Home

Achtergrond 17 reacties

‘Gezinnen staan onder hoogspanning’

Vier boerinnen vragen in een petitie om aandacht voor de spanningen in boerengezinnen over de toenemende regelgeving. Een van hen is Miranda Nolten uit het Overijsselse Beuningen. “De onzekerheid over de toekomst knaagt aan het hele gezin. Dat legt een zware emotionele druk op boerinnen.”

“Met de petitie aan minister Schouten laten wij als boerinnen ons hart spreken. Anders gaat het alleen maar over stikstof, vergunningen en latente rechten. Natuurlijk, dat is allemaal hartstikke belangrijk, maar onze groep boerinnen wil dat er ook aandacht komt voor de boerengezinnen.

We maken het zelf thuis mee. En we spreken veel andere boerinnen. De spanning in onze gezinnen neemt met de dag toe. Hebben we net al dat gedoe met de fosfaatrechten gehad en dan komt het volgende probleem er weer aan.

Lees verder onder de foto.

Miranda Nolten: “Onze toekomst is één groot vraagteken.” - Foto: Frank Uijlenbroek
Miranda Nolten: “Onze toekomst is één groot vraagteken.” - Foto: Frank Uijlenbroek

Stikstof is meer dan alleen een technisch probleem

Onze mannen staan onder hoogspanning, ze worden er soms echt ziek van. Onze kinderen hebben er ook last van. De stress heeft negatieve invloed op de sfeer in onze gezinnen. Stikstof is echt niet alleen een technisch probleem. Boerinnen raken in verwarring, ze zijn vertwijfeld. Met de petitie willen we dat kenbaar maken aan de minister en aan heel politiek Den Haag.

Mijn man en ik hebben een melkveebedrijf met 70 koeien. Ook wij hebben 10% fosfaat moeten inleveren. Dan gaat het wel om koeien die hier jaren prima hebben gepresteerd. Dieren afvoeren, dat gaat echt aan je hart. We zitten nu bijna elke dag te rekenen of we goed uitkomen met onze fosfaatrechten. Nog een koe wegdoen, fosfaat erbij kopen? Het beleid dwingt ons ertoe om er steeds strakker bovenop te zitten. Dat voelt niet goed. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Dat is ’ie nu wel en dat gaat ten koste van de geestelijke gezondheid van onze partners.

Wij ontkennen in onze petitie niet dat er een stikstofprobleem is

Dat laatste verzin ik niet. Hier in Twente zijn ervencoaches actief die agrarisch ondernemers advies geven over hun toekomst. Tijdens de gesprekken komt de onzekerheid boven tafel. Boeren weten niet hoe ze verder moeten, ze weten ook niet hoe en wanneer ze moeten stoppen. De toekomst is één groot vraagteken.

Wisselend beleid zorgt voor onzekerheid over toekomst bedrijf

Op 1 oktober was ik erbij op het Malieveld. Daar waren ook veel vrouwen en kinderen. De samenstelling van het publiek maakte duidelijk dat niet alleen mannen onzeker zijn over de toekomst van hun bedrijf. Ik denk trouwens dat er best veel boeren aanwezig waren omdat hun vrouwen hadden gezegd: nu is het moment om je stem te laten horen, kom op, wij gaan ook!

Een paar jaar geleden hebben we een nieuw woonhuis laten bouwen. Misschien hadden we op dat moment beter kunnen investeren in een nieuwe stal en meer koeien. Je weet met dit wispelturige beleid nooit of je het goed doet. Steeds komt wel weer een nieuwe regel uit de Haagse hoge hoed. Politici hebben er geen besef van hoe dat uitwerkt in onze gezinnen.

Onze zoon is 19, hij weet nog niet of hij boer wil worden. En wij, zijn ouders, weten niet wat goed voor hem is. Bij elke generatiewisseling moeten de bedrijven eigenlijk in omvang verdubbelen. Anders redt de opvolger het niet. Dus moet er grond bij worden gekocht. Hier in Twente hebben we het dan over € 90.000 per hectare. Moet je dan hopen dat kinderen het bedrijf overnemen? Misschien is het wel beter voor hem om zijn heil buiten de landbouw te zoeken.

Lees verder onder de tweet.

Aanpak stikstofprobleem mag de kostprijs niet verhogen

Wij ontkennen in onze petitie niet dat er een stikstofprobleem is. Wij denken dat de meeste boeren en boerinnen best willen meewerken als er technische mogelijkheden zijn om de stikstofuitstoot te verminderen. Maar niet als dat leidt tot hogere kosten. Dat kunnen de meeste bedrijven echt niet meer opbrengen. En wij werken ook niet mee als alleen de landbouw wordt aangewezen.

