Home

Achtergrond 6 reacties

Botsing over gezondheidseffect ammoniak

Harde clash tussen Commissaris Leen Verbeek en Jan Cees Vogelaar over gezondheidseffecten ammoniak. Deskundige Bert Brunekreef reageert: ammoniak is inderdaad schadelijk. ‘Dat probleem is nog groter dan het ecologische.’

“Ammoniak in concentraties zoals die in Nederland voorkomen hebben niks maar dan ook helemaal niks te maken met gezondheid.” Jan Cees Vogelaar, onder meer voorzitter van het Mesdagfonds en directeur a.i. van Stichting Agrifacts, reageerde uiterst fel op woorden van commissaris der Koning Leen Verbeek in Flevoland, maandagavond op een voorlichtingsavond van de provincie over het stikstofbeleid.

Boeren sceptisch

De commissaris was aanwezig om zijn eigen rol als commissaris toe te lichten in de stikstofkwestie en om duidelijk te maken hoe het de provincie ernst is om er het beste van te maken. Niet echt met succes overigens, want de aanwezige ruim 100 boeren zijn uiterst sceptisch en hoorden met een mengeling van ongeloof en verbazing aan hoe de juridische werkelijkheid eruitziet.

Stikstofdepositie ‘een probleem in Nederland’

Vanuit de zaal kregen de aanwezige medewerkers van de provincie de vraag of ze ‘nog wel in de spiegel kunnen kijken’ in verband met het stikstofbeleid en of stikstof eigenlijk wel echt een probleem is. Verbeek nam daarop het woord: “Stikstofdepositie is op 2 plaatsen in Europa echt een probleem: in de Povlakte en in Nederland. En dan gaat het niet alleen om natuur maar ook om gezondheid.”

Op dat moment onderbrak Vogelaar de commissaris. “Dat klopt niet. Je kunt het de boeren hier niet aandoen om dat zo te zeggen.” De commissaris zei zich te beroepen op ‘de informatie die hij tot zijn beschikking had’, waarop een welles-nietesdiscussie ontstond. De zaal bleef zitten met de vraag: hoe zit dat nou?

‘Mythes’

De behoefte aan goede en betrouwbare informatie was eerder op de avond al onderwerp van de inleiding van de commissaris. Hij constateert dat ‘er veel opvattingen leven die niet kloppen’ en dat dat de bestuurders veel tijd kost. Eerder sprak gedeputeerde Hofstra al over ‘mythes’ die rondgaan, zonder die overigens heel concreet te maken.

Schadelijk via fijn stof

Navraag bij dé deskundige op dit gebied leert dat er twee kanten aan het verhaal zitten. prof. Bert Brunekreef, verbonden aan het Iras instituut van Universiteit Utrecht, bevestigt dat ammoniak ‘als zodanig niet zo erg schadelijk is bij concentraties zoals deze in de buitenlucht voorkomen’.

Wat dat betreft heeft Vogelaar gelijk, zegt hij per mail. “Maar hij heeft vooral heel erg ongelijk omdat ammoniak via atmosferisch chemische processen een belangrijke bijdrage levert aan de concentratie fijn stof in ons land en ver daarbuiten. De gezondheidsschade door fijn stof is nog steeds aanzienlijk, en de landbouw is door de grote ammoniakuitstoot tegenwoordig een van de belangrijkste bronnen van fijn stof. In feite is dit een nog groter probleem dan de aantasting van natuurgebieden, maar het Europese juridische kader is anders, waardoor dit minder aandacht krijgt.”

Boeren zonder Nb-vergunning hebben ‘echt probleem’

Terug naar Flevoland: de aanwezigen zijn vooral bezorgd over bemesten, beweiden en PAS-meldingen. Daarover kwamen diezelfde maandagavond en de dagen erna gunstige berichten naar buiten. Maar de belangrijkste problemen zijn er niet mee weg.

Veel lastiger is de situatie van de boeren die geen vergunning hebben. In Flevoland hebben van de 330 veehouders 140 een PAS-melding, 50 hebben een Nb-vergunning en de overige 140 hebben geen vergunning. “Die hebben echt een probleem”, was de boodschap van de provinciale deskundigen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  En heeft die professor de gegevens van de uitstoot van het RIVM ?

 • kanaal

  dus schiphol heeft ook een probleem.

 • René de jong

  Gelukkig Leen Verbeek wil ook geen Airport in Lelystad....
  NH3 verbindingen die fijnstof veroorzaken....ja ja vandaar ook véél meer Asma in de grote steden.
  Sterke twijfels zo langzamerhand aan het universitair onderwijs in o.a. Utrecht.
  Vrgr René de jong

 • Kleine huiskavel

  Dat amoniak - fijnstof verhaal is lariekoek !
  Maar als bedrijven zonder een vergunning een groot probleem hebben geld dat voor alle bedrijven niet alleen de boeren.

 • kleine boer

  <>

  leuk artikel het word steeds duidelijk wat we allang wisten

 • JC Vogelaar

  Die Utrechtse "prof" moet er weer wat bijslepen aan de haren om toch vooral maar de sector te bashen.

  Ik baseer met op het RIVM .
  En op de site van het RIVM staat keurig te lezen dat de huidige concentraties in de buitenlucht geen gevaar zijn voor de humane gezondheid.
  <>
  Letterlijk staat daar. Quote;
  Teveel ammoniak in de lucht is ook schadelijk voor de mens. Maar in de buitenlucht is de ammoniakconcentratie bijna nooit zo hoog.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.