Home

Achtergrond 10 reactieslaatste update:16 dec 2019

‘Rutte moet de regie pakken’

Tientallen boerinnen hebben afgelopen dagen een persoonlijke brief aan minister-president Mark Rutte geschreven. Ook Ronne Smolders uit het Brabantse Westerhoven. “Rutte zegt dat hij trots is op de boeren in Nederland. Klinkt sympathiek, maar vervolgens doet hij niks.”

Kom je aan de boer, dan kom je aan mij! Zo luidt de eerste zin van de brief die Ronne Smolders (31) aan minister-president Rutte heeft gestuurd. ‘De boer’ is haar man Bart. Hij werkt zeven dagen in de week, meer dan tien uur per dag, doet dat dolgraag, maar loopt tegen regels aan waar hij bijna onmogelijk aan kan voldoen.

Ronne Smolders: “Vrijwel niemand buiten de landbouw weet hoe al die milieuregels uitwerken in onze gezinnen.” - Foto: Bert Jansen
Ronne Smolders: “Vrijwel niemand buiten de landbouw weet hoe al die milieuregels uitwerken in onze gezinnen.” - Foto: Bert Jansen

Door alle regels rondom fosfaat en stikstof komt Bart bijna niet meer toe aan ondernemen en het werken tussen de koeien. Als hij dan even aan tafel zit, gaat het weer over stikstof. “Rutte moet weten dat alle boerengezinnen lijden onder de onzekerheid”, zegt Ronne. “Onze mannen kunnen aan niks anders denken. Aan onze eigen keukentafel gaat het vaker over stikstof dan over hoe het met onze jonge dochters gaat. Dat neem ik hem niet kwalijk, maar wel de overheid.”

Onzekerheid over nu en opvolging melkveebedrijf

Ronne heeft samen met Bart een melkveebedrijf in het Brabantse Westerhoven. Haar brief aan Rutte gaat eigenlijk nog meer over hun dochters Yara (2) en Mila (5 maanden). Bij haar brief heeft ze een foto van Yara bijgesloten. Een kleine blonde meid in een groene overall.

Op haar rug staat: ‘Trots op onze nieuwe generatie.’ Ronne: “Ik heb Rutte geschreven over onze trots, maar ook over onze twijfels. Moeten wij er blij mee zijn als onze Yara over vijftien jaar zegt dat zij ons bedrijf wil overnemen? Nooit een dag vrij, zelden een uitstapje, weinig tijd om met je kind te spelen. En als ze het dan toch echt wil, kan het dan nog wel? Nu kunnen we met koeien melken al nauwelijks overeind blijven, hoe is dat over vijftien jaar?”

Hoe te voldoen aan alle regels en het bedrijf overeind houden?

De onzekerheid knaagt. De provincie Brabant heeft net besloten om de veehouders in de provincie negen maanden extra te geven voor de aanvraag van een vergunning. “Wij moeten maatregelen nemen om de ammoniakuitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door te investeren in een andere stalvloer. Maar welke vloer is daarvoor geschikt? Hoeveel kost dat? Is compleet onduidelijk. Boeren worden daar gek van, en hun gezinnen ook. Aan die extra bedenktijd hebben we niets.”

Als Rutte niet de regie neemt en ervoor zorgt dat de agrarische sector deze crisis overleeft, dan hoop ik dat onze landgenoten hem daartoe dwingen

Het lijkt erop dat de overheid veehouderijbedrijven in de omgeving van natuurgebieden op vrijwillige basis gaat uitkopen. “Wij wonen op 2.500 meter van zo’n gebied. Komen zij ook bij ons langs? En wat doen we dan? Ergens anders opnieuw beginnen, klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Als je pech hebt, koop je een boerderij waar je een paar jaar later weer weg moet. In de politiek wordt hierover veel te makkelijk gedacht.”

Hartenkreet over mooie Nederlandse landbouw aan minister

Ze heeft het gevoel dat de overheid de landbouw weg wil hebben uit Nederland. “En wat dan? Dan krijgen we hier voedsel uit landen waar hormonen worden gebruikt, waar genetische manipulatie is toegestaan en waar het woord dierenwelzijn helemaal niet bestaat. Onze boeren produceren veilig, gezond en diervriendelijk voedsel. De landbouw is onderdeel van ons erfgoed. Dat erfgoed willen we dolgraag doorgeven aan onze kinderen.”

