Home

Achtergrond laatste update:10 jan 2020

OPEC kondigt nieuwe productiebeperking aan

Oliekartel OPEC heeft samen met bondgenoten als Rusland een deal bereikt over verdere productiebeperking.

De landen, ook wel bekend als OPEC+, gaan 500.000 vaten per dag minder produceren. Dat meldden afgevaardigden van de delegaties vrijdag. De prijs van olie steeg daar mee 1,3%. Brent noteerde op dat moment $ 57,17 per vat.

1,7 miljoen vaten per dag minder

Volgens de huidige afspraken moet OPEC+ 1,2 miljoen vaten per dag minder produceren. In oktober was de productiebeperking van de aangesloten landen al 1,7 miljoen vaten per dag, 500.000 vaten per dag meer dan was afgesproken.

Lagere productie Irak heikel punt

Belangrijk punt van de vergadering was dan ook hoe de productiebeperking wordt verdeeld. Saudi-Arabië nam eerder het grootste deel van de vermindering voor zijn rekening en wilde een eerlijker verdeling. Met name een lagere productie voor Irak bleek een heikel punt.

Afgesproken is nu dat dit land en Nigeria hun olieproductie het meest moeten terugschroeven. Rusland kan hetzelfde blijven produceren. Saudi-Arabië schroeft zijn dagelijkse quotum met 160.000 vaten terug, maar produceerde al minder dan het mocht, waardoor dat land de facto weer wat meer olie kan oppompen.

De nieuwe afspraak geldt vooralsnog alleen voor het eerste kwartaal van volgend jaar. In maart komen de olieproducerende landen weer bij elkaar om te kijken hoe het verder moet.

Aramco

De komende week zullen marktanalisten in de oliewereld kijken naar het Saoedische oliebedrijf Aramco. De animo voor aandelen lijkt groter te zijn dan verwacht, dus Aramco stelt nog eens 15% van het totale aantal aandelen beschikbaar voor de beursgang.

De totale opbrengst van de beursgang zou volgens persbureau Reuters dan op $ 29,4 miljard zijn. In eerste instantie had Aramco gerekend op ee slordige $ 100 miljard, maar dat werd afgelopen week bij lange na niet gehaald, de teller stond woensdag op $ 25,4 miljard.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.