We hopen onze petitie voor 1 december aan te bieden aan minister Schouten. Op die dag komt het kabinet met zijn uitgewerkte stikstofaanpak voor de landbouw. Ik hoop dat de minister dan zegt: ik kies voor maatregelen die niet kostprijsverhogend uitwerken en daar mogen boeren over meebeslissen.”

De boerinnen achter de petitie zijn Helma Vermuë, Miranda Nolten, Kristel Vanhommerig en Willemien Koning, allemaal actief binnen LTO. De petitie kan hier worden ondertekend.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  mevr. Nolten. Wat u uw kinderen kunt adviseren is in mijn ogen "Kijk rond en fixeer je niet op het ouderlijk bedrijf". Want als uw voorspelling "minimaal verdubbelen van het bedrijf in iedere generatie" krijgt hij een gevecht met de buren, waarbij de (financieel) sterkste wint, maar vraag niet tegen welke prijs. De wereld is zo groot en er is zoveel ruimte buiten Nederland ook voor boeren.

 • kanaal

  lto heeft helaas deze vreselijke fosfaat rechten gewild.

 • Renate

  Bij generatiewisseling is verdubbeling van de omvang van het bedrijf onzin. De opvolger doet er beter aan zich te verdiepen in kostprijsverlaging en verhoging van zijn inkomsten. Creatieviteit is een vereiste!

 • Axl

  Renate helemaal mee eens verdubbeling van omvang is onzin dat was iets van de vorige generatie.
  Ze zij gegroeit van 50 naar 100 koeien maar melken eigenlijk nog steeds 50 koeien want die andere 50 melken ze voor de bank jongveeopfokker en fosfaatmaatschap etc.
  Hou het bedrijf in balans met wat beschikbaar is aan grond arbeid kapitaal.
  Als je arbeid over hebt en gebrek hebt aan grond en kapitaal kan de opvolger of en vrouw of zelf er partime bij gaan werken of extra tak opzetten.
  Dat verbreed je leven en kun je ook weer van het boerenleven genieten.

 • deB.


  Heel begrijpelijk dat de dames dit doen.... Het is een compleet ongezonde situatie in de gezinnen! Je hoort de meeste schrijnende gevallen.
  Manlief verzuipt in z'n stal door het werk, en prive wordt de sfeer overmand door stress, en negatieve energie.
  Het is, en loopt zwaar uit de klauwen...kortom geen leven op de boerenerven

 • veldzicht

  Waarom is bij generatie wisseling verdubbeling onzin? Iedere 30 jaar wordt het aantal boeren gehalveerd.In andere sectoren is het niet veel anders,(Het aantal tuinders is in 30 jaar tijd 85 % gedaald)daar moet ook steeds meer per man of vrouw en per bedrijf worden geproduceerd om het hoofd boven water te houden en in de landbouw is het niet veel anders.Of de overheid moet met bakken subsidie komen maar dat is ook het begin van het eind.

 • Axl

  Veldzicht als je 35 Jaar geleden 40 koeien met 6000
  Liter had en nu 48 met 10000 liter heb je ook een verdubbeling van produktie.
  Zonder meer werk en als je toen 20 ha en nu 25 ha voor je ruwvoer voorziening hebt is toch heel reel zonder extra financiering en je bent met de inflatie mee gegroeid

 • kleine boer

  Vind het nog al een verschil van 50 naar 100 of van 100 naar 150 koeien beide 50 meer maar met 150 word bij de meeste toch wel een hele drukke bedrijfsvoering.

 • veldzicht

  @kleine boer.Er zijn niet zo veel boeren die helemaal alleen 150 koeien na lopen.En de een heeft met 30 koeien zijn handen vol en een ander houdt 120 koeien op zijn sloffen.

 • kleine boer

  Veldzicht ik denk er meer zijn met 150 alleen als 30 ....

 • farmerbn

  Nederlandse melkveehouder haalt toch 240 liter melk per gewerkt uur? Bij 3.000 uur wordt dat 720.000 liter. Dan zullen er dus zo'n 80 koeien zijn. Ophouden dus met het noemen van 150 koeien per boer.

 • kleine boer

  farmerbn waarom alleen een nederlandse melkveehouder?

 • deB.

  Kan ook helemaal niet, 150 per boer alleen! NEVER

  Je hebt totaal geen leven ernaast, en je gezin, als je die al hebt staat op nummer 2 of misschien wel 3! Niet omdat je het wil, maar omdat er geen weg meer terug is ! Wat een triest bestaan heb je dan!?

 • 8911077012

  er komt een overvaller bij een boer binnen en roept je geld of je leven
  waar op de boer zegt helaas je zult zelf moeten kiezen ik heb het geen van beiden

 • Attie

  Een paar jaar een melkprijs van 40+ zou een goed 'medicijn' wezen!

 • deB.


  Juist, dat hebben we gewoon hard nodig!

  En al de drog redenen van wereldmarkt etcetc... