Home

Achtergrond 21 reacties

Politiek draagvlak voor acties daalt

De landelijke actiedag voor boeren en bouwers leverde boeren veel media-aandacht op. De sympathie voor hen is in politiek Den Haag echter niet gegroeid.

Bij het grote boerenprotest op 1 oktober was het overduidelijk: CDA en VVD staan achter de boeren. Kamerlid Helma Lodders trok voor de gelegenheid een wit T-shirt aan met de tekst #trotsopdeboer. En CDA-Kamerleden die ook maar iets met landbouw hebben, lieten zich gewillig op een foto zetten bij een trekker. ‘Want wij staan achter de boeren.’ Ook ChristenUnie en SGP spraken lovende woorden. Geert Wilders klom op een trekker om met ferme woorden de boeren te steunen.

Lees verder onder de tweet.

Sympathie bij de burger

Bij de acties van deze week was het heel anders. Tweede Kamerleden van CDA en VVD waren opvallend stil. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop noemde het, voorafgaand aan de grote actiedag, niet verstandig om acties te voeren waarmee boeren hun sympathie bij de burger kunnen verliezen. Hij ziet meer in publieksvriendelijke acties, zoals de Boerburgerbrunch in Amsterdam.

Lijkt een tweespalt tussen boeren te ontstaan

CDA‘er Maurits von Martels zegt dat de acties laten zien hoe diep de pijn zit bij de boeren “Al zijn de resultaten die geboekt zijn met het Landbouw Collectief bemoedigend. Laten we hopen dat ze er snel uit komen, zodat de rust terugkeert onder de boeren. Met de acties dreigt de sympathie voor de boeren af te nemen en lijkt ook een tweespalt tussen de boeren te ontstaan.”

Thierry Baudet: ‘Fantastisch die acties’

Onder de Haagse kaasstolp liepen de traditionele landbouwpartijen dus niet bepaald weg met de acties. Alleen PVV en FvD betuigden openlijk hun steun. PVV-leider Wilders ging oliebollen uitdelen aan boeren op het Malieveld, Thierry Baudet noemt de acties op twitter fantastisch. “FvD steunt de boeren 100%. Weg met het onnodige stikstofbeleid!”, twittert hij. Echter, Forum voor Democratie was bij het debat over de stikstofcrisis – wederom – niet aanwezig.

Lees verder onder de tweet.

Kritiek op stikstofbeleid

GroenLinks en Partij voor de Dieren (PvdD), maar ook coalitiepartij D66 staken hun afkeer van de boerenacties niet onder stoelen of banken. Ze grepen deze aan om hun kritiek op het stikstofbeleid nog eens te uiten. Jesse Klaver sprak van ‘een grote puinhoop in het land’ en stelde dat de chaos steeds groter wordt. PvdD repte van een trekkerstaat, waarbij boeren met trekkers hun gelijk afdwingen. “Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar je dwingt het in dit land niet af met een trekker”, zegt Tjeerd de Groot van D66. Zijn partijgenoot en fractievoorzitter Rob Jetten twitterde dat boeren met hun acties het hele land ontwrichten, zendtijd eisen en galgen oprichten. “Bizarre toestanden, gedraag je!”

Lees verder onder de tweet.

Holocaust-vergelijking

De galg, die symbool moest staan voor de boeren die zelfmood plegen, wekte veel irritatie. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers twitterde dat hij walgt van de leuzen van sommige boeren, van zo’n nep-galg en de misselijkmakende Holocaust-vergelijking, maar dat hij wel het grootste respect heeft voor de boeren en de landbouwminister die zich samen en met hart en ziel inzetten voor een goede toekomst van boeren.

Carola Schouten

Premier Rutte en minister Schouten zeiden de acties niet te begrijpen omdat er voortgang was geboekt in het akkoord tussen het kabinet en het Landbouw Collectief. ‘Maar het staat iedereen vrij om te demonstreren’, voegden de bewindsleden er politiek correct aan toe. Farmers Defence Force sprak, na de uitspraak van de rechter over de acties, dat het monddood is gemaakt. De acties hebben op de traditionele landbouwpartijen CDA en VVD een vergelijkbaar effect.

Terwijl Kamerleden doorgaans gevraag en ongevraagd hun mening geven, houden ze zich opvallend stil over de acties van woensdag. De sympathie voor de boer is in ‘het Haagse’ niet gegroeid met de acties.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Dus de acties werken de politiek krijgt het steeds warmer onder de voeten 😀

 • Trot

  Ook van onze kant wordt de geloof waardigheid van den haag niet beter

 • boer jos

  Rutte en Schouten begrijpen de acties niet???? Het is niet alleen de stikstof meneer Rutte het zijn alle onzinnige regels bij elkaar. En hier niks mogen, maar tegelijk de meest bespoten produkten ter wereld hier naar toe halen.

 • melkveehouder .

  Laat je niet uit de tent lokken! Dit zijn van die voorgekookte artikelen om te peilen hoe de stemming onder de boeren is. Rustig blijven!

 • farmerbn

  Na twee weken trein- en metrostakingen zijn de mensen in Parijs ook niet blij. Zeker niet als je gevangen zit in de hoofdstad en met de feestdagen niet naar familie buiten Parijs kunt komen. Staken en ontevreden burgers horen nu eenmaal bij elkaar. Staken zonder ongemak heeft ook geen enkele zin. Begrijp niet dat je hier steeds artikelen moet lezen waarbij de boeren veroordeeld worden. Dat is niet de rol die boerderij hoort te hebben.

 • Een zeer groot gedeelte van de burgers staat nog steeds achter de boeren in dit idiote N verhaal.Burgers duidelijk maken hoe het met de NB vergunningen zit van die grote industrieën, die ze al wel, of niet bezitten en ruimschoots overschrijden met geen controle daarop .Pas dan wordt de burger goed wakker van de misleiding van alle media.Men is die leugenfabriek in Den Haag ,net als de boeren goed zat.

