Home

Achtergrond

OPEC verwacht kleiner marktaandeel

Oliekartel OPEC denkt de komende jaren aanzienlijk minder olie op te hoeven pompen.

Het marktaandeel van de organisatie zal daardoor tot circa 2025 zakken. Dat komt door de grote hoeveelheid Amerikaanse schalieolie die de markt overspoelt.

Amerikaanse olie staat dinsdagochtend genoteerd op $ 57 per vat, een lichte stijging ten opzichte van vorige week. De stijging in de prijs is grotendeels toe te schrijven aan toenemende handelshoop, gevoed door anonieme bronnen in de Amerikaanse en Britse zakenpers. De media schrijven dat achter de schermen hoop is dat de 2 landen een handelsakkoord zullen sluiten. Internationaal benchmark voor de oliemarkt, Brent, steeg hiermee weer boven de $ 62 per vat.

Lees verder onder de grafiek.

Schalieolie uit de Verenigde Staten

OPEC schrijft in haar jaarlijkse outlook dat de landen verwachten dat de vraag naar olie uit het Midden-Oosten minder zal worden. De hoeveelheid schalieolie uit de Verenigde Staten (VS) stijgt harder dan waar de OPEC vorig jaar rekening mee hield. In 2025 zijn de VS goed voor een vijfde van de olieproductie, voorspelt het oliekartel nu.

Komende maand komen de OPEC-landen bijeen om te beslissen over inperking van de productie. Daarmee willen ze dalende olieprijzen voorkomen.

Mondiale vraag naar energie neem toe

De OPEC heeft nu nog circa 35% van de oliemarkt in handen. Dat zal dalen tot rond de 32% in 2023, verwacht de organisatie in haar jaarlijkse outlook. Vanaf 2029 begint de productie van schalieolie in de VS weer af te nemen en de OPEC verwacht in 2040 weer 40% van de markt in handen te hebben. Op dat moment is olie volgens de OPEC nog altijd de belangrijkste energiebron. Wel benadrukt het olierapport dat in de toekomst op alle vormen van energie moet worden ingezet, om aan de toenemende mondiale vraag naar energie te kunnen voldoen.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.