Home

Achtergrond 48 reactieslaatste update:19 nov 2019

Voorman FDF: ‘Actievoeren is het randje opzoeken’

In korte tijd heeft varkenshouder en fruitteler Mark van den Oever grote bekendheid gekregen als voorman van boerenactiegroep Farmers Defence Force. Daarbij zoekt hij bewust af en toe het randje op. “Wie verandering wil, moet druk zetten”, vindt hij.

De laatste tijd is Mark van den Oever naar eigen zeggen ‘te weinig aan het werk’ op het bedrijf. Meerdere dagen per week is hij in touw voor Farmers Defence Force (FDF). De afgelopen weken draaiden voor hem om acties organiseren in Den Haag en recent in zijn thuisprovincie Brabant. Vergaderingen vinden vaak ’s avonds en op ruim een uur rijden vanaf zijn gemengde bedrijf in Sint Hubert plaats.

Media-aandacht

Als voorman van de actiegroep FDF heeft hij verschillende journalisten, fotografen en cameraploegen op het erf gehad. Als voorzitter en initiatiefnemer van de actiegroep ontkomt hij niet aan dit soort interviews en belafspraken. Net als de foto’s die bij een interview horen. “Eerst vond ik het ongemakkelijk, maar nu laat ik het gewoon over me heen komen”, zegt hij als de fotograaf hem positioneert. Armen over elkaar, voor de trekker die hij voor de gelegenheid maar weer uit de schuur heeft gehaald. “Die Claas van mij is inmiddels bekend, op elk filmpje moet ik ’m even starten.” Voor de foto trekt Van den Oever graag zijn FDF-jas aan. Het logo met gekruiste hooivorken op de borst en mouwen, all 4 one staat eronder.

Lees verder onder de foto.

Mark van den Oever (40) staat als voorzitter van Farmers Defence Force liever niet in de schijnwerpers, maar is vastberaden om de boerenacties tot een succes te maken. - Foto's: Van Assendelft Fotografie
Mark van den Oever (40) staat als voorzitter van Farmers Defence Force liever niet in de schijnwerpers, maar is vastberaden om de boerenacties tot een succes te maken. - Foto's: Van Assendelft Fotografie

Voedselvoorziening platleggen

Zijn vader zegt, voordat hij naar de boomgaard vertrekt, grappend dat hij inmiddels een ‘Beruchte Boer’ is geworden. Met een kop thee in de hand hangt Mark van den Oever op een oude keukenstoel in de bijkeuken van de bedrijfswoning. “Ik hoef niet zo nodig in de belangstelling te staan. Bovendien zijn er mensen die het allemaal beter kunnen verwoorden dan ik”, vertelt hij met Brabantse tongval.

Tijdens de vergadering van de Provinciale Staten in Brabant viel Van den Oever op, anders dan de belangenbehartigers die spraken over zoeken naar oplossingen en overleggen met de politiek. Heel Brabant hoort Van den Oever stellen dat de boeren harder actie gaan voeren als de Provinciale Staten de bovenwettelijke eisen niet van tafel vegen. Een paar weken eerder liet hij op het Malieveld weten ‘de voedselvoorziening desnoods plat te leggen’ als politiek en beleidsmakers niet aan de eisen tegemoetkomen. Dat standpunt staat nog steeds, wat hem betreft.

Niet iedereen is blij met de toon die je aanhaalt. In het Brabants Dagblad stond een stevige column, waarin actievoerende boeren en jij persoonlijk, werden vergeleken met struikrovers.

“Ja, die ja, ach, dat maakt mij de pis niet lauw. Net als het onderzoek dat het OM deed naar een vraag in onze besloten Facebookgroep. Het was een vraag aan de leden of we actie moesten ondernemen tegen de Statenleden van het CDA, omdat ze ons in de steek lieten. Uit het onderzoek is niks gekomen en dat verbaast me ook niet. Kwalijker vind ik dat de Commissaris van de Koning ons vergelijkt met nazi’s in een tweet. Daar hadden we met FDF ook aangifte van kunnen doen, maar zo flauw zijn we niet.”