 • porky power

  het draagvlak van politiek den haag is al jaren aan het dalen bij ons
  rutte zit deze week op tv gewoon te liegen dat er al een akkoord is en nu zegt hij dat er voortgang geboekt wordt kortom je probeert ons gewoon zwart te maken en laat dat nou net precies zijn wat mark van den oever bedoelde met zijn vergelijking met de oorlog

 • De boerderij had ook een artikel kunnen maken over al die bedrijven op de industriegebieden zonder NB vergunning of de gigantische overschreiding ervan en het feit dat het ministerie gedoogd dat de industrie onder de 10.000 kg uitstoot geen NB vergunning nodig heeft, nou daar komen de meeste boeren niet eens in de buurt met de NB vergunning.Voor een onafhankelijk agrarisch weekblad was dat niet verkeerd geweest.

 • D. de Jong

  Welk politiek draag vlak was er dan voor de demonstratie's wie benoemd ze eens??

 • Jaap39

  Vanuit de politiek is er vanzelfsprekend geen draagvlak voor acties uit welke hoek dan ook. Natuurlijk heeft de politiek een hekel aan tegenspraak en op dit moment dult de politiek geen enkele tegenspraak.
  Het is maar de vraag of en op welke manier uit deze impasse gekomen kan worden.
  Maar het schofferen en slachtofferen van boeren moet achterwege blijven. Nederland onwaardig.

 • Sjefo

  Klaver de Groot Ouwehand en Frutselaar hebben als doel “halveren” van de veestapel en daarmede de hele agrarische industrie. Er is veel twijfel over de cijfers die RIVM geproduceerd heeft ook in politiek
  Deze mensen willen nog niet eens weten wie en hoeveel stikstof buiten de agrarische industrie uit gestoten wordt.
  ((trouwens ook niet makkelijk achter te komen het gros heeft geen vergunning om überhaupt stikstof te mogen produceren))
  En dit gespuis noemt zich “VOLKSVERTEGENWOORDIGERS”
  Deze zichzelf noemende volksvertegenwoordigers maakt misbruik van, stikstof, natuur, milieu enz om hun principes te verwezenlijken “ dit is Nederland anno 2019”

 • EL

  De politiek vind het maar lastig, al die boeren op de weg !

 • Bolder01

  Eendag de supermarkten blokkeren is heeeelemaal geen probleem,, nog niet zolang geleden waren de winkels savonds. om 6 uur dicht , EN OP ZONDAG DE HELE GESLOTEN ik wil maar zeggen we hebben allemaal een koelkast ,,,van mij mag er wel een week de supermarkt geblokkeert worden

 • kanaal

  de sympathie voor de politiek is bij boeren verdwenen ze hebben ons rechteloos gemaakt.

 • Firma Vellenga

  Bolder01 Ja, als we met zijn allen een kleine bijdrage betalen kunnen we die boetes misschien nog betalen. Hebben we wel een punt gemaakt. Maar tegelijk denk ik dat we nu een actie moeten doen waar we niet meer blokkeren maar wel van ons laten horen Ik Hoorde dat Jeroen pauw er mee op houdt heb hem geschreven of hij de boeren wil helpen Hij kan de media bespelen... Ik zie altijd wel wat rebels in hem. Wie weet begrijpt hij ons...

 • jan4072

  De boeren acties in Frankrijk en Ierland zijn veel extremer en de waardering voor de boerenstand in die landen veel groter. Gewoon politiek gelul omdat ze met de billen bloot moeten. Precies zoals de eerste reactie hierboven van kleine boer.

 • Gat

  Tuurlijk bevalt politiek niet. Die zagen boeren bij atm moerdijk en shell. Die politici weten dat boeren het echte verhaal weten.

 • farmerbn

  Jeroen Pauw is van de vara en die zijn niet zo boer-minded.

 • agratax(1)

  Begrijpelijk dat de politiek de actie niet waardeert, ze zijn tegen hun beleid van jaren gericht net als de acties van bouwers, verpleegkundigen, onderwijs etc. Ze zijn nog steeds van mening dat hoe meer regels en invuloefeningen van de werkvloer de wereld beter en veiliger wordt. Tot nu toe hebben deze invuloefeningen alleen maar geleid tot meer frustratie bij de invullers en tot meer werk bij de controleurs en dus meer kosten dan nodig. Den Haag begrijpt niet dat een groot deel van de Burn Outs te danken is de zinloosheid van de controleformulieren en daarmee samenhangende boetes wegens een fout kruisje of puntje op je site. Nu moet het klimaat al deze frustratie weg nemen omdat we als mensheid een gezamenlijke vijand hebben gemaakt De Klimaatsverandering. Waar we niet over oorzaak mogen twijfelen, De Mensen zijn schuld, niet alle mensen natuurlijk, de stoute jongens zijn de boeren, de olieboeren en iedereen die grondstoffen produceert behalve dan grondstoffen voor turbines en zonnepanelen. Deze laatste groep is nu nodig de wereld te redden en daarna komt hun beurt. Hoe de Urgenda's van deze wereld alle monden en de monden die er nog bij komen gaan voeden?? Is niet hun probleem maar het probleem van de mensen die geen of heel weinig geld hebben.

 • Knor 10

  Tuurlijk bevalt dit Rob Jetten niet, hij wil ons monddood hebben in een hoekje drukken en opruimen!!! De mening van zo'n debiel doet me niet zo veel als je zo denkt als hij, ben je geen mening waardig!

 • bluemink

  Minder draagvlak voor de politiek dan voor de boer .

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.