Home

Achtergrond

Nieuwste technieken voor het eerst op Nederlandse beurs

De nieuwste technieken die recent zijn gepresenteerd in Hannover komen deze maand voor het eerst naar Nederland. Techniekfanaten kunnen zich van 10 tot en met 12 december 3 dagen lang vergapen aan blinkend staal in Assen.

De winter is traditioneel een moment voor veel indoorbeurzen: Agritechnica in Hannover, Agribex in Brussel en in eigen land veel kleinere beurzen, veelal regionaal of gespecialiseerd op een subsector in de landbouw. De kleinere versie van de tweejaarlijkse beurs Agro Techniek Holland, strijkt half december neer in Assen. Agro Techniek in Assen moet een grootse regionale beurs zijn voor alle agrarische ondernemers, loonwerkers en andere geïnteresseerden in de landbouwtechniek. De organisatie richt haar pijlen op ondernemers uit de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en de Flevopolder. De organisatie verwacht 15.000 bezoekers tijdens het driedaagse evenement. Een technische landbouwbeurs is niet nieuw op de locatie naast het TT-circuit, de naam en de huidige uitstraling wel.

Lees verder onder foto

Ludieke opening van Fendt tijdens de Landbouwvakbeurs in Assen. De locatie voor de beurs is niet nieuw, de naam wel. - Foto: Koos van der Spek
Ludieke opening van Fendt tijdens de Landbouwvakbeurs in Assen. De locatie voor de beurs is niet nieuw, de naam wel. - Foto: Koos van der Spek

Oude locatie, nieuwe beurs

Tot 2017 werd elke twee jaar onder de naam Landbouw Vakbeurs Assen een binnenbeurs georganiseerd. Deze verhuist naar Groningen en wordt aankomende januari gehouden in het MartiniPlaza. De naam Landbouw Vakbeurs is eigendom van de organisatie AST Expo BV. Fedecom heeft hierop besloten om de Agro Techniek Assen op te zetten (ATA).

De noviteiten die op de Agritechnica afgelopen november zijn gepresenteerd, komen met de ATA voor het eerst naar Nederland

De organisator van de ATA kondigde afgelopen februari de beurs aan. Eind november ging het persbericht de wereld in dat de beurs in Assen is volgeboekt. Circa 400 exposanten zijn er van 10 tot en met 12 december te vinden. Fedecom-directeur Gerard Heerink zegt hiermee de leden van de vereniging een extra service te bieden. “Vanaf nu niet meer alleen de tweejaarlijkse nationale outdoor beurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen voor fabrikanten en importeurs, maar nu ook dit regionale beursconcept voor dealerbedrijven met hun werkgebied in de noordelijke regio”, zegt hij.

Het Bronzen Bartje is een prijs voor de beste innovatie op de beurs

“We moeten zelfs een extra tent bijbouwen om iedereen een dak boven het hoofd te geven”, vertelt Willem Bierema, beursmanager bij Fedecom. De branche-organisatie voor mechanisatiebedrijven wil graag haar leden in het noorden van het land de mogelijkheid van deze regionale beurs geven. “Het is de eerste grote beurs na de Agritechnica in Hannover. De noviteiten die daar afgelopen november zijn gepresenteerd, komen met de ATA voor het eerst naar Nederland.” Dat er nieuwe dingen te zien zijn, benadrukt de organisatie met de verkiezing ‘Het Bronzen Bartje’, een prijs voor de beste innovatie op de beurs. Er zijn 18 genomineerden, van een roterende schoffel tot een buigzaam rietje voor een fles kruipolie.

Groot materieel

De liefhebber kan zich vergapen aan al het gloednieuwe ijzer. De stands van de honderden exposanten beslaan soms wel duizend vierkante meter en de verwachting is dat er veel trekkers, kippers, grondbewerkingsmachines en andere grote technische apparaten fysiek aanwezig zijn. Bezoekers komen allang niet meer naar een beurs als deze om zaken te doen. Hoewel organisator Bierema dit af en toe nog wel ziet. “Anders dan in Biddinghuizen, waar elke twee jaar de landelijke ATH is, komen mensen hier toch vaker voor de aan- en verkoop. Het is winter, de meesten hebben de oogst binnen. Nu is het moment om je te gaan oriënteren op het volgende seizoen. Akkerbouwers willen misschien toch kijken naar een nieuwe machine, of juist melkveehouders die toe zijn aan een nieuw melksysteem.”

Grote merken duidelijk aanwezig

John Deere, New Holland, Fendt, Case Steyr, Massey Ferguson, Deutz Fahr, Claas, Valtra, Zetor, Kubota en JCB, de grote trekkermerken zijn aanwezig. Op het gebied van aardappeltechniek zijn Grimme Asalift, Dewulf, AVR, Schouten, VHM, Ventri en Engie aanwezig. Veehouderijtechniek is te zien van de merken GEA de Boer, DSD, Delaval, SAC, Lely, Spinder en JOZ. Stronga, Fliegl, Agroliner, Beco en VGM tonen alles op gebied van landbouwtransport en voor grondbewerking zijn merken als Amazone, Kuhn, Kverneland, Vicon, Lemken, Farmax, Horsch en Imants van de partij. Ook zijn er nieuwkomers, zoals Vlaming, Wingsprayer en KAWECO.

Kennisuitwisseling

Loonwerker Christel Tijssen uit Nieuwehorne is van plan om naar de ATA te gaan. Hij richt zich met name op precisielandbouw. “Regionale beurzen trekken mij altijd wel, want er komen veel mensen uit de buurt. Potentiële klanten natuurlijk, of juist andere bedrijven waar ik mee kan samenwerken. De kennisuitwisseling vind ik heel belangrijk. En natuurlijk de nieuwste technieken bekijken.” Zelf staat hij met zijn samenwerking ‘Dronewerkers’ ook wel eens op een beurs, maar deze zijn vaak nog kleinschaliger dan deze in Assen. “Daar is het ons-kent-ons gehalte nog hoger en heeft het voor mij meer toegevoegde waarde om er de hele beurs te zijn. Nu ga ik een dagdeel, of misschien twee,” aldus Tijssen.

Netwerkfunctie

Voor Bierema is de kracht van de regionale beurs dat al deze merken aanwezig zijn, maar toch de lokale bekende vertegenwoordigers zelf op de beurs staan. “Een beurs heeft vaak ook een netwerkfunctie. Even bijpraten met de vertegenwoordiger, de contacten warm houden.”

Behalve de ogen uitkijken naar blinkend staal is de beurs ook gericht op kennisoverdracht. Loonwerkersvereniging Cumela geeft een workshop voor loonwerkers in digitalisering, van de koppeling van taakkaarten en GPS tot digitale facturering.

Of registreer je om te kunnen reageren.