert hij in de lokale media. “Met hier en daar zelfs golven in het midden. Ik mag blij zijn als de helft van mijn vee het overleeft. Bovendien is er flinke schade aan infrastructuur zoals huizen, hekken en watertanks. Veel eigendommen zijn gewoon weggesleept door het water.”

Binnen een paar dagen liep het uit op een natuurlijke ramp

Chaplain herinnert zich dat de boeren in de streek nog maar kort geleden feest vierden. “We namen een biertje in de lokale kroeg omdat het eindelijk regende. Maar ja, binnen een paar dagen liep dat uit op een natuurlijke ramp.”

Droogte teistert boeren elders in Australië

Terwijl overstromingen de staat Queensland teisteren, gaat een groot deel van de boeren in de Australische staat New South Wales nog steeds gebukt onder aanhoudende droogte. Ook in deze staat biedt de levering van balen hooi verlichting.
Het departement van de Primaire Sector in New South Wales maakte onlangs duidelijk dat de meeste hulp nodig is in het westen en het midden van de staat. Daar is nog steeds sprake van ernstige droogte, ondanks enkele recente stormen.
Hulporganisatie Rural Aid
Topman Charles Alder van hulporganisatie Rural Aid beklemtoont dat deze overheidsinformatie de feedback bevestigt van boeren die Rural Aid voor hulp hebben benaderd. “We hebben meer dan 1.700 boeren uit New South Wales geregistreerd in december en nog eens honderden hebben zich aangemeld dit jaar”, aldus Alder.
Rural Aid heeft in de laatste 4 maanden 21.045 ton hooi afgeleverd in droogte-gebieden. Daarbij ging het om 915 trailers met meer dan 30.000 balen hooi. Daarnaast zijn er tal van andere initiatieven om deze boeren te helpen. Vanuit de staat West-Australië reden 50 trucks vorige week de woestijn de Nullarbor over om 3.000 balen hooi af te leveren bij boeren in New South Wales.

Hieronder nog enkele tweets over de situatie in Australië

Of registreer je om te kunnen reageren.