Home

Achtergrond 18 reacties

Boerenraad wil oplossingen op lange termijn

De onlangs opgerichte boerenraad wil op zoek naar oplossingen voor duurzame landbouw op de lange termijn. De nadruk ligt met de stikstofcrisis nu te veel op de korte termijn, terwijl er veel meer zaken op komst zijn.

Dat stelt Alex Datema vast. Datema is melkveehouder, voorzitter van Boerennatuur en mede-initiatiefnemer van de boerenraad. In dagblad Trouw wordt het initiatief neergezet als een ‘duurzaam alternatief van gematigde boeren’.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Voor Datema is de stikstofcrisis voor de landbouw ‘een van de vele problemen waar we tegenaan lopen’. “Denk aan de kwaliteit van het landschap, biodiversiteit, klimaatverandering en waterkwaliteit”, zegt Datema. “De discussie moet veel meer over het grote verhaal gaan. Hoe komen we naar een duurzame landbouw in 2030.”

We willen een podium zijn voor alle boeren die al bezig zijn of bezig willen met duurzame landbouw

Boerenraad wil podium voor alle boeren zijn

Twee andere initiatiefnemers zijn Geert van der Veer, onder meer betrokken is bij het project Herenboeren en Bregje Hamelynck van de federatie Agro-ecologische boeren die zelf tuinder is. Volgens Datema is het initiatief spontaan begonnen tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de landbouw in Pakhuis de Zwijger medio december. “Van de 15 mensen die toen het initiatief zijn begonnen zijn er 13 boer”, aldus Datema, “Het moet wat ons betreft een initiatief worden waar zoveel mogelijk boeren zich bij aan gaan sluiten. Maar het is zeker niet de bedoeling dat het een nieuwe organisatie met leden gaat worden. We willen vooral een podium zijn voor alle boeren die al bezig zijn of bezig willen met duurzame landbouw.”

Volgens Datema hebben zich inmiddels ruim 100 belangstellenden gemeld via het mailadres info@boerenraad.nl.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • EL

  De boeren moeten het stickstof probleem, (dat door vele andere bronnen wordt veroorzaakt) oplossen en voor weinig geld goed én duurzaam voedsel produceren!

 • jan.hassink1

  Wat goed dit initiatief. Het is niet constructief om alle problemen rond N, biodiversiteit, klimaat te ontkennen. Het is belangrijk om perspectief te bieden zodat de landbouw een deel van de oplossing wordt, problemen integraal worden aangepakt, er een toekomst perspectief is waarbij boeren ook een goede boterham kunnen verdienen.

 • Sjefo

  Als Datema predikt dat de natuur en biodiversiteit achteruit gaat door stikstof is het en wordt het nooit mijn club.
  De natuur staat er beter voor dan ooit tevoren, maar waar het misgaat is onderhoud en nog eens onderhoud. (absoluut onbetaalbaar)
  Als Datema iemand van het buitengebied is weet hij dat, dat slecht of geen onderhoud leid tot verloedering .
  Als deze club het voor elkaar krijgt om een fatsoenlijk verdien model te realiseren, prima, maar zeur aub niet dat de natuur er beter van wordt “ophouden met die onzin”

 • Bertus Buizer

  Goed initiatief, de onlangs opgerichte boerenraad. Met schijnoplossingen zoals enzymen in veevoer komen we er niet. Het stikstofprobleem kan bovendien niet los gezien worden van andere problemen, zoals die wat betreft fosfaat, ecologie, bodemgezondheid, waterkwaliteit en economie. Het lijkt wel of we het maar steeds niet willen erkennen, maar bulkproductie hoort niet in de Nederlandse landbouw thuis. Daardoor verdwijnen boeren en stapelen problemen zich op. Ook het plan "Uit de gecreëerde stikstofimpasse" van het Landbouw Collectief gaat daaraan voorbij. Dat is dan ook ver onder de maat. De minister blijft beleefd, maar ze kan er in wezen weinig mee. Het wordt tijd dat de minister zelf met een plan komt voor de transitie naar duurzaam verdienmodel waarin kringlooplandbouw is ingebed.
  Lees ook: <>
  .

 • Dit is precies zo als links Nederland het wil.Helaas is er dan maar plaats voor een beperkt aantal bedrijven.
  Ps het project herenboeren zijn nauwelijks verwant aan de agrarische sector .

 • Bertus Buizer

  In reactie op @..... 19:26: Foute en flauwe reactie van iemand die zelfs zijn naam niet noemt. Er klopt helemaal niets in uw reactie. Echt helemaal niets!

 • Beste heer Buizer,het was niet de bedoeling u boos te maken .
  Maar feit is als je in Nederland de produktie 80% verlaagt en niet de grenzen sluit(Nexit)dat dan de prijzen zullen stijgen,dus zullen we voor Wereldmarkt prijzen blijven produceren.