Wollige taal hebben boeren al 20 jaar gehoord

Van den Oever: “Ja, ik gebruik harde woorden, maar zo is in ieder geval duidelijk wat we willen. We verkopen geen mooie praatjes. Beleidsmakers zijn de afgelopen jaren over grenzen gegaan. Ze praten mooie woorden, maar beseffen niet wat de harde consequenties zijn voor bedrijven en gezinnen van het beleid dat ze achter hun bureau maken. En ze krijgen er geen cent minder om. Boeren wel, die gaan eraan kapot, zowel financieel als persoonlijk. Ik ken de verhalen. Maar een ambtenaar doet het af als bedrijfsrisico. De overheid verwoest het levenswerk van mensen en moet daarvoor ruimhartig compenseren, vind ik.

Dat hebben we ook wel duidelijk gemaakt de afgelopen weken. Zo’n toon is nodig, we laten niet meer over ons heen lopen. Wollige taal hebben de boeren al 20 jaar gehoord.”

Ben je alweer bezig met nieuwe actieplannen?

“Er moet wel aanleiding zijn om demonstreren. Voorlopig richten we ons op de regio’s, om te zorgen dat de provincies geen bovenwettelijke eisen gaan stellen. Dat doen ze in Brabant natuurlijk wel. Ik vind het de reinste concurrentievervalsing, dat kan echt niet.”

Niet iedereen vindt nog meer acties een goed idee, ze vrezen dat de duimpjes langs de stoet trekkers snel minder zullen worden als trekkers vaker wegen gaan blokkeren. Hoe belangrijk is de sympathie van burgers daarin?

“De publieke opinie is ook niet alles. We voeren actie, dan ga je geen ‘alsjeblieft’ zeggen. Actievoeren is ook een beetje de randjes opzoeken.”

Gaan jullie die randen ook wel eens over?

“Ik denk van niet… Boeren zijn zelfbewust, die laten het niet uit de hand lopen. Bovendien roepen we niet zomaar wat. Dat we bij het RIVM stonden, was omdat we gedegen bezwaren hebben tegen het instituut. We willen verandering, dan moet je druk zetten en die druk ook erop houden.”

Lees verder onder de foto.

"Niet gaan actievoeren om het actievoeren", aldus Van den Oever.
"Niet gaan actievoeren om het actievoeren", aldus Van den Oever.

Farmers Defence Force is begonnen als Facebookgroep na de stalbezetting in Boxtel, staan die inmiddels 48.000 leden ook helemaal achter jouw lijn?

“Het zijn in ieder geval boer-minded mensen. Mensen die de boer steunen en het terecht vinden dat we actie voeren. Ik plaats regelmatig een poll, dan vraag ik mensen of ze een bepaalde actie een goed idee vinden. Dat gaat ook alleen maar door als de grote meerderheid het ermee eens is. Als maar 60% van de mensen het een goed idee vindt, betekent het dat 40% van de mensen het niet vindt. Dan moet je het ook niet doen. Je moet niet gaan actievoeren om het actievoeren.”

Hoe heb je het organiseren van de acties ervaren?

“Dat ging verbazingwekkend goed. De opkomst was verbluffend. De tweede keer nog meer trekkers dan op 1 oktober. En het verliep allemaal prima. Na de eerste actiedag in Den Haag is het huidige bestuur van FDF gevormd. Ze boden hun hulp spontaan aan of wierpen zich in hun regio op als beheerder. Mensen uit alle hoeken van het land en uit verschillende sectoren. Zo heb je een enorm netwerk en kennis over de praktijk. Dat is heel waardevol. In de regio is het belangrijk dat je hetzelfde dialect spreekt en weet wat er speelt.”

Goed dat LTO er nu bij is

Wat is de rol van het landbouwcollectief hierin?

“Nu is de tijd om als boeren schouder aan schouder te staan. Wij hebben LTO niet nodig om actie te voeren, dat hebben we laten zien. Bij de eerste vergadering is LTO halverwege weggelopen, maar het is goed dat ze er nu toch bij zijn. En het kan ook, want inhoudelijk zijn we het eens. Alleen over de manier van communiceren verschillen de meningen nog wel eens. FDF blijft op dezelfde manier actievoeren, daarvoor zijn we opgericht.”

Je bent strijdvaardig, dat heb je laten zien de afgelopen weken. Waar komt dat vandaan?

“Ik denk dat alle boeren dat zijn. Het vergt best wat lef om nu nog boer te zijn. Maar ik kan gewoon niet tegen onrecht. Wat er gebeurt met ondernemers in de nertsenhouderij, die met een fooi worden weggestuurd, mensen in Groningen die hun huizen kapot zien gaan en er niks voor terug krijgen. Jaren moeten wachten voordat er überhaupt iets gebeurt. Dat vind ik onacceptabel. Het gaat mij dan ook niet om mezelf, ik zit relatief goed met mijn gemengde bedrijf.”

Het kabinet mag wel vallen, slechter kan het niet worden

Verwacht je dat er in de politiek iets gaat veranderen?

“We hebben met minister Carola Schouten gesproken, ze kwam als persoon sympathiek over. Ik hoop nu dat ze ook iets gaat doen met onze inbreng. Dat is afwachten. Ik hoop dat het CDA de rug recht houdt, als boerenpartij. Ook hier in Brabant. Wat mij betreft mag het kabinet wel vallen. Slechter kan het niet worden. Dan staat Nederland stil, maar de koeien worden gemolken en de varkens gevoerd. Er is dan in de sector dan even geen groei mogelijk, maar de boeren gaan wel door. Sowieso denk ik dat de agrarische sector niet meer kan winnen, het is vechten tegen de bierkaai. We kunnen er wel voor zorgen dat we zo min mogelijk verliezen. Dat rechten van stoppende bedrijven beschikbaar blijven, bijvoorbeeld. We willen vanaf nu geen vee meer inleveren. Anders breekt de pleuris uit, dat beloof ik je.”

Wat zijn dan de gevolgen?

“Dat zou jij wel willen weten hè… (lacht) Nee, daar kan ik niks over zeggen, maar het gaat economisch pijn doen, reken daar maar op.”

Niet bang voor toekomst eigen bedrijf

Ondernemer Mark van den Oever heeft een gemengd bedrijf in Sint Hubert. Samen met zijn vader runt hij het bedrijf, ze telen 36 hectare fruit, 40 hectare kerstbomen en nog 6 hectare suikerbieten. In de stal staan 1.000 vleesvarkens voor het Beter Leven-concept met 1 ster. Op het dak van de loodsen liggen zonnepanelen. Het erf oogt wat rommelig, met stapels pallets, kuubskisten en plastic bakken voor de boomkluiten langs de gebouwen. “De afwisseling vind ik het mooist. Ik zou niet de hele dag alleen maar tussen de varkens willen werken of bomen willen snoeien. En de verschillende markten met hun pieken en dalen kunnen zorgen voor een wat stabieler inkomen”, aldus Van Den Oever.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • mwschoonhoven1

  Goed zo mark, ga zo door, respect voor wat je doet.

 • EL

  👍

 • kraats

  Eindelijk iemand met ballen en die het blijft zeggen in klare taal....
  KAN NIET BETER !!

 • kleine boer

  Dank je wel mark 👍👍👍

 • Remco1980

  Rand opzoeken en gaan!
  Geen geneuzel. Je doet het geweldig.

 • jwillems

  Mark dank je wel voor je inzet.
  Als nertsenhouder voelde ik me al verloren, maar dankzij de inzet van F.D.F. zijn we eindelijk serieus in gesprek geraakt met de overheid, zo lijkt het in ieder geval.
  En kunnen we weer hopen op toch nog een fatsoenlijke vergoeding.
  Ik heb al langer geroepen: "Als de overheid de ballen heeft een complete sector te verbieden, moeten ze ook de ballen hebben om ons een fatsoenlijke vergoeding te geven".
  Ga zo door!!!

 • k.a.schouten1

  Mark,
  Jij bent opgestaan voor agrarisch nederland.
  Geweldig gedaan .

 • bankivahoen

  Klasse jongen! Deze houding moeten we met zijn allen aannemen , anders worden we weggevaagd.

 • koen.kerkhof1

  Goed bezig F.D.F. En nu poot stijf houden. Dan bereiken we echt iets.

 • husky

  Knap gedaan, het lef hebben om te zeggen nu is het genoeg en er wat aan doen, hier is de overheid van geschrokken, voorheen was het alleen maar met woorden dus de overheid walste maar door.

 • Bertus Buizer

  Natuurlijk hebben boeren reden tot klagen en om te demonstreren. Maar is het niet een beetje zwak van Mark van den Oever om alles op politici en ambtenaren te steken. Je hebt als boer ook de mogelijkheid om keuzes te maken in de bedrijfsopzet en bedrijfsvoering, tenzij boeren massaal in de fuik willen lopen van het jarenlange en inmiddels doodlopende neoliberale landbouwbeleid, waarvan oud-WUR-bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen - nu voorzitter van de topsector Agri&Food die onder het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat valt - al jaren lang een belangrijke spreekbuis is en nu op uitnodiging van diezelfde boeren ook als voorzitter van de tijdelijke landbouwcoalitie. Het lijkt haast op belangenverstrengeling van de laatste....

  En als het Mark van den Oever ook om de aardbevingsschade van de mensen in Groningen ging (en de gedupeerden zijn echt niet alleen boeren!), had hij dan niet eerder aan de bel kunnen trekken?

  Bij al die intens trieste discussies en begrijpelijke acties van gedupeerde Groningers heb ik nog nooit van Mark van den Oever gehoord. Nu lijkt het alsof hij de aardbevingsschade er met de haren bij sleurt om zijn doel met de nertsenfokkerij te bereiken. Het ging nu allemaal toch om stikstof in verband met een uitspraak van de Raad van State ?
  .

 • kleine boer

  Erg vreemde reactie Bertus

 • fietskip

  Dit is echt een typische linkse reactie:
  "Ik heb het al jaren lang gezegd en ik wil er van af, maar het mag mij niets kosten".
  Erg goedkoop Bertus.

 • porky power

  bertus buizer kun je niet beter je stukje in het ledenblad van groen links zetten
  ik vind dat mark het goed doet de tijd van ja en amen knikken zoals lto deed heeft ons nog nooit iets goeds opgeleverd

 • Komt goed

  Top Mark

 • drikhend

  Beste Bertus als je zaken als voorbeeld noemt wat allemaal niet of slecht geregeld is of wordt . Dan wil dat nog niet zeggen dat hij deze zaken naar zich toe trekt .En een keuze maken inderdaad dat kan maar als je moet kiezen met de wetenschap van nu en een overheid die achteraf met wet en regelgeving de zaak wil sturen . Wat vandag moet is moegen niet meer goed . Zo lijkt het soms . Dan wordt je vanzulf wat terug houdender met je keuze en beslissingen . Geld weg gooien kan al;tijd nog . Verder knap werk van Mark v d Oever .

 • nvanrooij1

  Bertus de stikstofcrisis is door ambtenaren, TBO ‘s en politici veroorzaakt door de overdreven eisen in de Natura 2000 gebieden. Lees de artikelen van Nico Gerrits maar eens.
  Verder levert jouw kijk op de landbouw ook geen oplossing. Ga het zelf eens proberen ,zoals meermaals is voorgesteld, en bij bewezen succes zullen er vanzelf navolgers komen , maar ik denk het niet. Adviseurs met een vast salaris zijn er in dit land genoeg.

 • hazeburg1

  Mark wat jullie bereikt hebben is groots, niemand heeft dit ooit bereikt één front.
  mensen die commentaar hebben zijn gewoon jaloers of bang voor je. Ga zo door wij staan achter je.

 • Attie

  Het is voor dit moment vooral belangrijk dat alle partijen op 1 lijn zitten..!!
  Samen sterk maakt de meeste indruk!!

 • Waalster

  Top Mark ga zo door 👍🏻

 • bori

  Beste Bertus ,wat ben jij een zielig mannetje dat je niet aanvoelt dat de jaren opgekropte frustratie er nu uitkomt.

 • Bertus Buizer

  Zo gefrustreerd, dat u zelfs uw eigen naam niet meer wilt of durft te vermelden en een ander achterna blijft lopen ?

 • boer jos

  Helemaal mee eens Mark, doorgaan nu!!!

 • René de jong

  @Bertus Buizer;
  "Het ging nu allemaal toch om stikstof in verband met een uitspraak van de Raad van State ?"
  Dan heeft u het niet helemaal begrepen, die stikstof kwam ook nog effe om de hoek ja en lijkt nu hét probleem te zijn.
  Zoveel boeren op de been krijgen..... dan moet er wel wat aan de hand zijn.
  En dat is er ook, Mark noemt nu enkele voorbeelden (Gaswinning & Nertsen) maar dat zijn uiteraard niet alle zaken en hij kan ook niet overal vooraan staan.
  Dat hoeft ook niet, hij is de voorman van de protest partij en dát doen hij goed.
  En dat zij nu een collectief vormen met een degelijke voorman, dat is alleen maar zeer verstandig.
  Achter de schermen gebeurt er veel meer dan u kunt vermoeden, boertjes zijn toch ietsje slimmer dan menigeen denk.
  vr gr René de Jong

 • kanaal

  de overheid is al jaren over de rand van de rechtsstaat gegaan bij onze sector.

