ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 24 reacties

Schouten: timing nieuwe acties ‘opmerkelijk’

Minister reageert kritisch op aankondiging Farmers Defence Force (FDF) over acties rond kerst. Ze is hoopvol over de kansen van haar spoedwet stikstof in de Eerste Kamer.

De aankondiging van nieuwe acties van Farmers Defence Force (FDF) is opmerkelijk getimed, vindt landbouwminister Carola Schouten. Ze heeft deze week nog overleg gevoerd met het Landbouw Collectief, waar Farmers Defence Force deel van uitmaakt. “Iedereen mag demonstreren, maar zaken doe je in een gesprek. En we zijn nog volop in gesprek”, zegt Schouten desgevraagd.

Waardering voor boeren

De aangekondigde acties hinten erop dat mogelijk supermarkten worden getroffen. De minister denkt dat veel mensen er prijs op stellen als er met de kerst goed eten op tafel kan staan. “Ik eet zelf nooit veel met kerst, het is een mooie tijd voor bezinning.”

Ze heeft geen oordeel over het effect dat zo’n actie zou kunnen hebben op het publiek. “De manier waarop mensen actie voeren is hun eigen afweging. Ik vind het belangrijk dat er waardering is voor boeren en tuinders, voor de producten die ze maken en ik vind ook waardering in geldelijke zin van belang.”

We moeten in gesprek blijven

Landbouw Collectief

Dat het Landbouw Collectief vasthoudt aan het eigen plan begrijpt de minister. Daartegenover zegt zij dat ze zich aan de rechterlijke uitspraak moet houden, die betekent dat er stikstofruimte moet komen om activiteiten te kunnen ontplooien. “Als we verder willen komen, moeten we in gesprek blijven. Dat is niet alleen in het belang van de boeren, maar van iedereen.”

Spoedwet stikstof

De minister kreeg donderdag een krappe meerderheid in de Tweede Kamer voor de Spoedwet aanpak stikstof. De partijen die de wet in de Tweede Kamer steunen hebben gezamenlijk onvoldoende zetels in de Eerste Kamer om daar ook voor een meerderheid te zorgen.

Schouten toonde zich donderdag na afloop van de stemming in de Tweede Kamer hoopvol over het draagvlak dat ze moet vergaren in de senaat. “Je moet in de Eerste Kamer altijd naar meerderheden zoeken met een inhoudelijk debat. We weten pas hoe het draagvlak daar is als de behandeling is geweest.”

Er rust een zware verantwoordelijkheid op ons

Woningbouw

De minister wijst op de motie die is aangenomen om de woningbouw voorrang te geven bij het lostrekken van de stikstofimpasse. De inzet van het kabinet is daar ook steeds op gericht. “We moeten zorgen dat de woningbouw en de weg- en waterbouw op gang komt en dat de bedrijven daarbij betrokken zijn niet getroffen worden. Er rust een zware verantwoordelijkheid op ons”, zegt Schouten.

Schouten zal de komende weken nog met extra informatie komen over de invulling van de spoedwet. Ze wil ook meer duidelijkheid geven over de manier waarop een drempelwaarde (regionaal, sectorgericht) wordt ingevoerd. Begin volgend jaar wil ze meer inzicht geven in het geld dat ze beschikbaar heeft voor natuurverbetering.

Latente ruimte verleasen?

In januari geeft ze ook duidelijkheid over het verleasen van latente stikstofruimte, bijvoorbeeld aan bedrijven die tijdelijk stikstofruimte nodig hebben.

De Eerste Kamer zal volgende week beslissen over het moment waarop de spoedwet in behandeling wordt genomen. De laatste vergaderdag van de Eerste Kamer dit jaar is 17 december.

Lees ook: ‘Laat de hongerwinter er buiten’

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Volop in gesprek, maar ondertussen wel maatregelen doordrukken , die tegen het plan van het landbouwcollectief ingaan, dus dan moet Schouten ook dat niet doen, als je in gesprek bent wacht je af wat eruit komt en neemt dan pas maatregelen, ok je neemt alleen maatregelen die niet ingaan tegen de voorgestelde maatregelen

 • Trot

  Als gesprek inhoud dat je wel je eigen wil door drukt moet je accepteren dat de ander dan ook zijn ideeen kracht bij zet

 • Sjefo

  Schouten, een sector die gedaan heeft waar ze voor aan de lat stonden v.w.b. ammoniak reductie moet je niet achteraan blijven jagen, telkens de zwarte piet toespelen, als criminelen bestempelen, dat houd een keer op Schouten.
  Boeren en heel de industrie er omheen de nek omdraaien ten faveure van alles en iedereen die in gebreken gebleven zijn en voor +/- 160 gecreëerde gedrochten via allerlei smerige constructies tot stand gekomen.
  Links Nederland maakt de nederlandsche landbouw kapot en dat heeft niets met stikstof te maken.
  “Alles is geoorloofd “

 • fietskip

  Ze zijn het niet gewent bij het ministerie. Normaal shoppen ze wat in de wensen en doen hun eigen zin, maar nu moeten ze leren dat het de boeren genoeg is geweest en dat ze nu dus een keer heel goed moeten luisteren naar de boeren.

