Home

Achtergrond 21 reacties

Boeren en bouwers beraden zich op actie

Boerenactiegroep Farmers Defence Force zoekt de samenwerking met Stichting Bouw in Verzet en beraadt zich op een gezamenlijke actie.

Beide actieorganisaties zeggen raakvlakken te hebben in de stikstofproblematiek en samen op te willen trekken. Wanneer de actie gaat plaatsvinden en hoe die eruit zal zien, is nog onduidelijk. Bouw in Verzet spreekt van ‘een grootscheepse actie, die Politiek Den Haag op haar knieën zal laten gaan.’

Boeren en bouwers hebben dezelfde belangen

Namens Farmers Defence Force zegt melkveehouder Jeroen van Maanen dat zowel de landbouw als de bouw belang heeft bij een goede aanpak van de stikstofproblematiek. In het plan van het Landbouw Collectief wordt gesteld dat de door de landbouw gecreëerde ruimte ook ter beschikking moet blijven voor de sector. De bouw heeft ook stikstofruimte nodig om weer (meer) te kunnen gaan bouwen.

Volgens Van Maanen hoeven deze twee belangen niet tegenstrijdig te zijn. “Een deel van de ruimte die de landbouw vrijmaakt, is voor de BV Nederland, dus ook voor de bouw. Maar we kunnen hierin samen optrekken en wat opzetten. Hoe dat er uit gaat zien, is nog afwachten. Maar als het nodig is, gaan we het doen. Boeren zijn bereid om weer actie te voeren. Iedereen zit op het puntje van z’n stoel, benieuwd naar wat er allemaal gaat gebeuren daar in Den Haag.”

Het collectief heeft een goed plan ingediend. Daar moet de minister mee aan de slag

Daadkracht verwacht van minister

Het Landbouw Collectief heeft meerdere keren met Schouten gesproken en zal dat ook blijven doen. “Onze deur staat open voor het ministerie, en andersom ook.” Wat Van Maanen betreft ontbreekt het bij minister Schouten nu vooral aan daadkracht. “Ze spreekt fantastisch mooie woorden, maar daden zien we nog niet. Het collectief heeft een goed plan ingediend. Daar moet ze mee aan de slag. We hebben een oplossing geboden.”

Van Maanen: “Tijdens de onderhandeling kan het wisselgeld niet van een kant komen, dat moet de minister zich realiseren. Ze heeft de landbouw nodig om oplossingen te vinden. Wat ons betreft is de hele spoedwet niet nodig als ons plan wordt doorgevoerd.”

Brief Farmers Defence Force als ‘opfrisser’

Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force, stuurde woensdagochtend 4 december een brief rond, waarin hij het collectief geheugen van Nederland ‘een opfrisser’ wil geven. Hij illustreert hoe de landbouw zich de afgelopen 75 jaar heeft ontwikkeld. Hij noemt het voorgestelde beleid rondom stikstof en klimaat ‘klimaatsalafisme’ en voorziet een einde van de veehouderij in Nederland als de voorgestelde maatregelen doorgaan.

Met zijn pleidooi wil Van den Oever Nederland wakker schudden en beleidsmakers erop wijzen wat het belang van gezond, goed en bereikbaar voedsel is. Van den Oever belooft boeren om hen op de hoogte te houden over het vervolg. Het statement sluit af met ‘Prepare for battle’, maak je klaar voor de strijd.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Boeren en bouwers hebben het zelfde belang .???
  Voor wie Boeren en bouwen we dan ??
  Voor die 100.000 ( NIEUWE NEDERLANDERS PERJAAR)
  Gr kringloopboer

 • tinusje

  Boeren willen graag wat stikstofruimte verhuren aan bouw....maar de linkse rakkers willen boeren weg hebben....waar een wil is is een weg...noooooooit laten afpakken die ruimte de we over hebben maar netjes betalen.....nu zijn de boeren aan de beurt

 • Kringloopboer

  Ben ik altijd al een voorstander van geweest .
  Gr kringloopboer

 • R. B.

  Boeren en bouwer maar om de tafel boer rondje minder of langer leeg paar dieren minder bouwer betaald schade en mag bouwen klaar .
  moeilijker hoeft het niet.
  Van de politiek mag niks verwachten de 1 steelt alles bij mekaar, weer een ander is acteur heeft ook nog een artiesten naam.

 • deB.


  Dan wel een echte actie...die gevoelt gaat worden.
  Niet weer zo'n polonaise aan tractoren, want dat helpt totaal niets meer

 • Kringloopboer

  Zoals ik al zei dat is wel een nieuw verdien model .
  Kunt ook zeggen ik krimp wel tot 1.5 gve /En verhuur de rest .
  Kost de staat niks .
  En verhuurder en huurder blij.
  Maar verheug je er naar niet op .
  LTO tegen want daar verdient de BOER aan .
  En NIET de krachtvoer industrie veeartsen slachterijen ect ect .
  Gr kringloopboer

 • Attie

  Bouwers willen meer natuur, oppassen dus..!!