 • kraats

  Bertus, jij bent gewoon een infiltrant die probeert te demotiveren en tweespalt te zaaien ..
  Mislukt

 • boerkebrabant

  ik hoop dat de nertsenhouders om te beginnen snel een zo fair mogelijke vergoeding krijgen, het stelen is niet door cda en vvd door de eerste en tweede kamer gelootst, hopelijk kunnen ze het nu een beetje recht zetten wat lings heeft veroorzaakt, en hopelijk kunnen ze het voor de rest regelen zodat toekomstigen schadeclaims van de rest van de landbouw uit blijft,
  als we naar lings moeten luisteren zitten we straks allemaal onder een boom. hopende dat er een keer een appel af valt

 • Maas1

  Mark goed gedaan👍👍respect voor boeren dat alles zo goed is verlopen,dit had niemand verwacht uit alle windstreken van dit land stoomde de boeren als een front naar Den Haag. Als je gezags getrouwe boeren zo weet te mobiliseren dan is het goed mis. Laten we hopen dat het bij het redelijke blijft en het hoofd koel houden, en geen hooligans sferen ontstaan.

 • Mark, wij in wingewest Groningen en de Boeren, Bouwers, Loonbedrijven, Leraren, verpleegsters (ers), politie, defensie, ME, samengevat als de hardwerkende en nuchtere Nederlanders zijn jou ontzettend veel dank verschuldigd en allen zullen jou en FDF blijven steunen. De wollige taal, ook hier in Groningen van ambtenaren, bestuurders, LTO Noord en politici, jarenlang gewend aan overlegtafels, daar moet nu echt een eind aankomen door harde eisen te stellen met duidelijke taal. En voor wat @Bertus Buizer betreft, het is een mens met een mening meer niet, zou zeggen kom eens kijken op ons melkveebedrijf 'Eldersveld' (en nog een paar locaties) om de aardbevingsschade te bekijken, pas dan realiseert u zich wat dit met mensen hier in Groningen doet. 600 miljard is eruit gepompt sinds 1960 en wij zitten in de diepe shit! Nogmaals @Mark en @FDF respect en dank! ….O ja en @Bertus Buizer, ik ben lid van de Agrarische Tafel Groningen om voor de boeren de aardbevingsschade opgelost en ingevuld te krijgen. Was getekend Ate Hylke Kuipers, opdat jij zult weten en niet vergeten wie het is die hier reageert, altijd een luisterend oor ook voor jou!

 • gjh

  Bertus je bent een dom laf mannetje ik moet wederom aan de oorlog denken. Mark respect jongen je doet super werk bedankt

 • Bertus Buizer

  @gjh, Noemt u uw naam graag even bij commentaar. Dat stiekeme, ja laffe, vond inderdaad ook in de oorlog plaats.

 • Bertus Buizer

  Mooie Boerenblog van legpluimveehouder Piet Hunse die 3 jaar geleden de bakens verzette. Hij kreeg het voor mekaar. Geheel op eigen kracht...:
  <>

 • Alco

  @Bertus. Wat interesseert mij nou een naam. Als ik iemand echt wil bereiken kan dit wel via Boerderij .nl.
  Trouwens, mijn naam is Albert Altena.
  Je kunt weer een nieuw lied van mij vinden op Facebook onder mijn naam en "Onze overlevingsstrijd".

 • koestal

  Mark ga zo door,er zijn veel boeren en ook burgers die achter je staan,het is goed dat er zulke mensen zijn zoals jij .

