Home

Achtergrond 15 reacties

Voermaatregelen voor stikstofprobleem nog vaag

Aanpassing van het veevoer is een van de maatregelen die het kabinet wil nemen om de woningbouw op korte termijn weer vlot te trekken. De maatregelen zijn echter nog erg vaag.

De eerste reeks noodmaatregelen in de aanpak voor de stikstofcrisis betekent voor de veehouderij twee dingen: voermaatregelen en de, al bekende, warme sanering van de varkenshouderij. Wat de voermaatregelen precies inhouden, is nog onduidelijk. Het kabinet geeft de sector veel vrijheid om de stikstofwinst van 3,6 mol per hectare per jaar te halen.

Het kabinet zet in op een doelmaatregel om boeren te stimuleren het eiwitgehalte in veevoer te verlagen om op die manier de stikstofemissie via ammoniak te verminderen.

In het veld worden verschillende maatregelen genoemd, zoals het toevoegen van een enzym aan veevoer of minder gras en meer mais in het rantsoen. Een stappenplan is er nog niet. Het ministerie is hierover met het Landbouwcollectief in overleg.

Alle veehouderijsectoren betrokken bij voermaatregelen

Landbouwminister Schouten wil boeren de mogelijkheid geven om maatregelen te nemen die bij hun bedrijf passen. De meest eenvoudige maatregel lijkt het gebruik van minder krachtvoer in de melkveehouderij. Dat is per direct toe te passen, maar zal ook effect hebben op de melkproductie. Krachtvoer met minder eiwit lijkt een haalbaar alternatief, zegt ook de veevoerbranche.

Het opstellen van het veevoerplan kost tijd; de verwachting is dat het nog niet dit kalenderjaar klaar zal zijn. Naast de mogelijke maatregelen moet namelijk ook vastgelegd worden hoe de effecten van de maatregelen gemeten, gecontroleerd en gehandhaafd worden. Of de doelvoorschriften per bedrijf, per sector of voor de totale veehouderij worden gemeten, is allemaal nog onderwerp van gesprek. Vast staat wel dat alle veehouderijsectoren betrokken zullen worden, al lijkt in de melkveehouderij de meeste winst te behalen.

Gecreëerde stikstofruimte gaat naar woningbouw en infrastuctuur

Naast de mogelijke maatregelen, moet ook nog een wettelijke basis komen voor de voermaatregelen. Dat gebeurt door aanpassing van de Wet Dieren. Schouten wil dit via spoedwetgeving regelen. Wat de voermaatregelen gaan kosten, wil de landbouwminister nog dit jaar in beeld hebben. Schouten heeft aangegeven boeren ook in materiële zin te willen ondersteunen.

Dat er haast is, is ook wel duidelijk. Het kabinet wil dat er in 2020 effect is. Dat zal niet direct in januari zijn, maar ook niet alle huizen worden al in januari gebouwd. De stikstofruimte die ontstaat met de voermaatregelen, wordt helemaal benut voor woningbouw en infrastructurele projecten.

Meer maatregelen worden waarschijnlijk in december bekend

De voermaatregelen lijken met de vrijheid voor de sector nog mild. Verdere, naar verwachting meer ingrijpende maatregelen voor de veehouderij, worden in december verwacht, als de gebiedsgerichte aanpak duidelijk wordt. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot noemde de eerste maatregelen een ‘amuse van een zevengangendiner’.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier

Laatste reacties

 • pietkorevaar

  Voorstel: bij 2000 uur weidegang dubbele weidegang toeslag

 • niet

  Ik zie het probleem niet wat al die geleerde mensen zien. Zet de ammoniak voor 5 jaar open. Boerenbedrijven kunnen dit verkopen aan de hoogst biedende. Denk dat er velen gaan doen die geen opvolgen hebben en boven de 50 zijn. Laten ze het goed betalen komt er vanzelf een sanering. En voor de boeren die willen blijven komt er meer ruimte voor de mest!!! Waarom lees ik nergens dat de ammoniak rechten verhandelbaar kunnen worden tussen boeren en bouw/infrastructuur? Probleem opgelost zonder dure maatregelen die ons alle dagen geld kosten.