Net als Ronne hebben tientallen andere boerinnen een eigen hartenkreet aan minister-president Rutte geschreven. Een aantal daarvan werd voorgelezen op de boerenmanifestatie op 13 december in Amsterdam. Ronne staat op het podium als bestuurslid van Agractie, de organisatie die deze actie organiseert. “Als Rutte niet de regie neemt en ervoor zorgt dat de agrarische sector deze crisis overleeft, dan hoop ik dat onze landgenoten hem daartoe dwingen. Vrijwel niemand buiten de landbouw weet hoe al die regels uitwerken in onze gezinnen. In Amsterdam zijn we in gesprek gegaan met burgers. Ik heb nog hoop dat zij onze regering duidelijk kunnen maken wat wij als boeren blijkbaar niet hebben gekund; dat we moeten vechten voor het behoud van onze boeren.”

Laatste reacties

 • Dilia3101

  zo is it, hoop niet teveel op de VVD .
  Is net zo links als groenlinks en D 66.
  We staan er alleen voor.

 • bankivahoen

  Het klopt dat de regie weg moet bij de provincies en alles landelijk geregeld moet gaan worden , je ziet de rokende puinhopen die de provincies ( vooral Brabant) er van gemaakt hebben. Als Den Haag nu niet snel met fatsoenlijk beleid komt ( dus deze week nog) dan voorzie ik nog veel aktie in Nederland (geholpen door onze Duitse collega boeren!). Niet dat we uit Den Haag wel boer vriendelijk beleid hoeven te verwachten maar wel duidelijkheid. Ook voor de warme sanering , waar blijven de regels hier omheen en kom met uitkoop bedragen per direct.

 • Hilhorst100

  Rutte doet niks, ziet zijn partij wegkwijnen en verwacht straks een goed betaald baantje. Het linkse denken vergroot zijn kans hierop.

 • koestal

  Rutte heeft alleen maar veel bla bla.

 • Rutte is geen leider, maar een uitvoerder volgt trouw de opdracht van diegene die hem aansturen, gezien zijn dralen met het Oekraïne referendum dat moest doorgaan linksom of rechtsom ,de dividendbelasting enz , enz .Laat hem in elk geval elk jaar thuis van de Bilderbergconferenties scheelt hier veel ondoordachte maatregelen waar we niks mee kunnen.

 • huisvader

  <>

  Rutte heeft niks te vertellen !

 • René de jong

  Rutte is bezig met boompjes in de EU, Fransie wil er veel heeel veel planten, geen enig benul hoe wat en waar.
  Nog minder benul heeft Rutte van de landbouw in Nederland, hij kijkt de boerinnetjes lief aan en zegt dat hij ze begrijpt, hij begrijpt dat ze naar Den Haag komen maar verder niet.

  Ze gooien er een bak geld tegenaan, méér natuur, nog meeeeeer natuur en komen over enkele jaren tot de conclusie dat het eten op is, de koelkast is leeg.
  Er moet een rapport komen een commissie een parlementaire dinges, hoe heeft dit kunnen gebeuren. De verantwoordelijke minister moet opstappen, haal de schop, Mansveld moet er weer bij komen, het eten is op....
  Het kabinet der domkoppen.
  vr gr René

 • agratax(1)

  Wat levert het uitkopen van bedrijven op in de buurt van Natuurgebieden? Betekent dit het uitbreiden van het natuurgebied? Als dat de uitwerking wordt van de (hopelijk) warme sanering, dan betekent dit een opkoop regeling, die pas stopt als alle gronden in handen zijn van Natuurbeschermers en Nederland aan de hieraan verbonden kosten ten onder gaat. Laten we hopen dat de wal het schip zal keren.

 • k.a.schouten1

  We staan aan de rand van de afgrond. Eerste kamer heeft waarschijnlijk onvoldoende feitenkennis.
  Voorzover ze die wel hebben, negeren ze die kennis in hun bewustzijn. Ik ben bang dat de eerste kamer de spoedwet er door heen blaast. Jammer landbouw, de huizenbouwers gaan er met de buit vandoor.

 • Maas1

  Iedere ondernemer of werknemer die in Nederland zijn handen laat wapperen krijgt van Rutte een financiële afknap beurt! Wat voor een partij de VVD nu eigenlijk nog is,ik heb geen idee.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.