 • agratax(1)

  Voor de boer is het pijnlijk te moeten constateren, dat de hele maatschappij mede schuldig is aan de Stikstof problematiek maar dat hij de kastanjes uit het vuur mag halen en zijn vingers mag branden, zonder fatsoenlijke nazorg. Lees ik Stikstof depositie op Veluwe veel te hoog, gevolg voor veehouders ernstig en dan 2 pagina's verder Milieuplan vliegveld Lelystad Stikstof depositie van laagvliegende vliegtuigen nihil terwijl Hoog Over Overijssel hooft voorgerekend op e Frontpagina van dezelfde krant dat de depositie zeer ernstig zal zijn en er depositie van aan en afvoer via de weg van passagiers en ander transport niet in de MER staat. Wie meet er nu met twee maten en wie is nu schuldig aan de bemesting van de natuurgebieden? Wij allemaal of alleen die veehouder?? wie moet dit varkentje wassen "Wij allemaal of de veehouder alleen". Juist de veehouder en hier past hij voor als er geen fatsoenlijke NETTE oplossing uit het Derde Dinsdag Hoedje komt.

 • info58

  Je mag wel blij zijn met de aktie Carola. De kerstdrukte komt hierdoor wat eerder op gang

 • Carola zegt het is een mooie tijd voor bezinning. Dan heeft ze aan 2 kerstdagen te weinig om de onder haar leiding gecreëerde chaos te overzien.

 • Alco

  De aankondiging laat zien dat er niet met ons te sollen valt, zoals in de LTO tijd.
  En Carola weet dus wel hoe het moet!
  Hand in eigen boezem steken zou ik zeggen.

 • kiem

  Denken jullie nu écht dat de stikstofdepositie verminderd door te gaan demonstreren?
  Waarom willen de boeren toch niet gewoon meewerken aan oplossingen.
  Het is écht niet zo dat het een nieuw probleem is. Het is al dertig jaar en langer bekend dat het een probleem is. Alleen in het verleden hebben de boerenorganisaties en bijvoorbeeld de heer Bleker het hele probleem onder de tafel weten te vegen.
  Daardoor zit men nu met de gebakken peren. Het heeft echter géén enkele zin om dan te verwachten dat je maar op dezelfde voet door kan gaan. Wees toch eens blij dat er naar échte oplossingen wordt gezocht en ga daar eens constructief mee om

 • agratax(1)

  @kiem. Wie zegt dat de boeren niet mee willen werken aan het oplossen van het N probleem? De minister schijnt het boeren rapport in ontvangst te hebben genomen en heeft gedacht nu zijn die (domme) boeren wel stil en in leg deze aan- en opmerkingen onder in de la en ga over tot mijn eigen orde van de dag en ga GL en D66 en de rest van de Grachtengordel blij maken. De boeren hadden gehoopt op een discussie met de minister om zo tot een oplossing te komen die voor iedereen acceptabel zijn.

 • kleine boer

  @kiem testje doen? Gesloten ruimte doen we 2 auto's daar ga jij in en ik in gesloten ruimte met 4-5 koeien kijken of je dan in de gaten krijgt wat de oorzaak is van jou probleem....

 • koestal

  Met Carola blijf je eeuwig in gesprek,verder niets.

 • R. B.

  Die schouten is een gewiekste, zij houd je bij de voordeur aan de praat en haar ambtenaren halen je de schuur leeg.
  Jammer voor haar zijn de moderne boeren niet zo dom als ze had gehoopt.
  Maar het blijft een boeren dochter ( volgens mij wringt daar de schoen JEUGD TRAUMA ) . Slechte jeugd herinneringen.

 • koestal

  Schouten heeft blijkbaar bij haar geboorte het landbouwschooldiploma al gekregen,zoveel verstand heeft ze al van een boerderij.

 • koestal

  Het wordt een vrolijke Kerst voor Schouten,boeren bezorgen haar ook nog een Kerstcadeau. Vrede op aarde.

 • koestal

  Gorde timing bedoelt Schouten

 • slatan

  Ze heeft nog wel een jaar nodig om tot bezinning te komen, ze kan beter haar oren en ogen een keer open doen en kijken en luisteren wat er moet gebeuren.....

 • Veurink

  @kiem, Boeren hebben de afgelopen 30 jaar al 65% ammoniakemissie gereduceerd! Het probleem zit hem in de toepassing van het natura 2000 beleid door Nederland. Hier zijn idioot veel gebieden aangewezen met ook nog eens de strengst denkbare norm. Bleker heeft geprobeerd om dit gecreëerde probleem te kunnen verzachten met de PAS. Deze bleek niet houdbaar en nu huilt de politiek krokodille tranen om de "crisis" die ontstaan is.

 • koestal

  Boeren moeten ook niet te bang zijn voor de overheid,anders ben je nergens. Het lijkt er op dat boeren in een dictatuur leven,ze mogen niks ,maar ze moeten alles , veel administratie,een foutje ,dan ben je een fraudeur.Werk voor ambtenaren, om boeren te grazen te nemen.

 • koestal

  Boeren ,staatsvijand nummer 1 .

 • koestal

  Ze is nog steeds in gesprek,dag en nacht.

 • geert prins

  ga met zn allen weer demonstreren ze luisteren t och niet het is daar toch niet ik steun jullie veel succes

 • EL

  Net voor de kerstdagen, Carola goede timing toch!

 • EL

  !

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.