Home

Achtergrond

‘Investeren in je carrière voor je kunt oogsten’

In zeven jaar tijd is Marijke Everts bij VanDrie Group opgeklommen tot de hoogste positie. Ze spreekt op de Food&Agri Carrièredag.

Marijke Everts is met haar 30 jaar soms een beetje de vreemde eend in de bijt in de wereld van internationale stakeholders uit de landbouw. Sinds dit jaar is zij het gezicht van VanDrie Group, internationaal marktleider in de kalversector. Haar bliksemcarrière is een inspiratie voor studenten. Op de Food&Agri Carrièredag vrijdag 6 december vertelt Everts aanstormend talent hoe ze een carrière als de hare kunnen bewerkstelligen.

Marijke Everts (30) is sinds begin 2019 het gezicht van Van Drie Group, internationaal marktleider in de kalversector. - Foto: VanDrie Group
Marijke Everts (30) is sinds begin 2019 het gezicht van Van Drie Group, internationaal marktleider in de kalversector. - Foto: VanDrie Group

Hoe begon jouw carrière in de agribusiness?

“Met mijn bijbaantje bij CoMore, wat nu KIWA heet. Ik studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en hield me daar bezig met juridische vraagstukken bij de kwaliteitscontrole van de kalversector. Dat was mijn eerste contact met de kalversector. Het wereldje is niet zo groot, dus na mijn studie ben ik bij de VanDrie Group gaan werken.

Ik kende het bedrijf niet echt, maar ik houd van nieuwe dingen. Ik begon als assistent van Henny Swinkels. Dat is nu zeven jaar geleden en ik werk er nog steeds met veel plezier.”

Op LinkedIn is jouw titel omschreven als Director Corporate Affairs bij VanDrie Group, een mond vol. Wat houdt dat in?

“Ik houd contact met de stakeholders in binnen- en buitenland. Dus met belangenorganisaties als COV en Nevedi, maar ook met afnemers. Wereldwijd. En ik heb contact met de media. Gesprekken met journalisten zijn voor mij bijna dagelijkse kost.”

Vorig jaar was je ook al op de Carrièredag te vinden, toen nog in de rol van Senior Corporate Affairs advisor. In de wandelgangen werd al gezegd dat je de beoogd opvolger van Swinkels was.

“De paar jaar hiervoor heb ik me voorbereid op de volgende stap. Ik mocht overal mee naartoe, heb alles gezien. Ik vertelde tijdens de vorige editie over de export van Nederlands kalfsvlees naar China, die sinds 2018 mogelijk is. Daar heb ik ook aan meegewerkt. Heel tof.”

Wat voor eisen stel jij aan je potentiële opvolger?

“Ik hoop ten eerste dit werk nog jarenlang te mogen doen. Maar je moet wel een dossiervreter zijn, en ook politiek invoelend. De wereld en ook de sector zijn continu in beweging, daar moet je gaandeweg gevoel voor krijgen. Sommige dossiers zijn supertechnisch en ingewikkeld, maar dat maakt het wel interessant.”

Lees verder onder de tweet

Wat is jouw tip voor potentiële talenten die de agro- en foodbusiness willen bestormen?

“Ga je oriënteren, ga ergens stage lopen en kijk in welke sector je interesses liggen. En wees daarbij niet bang om dat uit te spreken. De eerste paar jaar van je carrière kun je enorm veel leren en je ontwikkelen. Iemand vertelde mij ooit dat je tot je 35ste in je werk moet investeren, zodat je daarna kunt oogsten. Dat vind ik een mooie gedachte.

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten als je op zoek gaat naar een baan, is het kennen van je kwaliteiten. Ga op zoek naar dingen die je goed kunt, waar je energie van krijgt. Ik weet dat ik mijn werk fantastisch leuk vind, niet alleen omdat ik trots ben dat mensen over de hele wereld ons product kennen en waarderen, maar ook omdat ik elke ochtend met plezier aan het werk ga.”

Lees ook: Personeelsschaarste in sector blijft

Kom naar de Food & Agri Carrièredag en ...
• kom direct in contact met de beste werkgevers in de food- en agribusiness;
• volg lezingen van inspirerende topsprekers;
• solliciteer direct op de vacatures op de vacaturewand;
• verbeter je skills tijdens diverse workshops;
• vind jouw vervolgopleiding.

Of registreer je om te kunnen reageren.