Home

Achtergrond 2 reacties

Asbestfonds gevuld met geld van overheid en banken

Het asbestfonds moet gevuld worden met geld van het rijk, provincies en gemeenten en banken.

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in reactie op vragen van de Eerste Kamer.

Het asbestfonds moet een landelijk fonds worden waaruit mensen een lening kunnen krijgen om de sanering van asbestdaken te financieren. Voor 31 december 2024 moeten alle asbestdaken verwijderd zijn. De subsidieregeling met € 75 miljoen om de sanering op gang te helpen, is inmiddels leeg. Een nieuwe subsidieregeling komt er niet, maar het fonds moet het wel mogelijk maken de daken te saneren voor mensen met financieringsproblemen.

Kosten verwijderen asbest

Het verwijderen van asbest kost volgens het ministerie gemiddeld € 15 tot € 25 per m2 voor stallen en schuren. Voor woonhuizen kost dit tussen de € 35 en € 50 per m2. Van de ongeveer 120 miljoen m2 dak in 2012 moet nu nog 80 miljoen m2 verwijderd worden.

Haalbaarheid deadline

Hoewel politieke partijen bezorgd zijn of de sanering van alle daken voor 2025 gehaald wordt, gaat Van Veldhoven er vanuit dat het lukt, omdat de sanering goed op gang is gekomen. Ook verwachten asbestsaneerders dat het haalbaar is. Wel wordt gekeken of het mogelijk is om eenvoudiger te werken bij de sanering. TNO doet hiervoor onderzoek naar de uitstoot van asbest bij saneringswerkzaamheden.

Van Veldhoven is enthousiast over initiatieven van marktpartijen zoals bijvoorbeeld Friesland Campina en Essent om daken te saneren en via een leaseconstructie zonnepanelen te laten plaatsen. Ze kijkt of dergelijke initiatieven ondersteuning nodig hebben van de overheid.

Verzekeraars strenger bij asbest

Steeds meer verzekeraars beëindigen of beperken de dekking van de verzekering van asbestdaken. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Eerste Kamer. De eigenaar van een dak is aansprakelijk in geval van incidenten, maar als hij geen verhaal biedt, moeten omwonenden en decentrale overheden voor de kosten opdraaien om de asbestdeeltjes te verwijderen.

Laatste reacties

  • P. Sturris

    Beste mensen, ik kan jullie nu al op een briefje geven, dat dit never nooit lukt!!
    Zonder subsidie lukt dit nooit, een lening zonder rente is een koekje van eigen deeg. ( Het kabinet kan het geld "500 miljoen" beter in de renovatie van het binnenhof steken!!)

  • Nieuw.

    Je verwacht eigenlijk dat een slimme advocaat nu een meldpunt opent voor een collectieve claim tegen de staat ivm saneringskosten. Er zijn immers keurig vergunningen afgegeven voor het bouwen met asbest. Nog enkele jaren procederen en dan kan den Haag kiezen , eu regels aanhouden of zelf alles betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.