 • Kringloopboer

  @ pietkorvevaar Goed idee een toeslag voor extra weiden vee hoe langer je koeien in de weide hebt hoe hoger de toeslag tot bijv 180x24 uur.
  Kunnen ze ook wel doorvoeren voor jongvee
  Dat scheelt flink in de emmesie en is nog goed voor de dieren ook .
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  @ niet .
  Helemaal mee eens.
  Gr kringloopboer

 • kleine boer

  @niet er zijn er ook die geen kosten hebben voor de mest maar opbrengsten.....en als die uit willen bereiden ook duur ammoniak kopen dan door jou voorstel?

 • Kringloopboer

  Zo werkt de markt ik heb hetzelfde maar er komt een nieuw evenwicht .
  En er is nog heel veel voordeel te halen de grondpijs zal er ook door onder druk komen te staan En dat bied ook weer mogelijkheden
  Ook weer mogelijkheden.

 • tinusje

  waarom geen beloning obv ureum in tankmelk....is zo klaar als klontje...dus szm de kringloopwijzer invoeren en regels schrappen...en naar bedrijfsspecifieke extretie zoals beloofd.....maar ja die beloftes van politiek zijn helaas vaak loze woorden

 • Kringloopboer

  Bij weidegang varieert het ureumgehalte te veel .
  En is dus geen betrouwbare indicator . Voor weidegang
  Wel over de benuting van eiwit .

 • melkveebedrijfvanessen

  @niet
  Lijkt mij heel slecht idee, dit leidt tot uitverkoop van onze prachtige sector aan grote industrie en projectontwikkelaars. Gaat ten koste van gezinsbedrijven die door willen en daar gezonde schaalvergroting voor nodig hebben. Heb het niet over megabedrijven maar gewoon gezinsbedrijven waarbij opvolger bijvoorbeeld met 30 koeien wil groeien.

 • Hilhorst100

  krijgen honden, katten en paarden ganzen en schijtduiven ook N arm voer

 • Mtswie

  Welkom in controle staat Nederland
  En dit alles op basis van aannames en oncontroleerbare berekeningen. Laten ze daar beginnen.

 • Kringloopboer

  @ melkveebedrijfvanessen.
  Voor een gezonde schaalvergroting heb je grond nodig en die moet dus vrij gemaakt worden .
  De andere mogelijkheid is verdere industrialisering van de melkveehouderij . ( koeien dus 100%op stal goed voor ureum gehalte chemische voeding tegen ammoniak ect.ect en dan nog de mestafzet.
  Voor megastallen is dit eenvoudiger de kosten per liter zijn daar het laagste .
  Dit valt gezien de veranderende wensen van de consument de laatste 10 jaar in de toekomst steeds moeilijker te verdedigen.
  Gr kringloopboer.

 • R. B.

  Och als ik de bouw moet helpen om te mogen bouwen wil ik wel een paar rondjes minder draaien.
  Maar dan moeten ze hier wel voor betalen.
  Wel zo eerlijk toch.
  Dan hebben we ook nog wat te zeggen over wie we helpen.
  Krijgen we als landbouw wel wat meer aanzien.

 • boerkip

  Minder gras en meer maïs in het rantsoen,
  Hoe zit het ook weer met derogatie eisen?
  Zo val je van de ene verbazing in de andere.

 • nvanrooij1

  Van de stikstofruimte die met de maatregelen vrijkomt gaat 30% naar de natuur en de rest naar nieuwe ontwikkelingen. De gemiddelde depositie op alle grond is op dit moment ca 1600 mol en de gemiddelde kritische depositiewaarde op de Natura gebieden is 1100 mol. Een verschil van 500 mol. Als het kabinet de toekomstige maatregelen op dezelfde manier gaat behandelen betekent het de huidige depositie moet verdwijnen (30% van 1600 mol is 480 mol nagenoeg het verschil van de 500 mol) om aan de 1100 mol te komen. Dus alles eerst weg verkeer ,industrie, landbouw etc. Om aan de 1100 mol te komen. Maar een voordeel we hebben dan weer ontwikkelruimte voor 1100 mol. Dit wordt dus een heilloze weg. Dus de 70% ontwikkelingsruimte voor andere sectoren (woningen,verkeer)betekent weer een verdere opgave voor de sector om de uitstoot te Verminderen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.