Ontwerp%20zonder%20titel%20(4)

Bezetting varkensbedrijf Boxtel

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 1 reactie

Rustige start rechtszaak maar spanning hangt in de lucht

De rechtszaak tegen de 67 dierenactivisten van Meat the Victims in Den Bosch begon rustig. Toch is de spanning voelbaar.

Al om 08.45 uur staan er 60 sympathisanten voor de dierenactivisten bij de rechtbank in Den Bosch om de zitting tegen de activistengroep Meat the Victims bij te wonen. Zij moeten – net als alle andere belangstellenden – buiten wachten tot de zitting begint. Die begint om 10.00 uur. Op de Facebook-pagina van Meat the Victims hadden 120 mensen aangegeven aanwezig te zullen zijn tijdens de zitting. Het is de taak van de politie om te bepalen wat er gebeurt als er veel mensen op de zitting afkomen. “Je verwacht natuurlijk niet echt iets maar het verloopt rustig”, zegt een agent terwijl de activisten naar binnen druppelen.

Lees meer over de bezetting van de varkensstal in Boxtel

Helft moet buiten blijven

In totaal kunnen 50 mensen de rechtszaak bijwonen via een videoverbinding. De opkomst lijkt groter. Bijna het dubbele aantal activisten komt opdagen. Daarvan mag de helft naar binnen, de andere helft moet buiten blijven. De beveiliging zal bepalen of de activisten die niet naar binnen kunnen de hele dag buiten staan. Eén activist weet wel wat ze gaat doen. “Hier aan de overkant kan je hele lekkere vegan worstenbroodjes halen. Daarna ga ik weer naar huis.” De activisten hebben gezamenlijk afgesproken om niks te zeggen over de verwachting van de uitspraak. “We gaan het zien”, is het antwoord op de vraag wat ze van vandaag verwachten. De groep sluit zich duidelijk af van de media en willen geen antwoord geven op vragen.

Boeren aanwezig

Rond 09.00 uur komen er boeren opdagen. Een stuk of 20, sommige boer, loonwerker en bestuurslid Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF). Sommige met het bekende ‘trots op de boer’ T-shirt. De pers schiet er gelijk op af om foto’s te maken en mensen te interviewen. Een politieagent denkt dat veel boeren thuis blijven, uit angst dat dat hun stal bezet wordt door activisten die toch al in de buurt zijn.

Ik hoop niet dat de activisten vrijuit zullen gaan

De aanwezige boeren delen deze gedachte. Het is niet denkbeeldig dat ze op de dag van de rechtszaak alsnog een stal bezetten. Misschien heeft de activistengroep paniek gezaaid door met de nieuwe actie naar buiten te komen. “Ik hoop niet dat de activisten vrijuit zullen gaan”, zegt een loonwerker. “We moeten het bezetten van een stal niet goedkeuren.”

De pers schiet gelijk op de aanwezige boeren af om foto’s te maken en mensen te interviewen. - Foto: Bert Jansen
De pers schiet gelijk op de aanwezige boeren af om foto’s te maken en mensen te interviewen. - Foto: Bert Jansen

Even voor 10.00 uur worden de boeren via een andere ingang naar de publieke tribune geleid. Dit is een andere zaal dan die waar de activisten plaatsnemen. Er passen 100 mensen op de publieke tribune. In de rechtszaal zitten alleen de verdachten, advocaten, rechters en de pers.

Sfeer op het plein

De sfeer op het plein voor de rechtbank is goed. Er zijn geen opstootjes en niemand gaat de confrontatie aan met de andere partij. Toch voelt het vreemd. Tussen de groepen mensen staan agenten om de boel in de gaten te houden. Voor grote rechtszaken worden meer agenten op de been gebracht. Dat is niet zo vreemd want de spanning hangt in de lucht. De twee partijen die vandaag aanwezig zijn hebben totaal verschillende ideeën en waarden. Ze zijn het totaal niet met elkaar eens en zullen dat waarschijnlijk ook nooit worden. Rondlopen tussen een groep mensen die afkeer hebben over jouw bedrijf en manier van werken voelt niet goed.

Eén reactie

  • veehouders

    Die activisten hebben geen waarden!

Of registreer je om te kunnen reageren.