Home

Achtergrond 5 reacties

‘We moeten naar oplossingen voor lange termijn’

De organisatie van Marieke de Ruyter de Wildt, The Fork, is initiatiefnemer van een reeks bijeenkomsten die oplossingen moeten bieden aan problemen in de landbouw.
Marieke de Ruyter de Wildt - Foto: The Fork
Marieke de Ruyter de Wildt - Foto: The Fork

De huidige problemen in de landbouw, zoals de stikstofproblematiek, hebben meer langetermijnoplossingen nodig. Over die oplossingen moeten alle ketenpartijen in de sector meedenken, ook de boeren. Dat vindt Marieke de Ruyter de Wildt van The Fork, een bedrijf dat agrifoodbedrijven informeert over blockchaintechnologie. Het bedrijf nam het initiatief voor een serie evenementen die praktische oplossingen laten zien voor huidige problemen. “Er is haast bij”, aldus De Ruyter de Wildt.

Waarom zijn er andere oplossingen nodig?

“De stikstofdiscussie heeft de boel wat mij betreft wakker geschud. Er worden nu snel maatregelen bedacht om de stikstofuitstoot op korte termijn terug te brengen. Dat toont aan dat we te laat zijn met nadenken en geen langetermijnvisie hebben. Die focus op de lange termijn mis ik in het huidige politieke debat. Daarom zijn we begonnen met een reeks bijeenkomsten onder de naam Strike Two. Strike Two komt uit de sportwereld en betekent dat dit hét moment is om tot resultaat te komen. Er is een urgentie om door te pakken en oplossingen op te schalen die op korte, maar zeker ook op lange termijn, impact hebben.”

Resten van groenbemesters achterlaten en grondbewerking reduceren kunnen belangrijke maatregelen zijn om koolstof vast te leggen in de bodem. - Foto: Ton Kastermans
Resten van groenbemesters achterlaten en grondbewerking reduceren kunnen belangrijke maatregelen zijn om koolstof vast te leggen in de bodem. - Foto: Ton Kastermans

Op welke knelpunten in de sector richten jullie de evenementen?

“Het komende event gaat over boereninkomen. Een goed boereninkomen is voor iedereen van belang. Alleen door grotere (normale) marges kunnen innovaties op gebied van duurzaamheid plaatsvinden. We kijken naar drie onderwerpen:

 1. Een digitale identiteit waarbij de boer zelf het beheer en zeggenschap heeft over zijn eigen data;
 2. Nieuwe financieringsvormen voor boeren of coöperaties;
 3. Verdienmodellen voor het vastleggen van CO2 op agrarische bedrijven.

Veel staat of valt echter met consumentenvertrouwen. Uiteindelijk bepalen en betalen consumenten het voedsel dat ze kopen. Op die manier kunnen zij ook bijdragen aan verduurzaming van voedsel, want dat geld moet ergens vandaan komen. Daarom hebben we ons tijdens het eerste evenement gericht op het verbeteren van consumentenvertrouwen.”

Zijn dit geen onderwerpen waar andere partijen zich ook al voldoende mee bezighouden?

“Het zijn onderwerpen die inderdaad al veel aandacht krijgen en waar ook al veel over nagedacht is. Daarom maken we ook gebruik van bestaande ideeën en oplossingen. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het doel is echter om die oplossingen ook daadwerkelijk te gaan gebruiken, daarvoor partners te vinden en op te schalen. Nieuwe technologieën, zoals blockchain, kunnen hierbij helpen.”

Betrekken jullie alle partijen in de agrarische ketens bij het bedenken en uitwerken van de oplossingen?

“Helaas bestaan er niet veel plekken waar het hele voedselecosysteem samenkomt: van boer tot consument, van sojamelk tot biefstuk. Strike Two brengt dat samen. Het is lastig boeren en retailers op één plek te hebben, want ze spreken een andere taal en hebben verschillende belangen, maar gelukkig lukt het toch. Naast boeren (Boeren van Amstel, NAJK), de industrie (Kraft Heinz, Nutreco) en retailers (Ahold Delhaize), zitten onder andere het ministerie van LNV, Rabobank, FAO en de Wereldbank aan tafel.”

Laatste reacties

 • Kerel

  Wat ik niet begrijp is dat het steeds gaat over de natuur terwijl de mensen ziek worden en stikken. Nederland is geen land meer voor veeteelt noch landbouw welke gebruikt wordt vnl. voor veevoer. We stikken in de ammoniak en fijnstof. Steeds meer gezondheidsproblemen en mensen die hun huis niet meer kunnen verkopen door de stank!

 • draaier

  @Kerel

  Geef me eens een link waaruit blijkt dat huizen niet verkocht worden vanwege stank?

 • vandenbrandcv1

  kerel, wat ik niet begrijp is dat we ziek worden en stikken van de uitlaatgassen, en geen vlees eten en vervolgens, onze neus volduwen met witpoeder, xtc, hasj, speed enz. en dan maar klagen over mileu en gezondheid

 • kleine boer

  @ kerel wat zijn boeren dan toch bijzonder sterk en gezond ze zitten er midden in jongu en minste ziek!!!

 • bankivahoen

  Waar zitten die zieke mensen kerel@? In jouw stadje misschien maar niet op het platteland. Astma en andere welvaartsziekten en allergiën zijn zeldzaam op het platteland , hoe komt dat? Nergens is de lucht zuiverder als op het platteland.
  NH3 is al met 65 % teruggebracht dus waar heb je het over. En fijnstof is er bijna geen meer wat goed te merken is aan het feit dat het zelden nog mistig wordt de laatste 20 jaar. Voor mist is er stof in de lucht nodig als drager voor vocht deeltjes en die is er bijna geen meer. Dus kerel volgende x eerst je huiswerk doen voordat je commentaar levert op een beroepsgroep die jou mondje vult.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.