 • agratax(1)

  Dat deze mensen een of moet ik zeggen DE oplossing voor alle op de bord van de boer gesmeten problemen willen oplossen is en nobel streven. Het zou de hele bevolking sieren om zijn medewerking in dezen te belijden met woord en DAAD. het klimaat en milieu probleem is een gezamenlijk probleem. Dit is volgens mij alleen op te lossen als we allemaal 7 miljard mensen er de schouders onder zetten en niet alleen de voedselproducenten. Van hen wordt verwacht dat zij met elkaar de >7 miljard mensen van een volle maag voorzien elke dag en liefst tegen een prijs die nagenoeg NUL is, anders is de voedselzekerheid voor alle mensen niet gegarandeerd. Dit is het streven van FAO. Willen we de mondiale flora, fauna en het milieu (klimaat) redden, dan zullen we met 7 miljard mensen een ander leven moeten leiden. Of moet ik schrijven lijden? Ik stel dat we in Nederland in staat zijn het door de wetenschap geschetste probleem kunnen oplossen, als alle Nederlanders bereid zijn de voedselproducenten LOON naar WERKEN te geven en eventueel mee te denken mee te doen in dit proces, maar vooral mede financieel risico nemen en dit niet af schuiven zoals al eeuwen gebeurt op de boer en zijn gezin.

 • Soms

  De visie van Datema geeft mij meer energie dan de laatste protesten. Werken aan een landbouw waar we straks met z'n allen nóg trotser op kunnen zijn. Niet van de één op de andere dag, maar wel die uitdaging aangaan. Ja, dat zie ik wel zitten.

 • Gat

  Herenboeren, kringlooplandbouw. Ik noem het een onderbetaalde hovenier.
  Verschil dat een hovenier rekening stuurt en die kringloopboer mag betalen om te hovenieren. Achja, je hebt toch nog steeds boeren met een gigantische bord voor hun kop!
  Je eigen inzetten voor de natuur, terwijl de bevolking naar 20 miljoen, wegen, huizen, industrie, autorijden en vliegen alles zal meer moeten. Maar jij als kringloopboer moet de roost van de natuur gaan terug brengen in dit kikkerlandje. De overheid zal trots op je zijn! Daarom tekenen ze ceta en mercusor verdrag dat ze je manier van boeren niet vertrouwen op een lage prijs en hoeveelheid in de winkel.

 • melkveehouder .

  @Bertus Buizer. Naar mijn opvatting veelal statements en holle woorden vanuit jouw kant. Vandaar dat ik graag de degens met je kruis, doch enkel op inhoud. Leg eens gemotiveerd uit:
  1) waarom het plan van het Landbouwcollectief ‘beneden de maat’ is;
  2) welke andere sector stikstof reducerende maatregelen neemt/heeft voorstelt/heeft genomen.
  3) hoe andere sectoren zouden kúnnen reduceren;
  4)wat volgens jou een duurzaam verdienmodel is;
  5)wat is de hoogte van het ondernemersinkomen bij dit verdienmodel is, op basis van pacht/geen eigendom.
  6) wat versta jij onder bulkproductie in Nederland

  Graag lees ik je beantwoording, waarbij ik het kan waarderen als je terloops even de opvattingen van @Gat 23.01 gemotiveerd zou kunnen weerleggen.
 • boergert

  Beste landbouwraad en landbouwcollectief,
  Werk NU!!! samen Blijf niet hangen in het eigen gelijk. De landbouw is heel divers en zal dat ook in de toekomst zijn. Doe je huiswerk. En beste Boerderij ter inspiratie plaats het artikel/interview met Martin Scholten uit Foodmagazine, daar komen de kerst wel mee door

 • hansvanbergen

  Zon project as Herenboeren hebben we al honderden gezien. Wordt geprensenteerd as toekomst landbouw mar as de subsidiepotjes leeggelikt zijn valt het allemaal in duigen en hoor ie der nooit niks meer van. Dit is een manier van links om in het landbouwcollectief te komen. net as indertijd bij de P tafel de zaak vernietigen

 • Attie

  ff kijken of Bertus Buizer al gereageerd heeft op Gat en melkveehouder, nee nog niet

 • kleine boer

  Attie daar heeft Bertus geen tijd voor is druk met werven van grond nog ff ha of 50 aftikken voor 31-12 en in 2020 vol er tegen aan om ons es te laten zien hoe het moet ook financieel...... ps fijne feestdagen allemaal.

 • melkveehouder .

  @Attie. Die reageert waarschijnlijk ook niet meer. Als je met dat soort volk op inhoud de discussie wilt voeren dan haken ze meestal af. Ze zijn goed in wollig en populistisch taalgebruik. Idealisten met tunnelvisie.

 • farmerbn

  Bertus reageert nooit in het wekend of op feestdagen.

 • Gat

  Ik denk dat bertus zijn kalkoen nog aan het vangen is bij een herenboer.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.