ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 3 reacties

Probleem lost niet op als Rutte ingrijpt bij stikstof

De roep op ingrijpen door premier Rutte in het stikstofdossier neemt toe. Het probleem opwaarderen tot chefsache zal het probleem echter niet eerder oplossen.

‘Rutte, Rutte, Rutte kom je buitenspelen?’, zong Bertus Staigerpaip tijdens het bouwprotest op het Malieveld in Den Haag. Eerder riepen ook de actievoerende boeren de premier op om verantwoording af te komen leggen over de ontstane stikstofproblematiek.

Maar helaas: de deur van het Torentje bleef dicht en de premier kwam niet naar de duizenden ondernemers om hen toe te spreken. “Daar is hij te laf voor”, klonk het tijdens het boerenprotest.

Vier bewindspersonen naar bouwprotest

Wel stuurde Rutte bij het bouwprotest een brede vertegenwoordiging van zijn kabinet. Maar liefst vier bewindspersonen – landbouwminister Carola Schouten, minister van Economische Zaken Eric Wiebes, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops kwamen op het podium om de bouwers toe te spreken. Of eigenlijk om ze een hart onder de riem te steken door te zeggen dat ze werken aan een oplossing en dat Nederland niet op slot gaat.

Lees verder onder de foto

Van rechts naar links: staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Van Veldhoven, minister van Economische Zaken en Klimaat Wiebes, minister van Landbouw Schouten en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Knops kwamen naar het bouwprotest. - Foto: ANP
Van rechts naar links: staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Van Veldhoven, minister van Economische Zaken en Klimaat Wiebes, minister van Landbouw Schouten en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Knops kwamen naar het bouwprotest. - Foto: ANP

Stikstofprobleem werkt als olievlek op andere sectoren

De omvang van het stikstofprobleem lijkt sinds de uitspraak van de Raad van State in juni iedere dag groter te worden. Bouwprojecten liggen stil en dat werkt als een olievlek uit op andere sectoren. Hoewel er in Den Haag veel en intensief wordt vergaderd, is er nog geen oplossing.

Naast de juridisch zeer ingewikkelde puzzel, is de coalitie sterk verdeeld over de kwestie. Dat maakt het vinden van een snelle oplossing niet makkelijker. De provinciale uitwerking van de Haagse plannen die vervolgens weer worden ingetrokken, vergroten het vertrouwen in de politiek niet.

‘Tijd dat Rutte de leiding neemt’

Het zijn niet alleen de actievoerders die om regie van Rutte vragen. Ook oppositiepartijen in de Tweede Kamer kijken zeer kritisch naar de rol van de premier. “Iedereen kijkt naar Den Haag op zoek naar oplossingen en leiderschap. Maar zij kijken tevergeefs, want die oplossingen en dat leiderschap lijken afwezig”, aldus Tweede Kamerlid Frank Futselaar over het optreden van Schouten.

Ook andere oppositiepartijen vinden dat het tijd wordt dat Rutte de leiding neemt in het dossier. De problemen zijn zó groot en hebben betrekking op vier ministeries tegelijk. Ze vinden het tijd dat het stikstofdossier als ‘chefsache’ wordt gezien. “Hij is onzichtbaar, laf en laat de boeren en bouwers keihard stikken”, zegt PVV-leider Geert Wilders in de Telegraaf.

Schouten is trekker van stikstofdossier

Desondanks verandert de situatie naar buiten toe niet. Schouten houdt de leiding in het dossier, al leidde Rutte wel het extra overleg tussen zijn ministers dat deze week plaatsvond. Als Rutte vragen krijgt over het dossier, verwijst hij steevast naar Schouten. Zij is de trekker van dit dossier en het is niet te verwachten dat Rutte dit van haar zal overnemen.

Het valt ook te betwijfelen of de oplossing beter of in elk geval anders wordt als Rutte openbaar de leiding neemt. Als hij het dossier overneemt, zou hij ook een signaal afgeven dat de andere ministers het niet goed genoeg doen. Daar komt bij dat Schouten al uitgebreid is ingewijd in het ingewikkelde dossier, iets wat bij Rutte nog niet het geval is.

Deal sluiten in Brussel

Als Rutte het stokje zou overnemen, geeft dat ook aan dat het écht crisis is en dat het kabinet ook niet weet hoe ze het moet oplossen. De enige reden waarom Rutte het dossier misschien eerder vlot zou kunnen trekken dan Schouten, is zijn goede contacten in Brussel.

“Zoals Merkel met de Fransen en Italianen een deal kon sluiten over de sjoemelsoftware bij de auto-industrie, zo moet Rutte een deal kunnen sluiten over de stikstofproblematiek in Nederland”, oppert Annie Schreijer. Het is alleen niet te verwachten dat dit praktisch uitvoerbaar is.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

  • koestal

    Eerst een probleem veroorzaken en dan weer proberen het op te lossen. Zijn er nog meer van die clubjes zoals de raad van State die problemen kunnen veroorzaken ? Dan gewoon op heffen. Allemaal linkse rakkers.Slecht voor de economie.

  • koestal

    Dit probleem is slecht voor de economie.

  • koestal

    Rutte laat het graag over aan Carola Schouten ,die mag het varkentje wassen,Rutte hoopt dat hij er makkelijk af komt en wil de handen schoon houden,Carola krijgt later de zwarte Piet.

Of registreer je om te kunnen reageren.