 • D. de Jong

  Samen kun je meer

 • kraats

  Bouwers willen helemaal niet meer natuur; fout in de pers gekomen door uit z'n verband te trekken

 • @kringloopboer ,per direct de grenzen dicht voor nieuwe Nederlanders scheelt op jaarbasis toch snel 30.000 woningenen ,dat is veel stikstof en ruimte die we in ons overbevolkt landje niet hebben.

 • Kringloopboer

  Het scheelt niet alleen woningen en stikstof .
  Gr kringloopboer

 • Attie

  Gelukkig Kraats, scheelt weer een paar liter..

 • René de jong

  Goede zaak !
  Samen een Wnb 2.0 afdwingen, de huidige is wel bewezen dat deze NIET werkt.

  - eigendom is niet beschermd
  - alle handelingen vergunning plichtig
  - omgekeerde bewijslast
  - de staat van de natuur is NIET te meten
  - oneindig veel planten en soorten aangewezen zonder plicht
  - planten beschermen die door menselijk handelen zijn ontstaan
  - onmogelijke uitvoering

  Onbehoorlijk bestuur van Gemeenten, Provincies en de Staat als je in 20 jaar tijd nog steeds geen werkende natuurwet kunt produceren.
  Alle mensen en vee uit Nederland verwijderen, dan nog is er met de huidige Wnb te veel depositie (Staf).
  Zou er dan misschien eventueel een klein kansje zijn dat de Wnb niet geheel volgens de richtlijn EU in elkaar is gezet........ of zouden alle andere EU landen gek zijn.
  Wanbeleid van de eerste orde.
  vr gr René de jong

 • Firma Vellenga

  Naast dat wij voor de voeding zorgen, zorgen wij ook dat veel mensen een uitkering kunnen ontvangen. Het uitkopen van de boeren zal voor de boer niet veel geld opbrengen. Dus de boer straks in de uitkering en de mensen blijven Nederland maar binnen komen en uitkering ontvangen. Hoe willen ze dit op den duur allemaal financieren...???

 • gjh

  helemaal prima, wanneer gaan we !!!

 • Kringloopboer

  @firmavellenga met fiat geld.
  Gr kringloopboer

 • agratax(1)

  @Vellinga naast alle door jouw genoemde zaken voorzien de melkvee , schapen- en vleesveehouders de Nederlander van een gevarieerd en levendig landschap. Hoe wil je recreeren in een land bestaand uit grootschalige akkerbouw en natuur postzegeltjes met wolven en ander gespuis.
  Ik denk dat indien de landbouw en de bouw het goed spelen bij de komende verkiezingen een ongekende verschuiving in het politieke landschap kan optreden, waarbij de natuur filosofen en klimaatgoeroes het onderspit delven. Deze groep beleid zijn idealen als een streng geloof, waarbij je "toekomst" (voor of na de dood) afhangt van "heb je hun regels gevolgd of niet". Nu de "gewone" Nederlander nog zo positief staat tegenover de boeren en bouwers, dat ze zelfs in de file willen staan als ze daarmee de acties van deze groepen kunnen ondersteunen, dat ze wel eens bereid zouden kunnen zijn om hun stem te geven aan de partij(en) die de landbouw en de (woning)bouw een goed hart toe dragen en hun oude (ideaal) partij vaarwel zeggen.

 • Alco

  De BBP Boeren Burger Partij.
  Regeren met boerenverstand.

 • <> milieuvergunning Lelystad en hiervoor stikstof inleveren dacht het niet,gegoochel met cijfers meer is het niet.

 • BBB. Boer Burger Beweging.

 • drikhend

  Het is zaak om te voorkomen dat met demonstraties en protest aktie de goedwil van de burger die nu leeft niet ongedaan gemaakt wordt . Nu moeten de mensen geraakt worden die overal dwars voor gaan liggen en niets goed vinden als hen niet past . De gewone burger is onze klant en die hebben we nodig . Nu komt de gewone burger er achter dat zijn of haar baan ook in gevaar kan komen . En dat voedsel betaalbaar moet blijven voor iedereen . Nu hebben zij beleeft en onder vonden wat er bij boeren leeft en hoe er omgegaan wordt met deze beroeps groep . In verleden de media en enkele bekende figuren zaken altijd negatief belicht . Zorg nu dat de burger uw klant op de hand van de boeren blijft . Dus probeer hun niet te treffen met akie ,want dat geeft alleen maar voer voor de andere kant . Leg de belasting dienst maar plat . Daar is het ook maar een zootje.Of organisaties die altijd tegen de boeren rechtzaken aanspannen.Zorg wel dat je het netjes houd . Zodat je de rug recht kunt houden bij onderhandelingen . Want anders zal alles wat niet kan tegen je gebruikt worden . Denk er aan met de hoed in de hand kom je door het gandse land .

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.