 • haj146

  Top Mark. De emmer was al jaren te vol en de stikstof idioterie heeft de emmer doen over lopen. Top dat er mensen zo ontiechelijk veel tijd in willen steken. Nu vata houden en verandering afdwingen. Ik geloof erin.!
  Bertus het is wel duidelijk dat je nooit een bedrijf gerund hebt. Ook al maak je de keuze het volledig anders te gaan doen, dan nog is er een zeer onbetrouwbare overheid die zomaar de spelregels kan veranderen. Dat is de reden dat de boeren het zat zijn. We klagen niet over een te lage prijs maar over onwerkbare gigantisch kostprijs verhogende regels. Uitsluitend bedacht achter het bureau door ex Wur mensen. Die vaak niet goed genoeg zijn voor het bedrijfsleven

 • mtseshuis

  Top Mark! Super wat jij met "jouw" team bereikt hebt tot nu toe! En mocht het niet genoeg zijn, het er niet op lijken, dan starten we de trekkers zo weer! Ook al kost het honderden euro's aan diesel en ingehuurde krachten, het is nu of nooit!
  En Ate Kuipers: Verschrikkelijk om je bedrijf naar de bliksem te zien gaan en de verantwoordelijken niet thuis zien geven, terwijl ze het niet eens zelf hoeven te betalen en het geld met bakken naar niksnutten smijten om ons boeren om zeep te helpen, bah!
  FDF en Mark in het bijzonder: Ga zo door!

 • Jan-Erik

  Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de behandeling van boeren in Brabant op lijn zetten. Daar verlies je in ieder geval mijn sympathie mee.

  Mijn opa vertelde dat hij in Tweede Wereld Oorlog, ten tijde van de honger winter, voedsel ging kopen bij boeren. Hij vertelde dat door sommige boeren woeker prijzen gevraagd werd voor eten.

  Blijf dit herinneren

 • Bennie Stevelink

  Mark van den Oever heeft weer een deel van zijn aanhang verloren. Van mensen die hem persoonlijk kennen had ik al gehoord dat hij een plaat voor het hoofd heeft. Dat heeft hij opnieuw bewezen.
  Het dringt niet tot hem door dat een groot deel van de boeren zich schamen voor zijn Joden vergelijking. Hij beschaamt zijn eigen achterban.

 • Mbmb

  Mark maakt een terechte vergelijking met regimes in het verleden die ook zogenaamd democratisch waren en met meerderheid van stemmen een bepaalde groep op de korrel namen. En zo is t precies. Realiseer je dat groen links, PvdA, sp, PvdD en D33, als ze een meerderheid van stemmen in ons parlement zouden hebben, zonder meer ons te gronde gaan richten. Eerlijk, nee, realiteit ja. En dat mag natuurlijk weer eens niet gezegd worden want dat is niet politiek correct genoeg naar de zin van Bennie. Pff..

 • kleine boer

  bennie zullen we de 18 e even afwachten es kijken of mark nog alleen is....

 • EL

  Jan- Erik , heeft hij jou ook verteld dat boerenzonen 18 jaar en ouder zich moesten melden om voor de duitsers te werken, en dat ze oogsten in beslag namen bij de boeren, paarden en wagens werden gevorderd van de boeren, om goederen, oorlogstuig, gewonde en gesneuvelde Duitse soldaten te vervoeren, en dat er vele onderduikers en evacuees op boerderijen onderdak vonden tijdens de oorlogsjaren?

 • EL

  Mark heeft het over 75 jaar geleden, wat er toen is gebeurd dat mogen we niet vergeten! Zodat het zich niet herhaald!

 • porky power

  Typisch LTO een ander de kastanjes uit het vuur laten halen en zelf er afstand van nemen nou geef mij van den oever maar die heb ik liever als die schoothond calon

 • kleine boer

  6.37 helemaal met je eens

 • Gat

  Bennie stevelink, een maand geleden heeft commensaris van de koning van donk uit brabant ongeveer hetzelfde gezegd over de boeren. Waarom wordt dat niet breed uitgemeten.

 • Gat , de overheid kan het stikstofprobleem niet meer afdoen als zijnde alleen een boerenprobleem,als alle protesten en onderzoeken er niet waren geweest hadden ze ons het stikstofprobleem allang door de neus geduwd , elke dag komen er nieuwe feiten boven tafel dat er gesjoemeld is ,dat bepaalde industrieën geen NB vergunning hebben maar wel een giga N uitstoot.Nu wordt elke woord drie keer omgedraaid om maar iets te kunnen vinden om tweedracht te zaaien in het aktiefront.

 • koestal

  Calon was een keer erg flink ,hij betitelde 7000 melkveehouders als fraudeur zonder nader onderzoek.

 • koestal

  Het stikstofprobleem gaat mooi aan Schiphol en Shell,etc. voorbij,de staat probeert de stikstofrechten van de boeren te stelen,criminele overheid.

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.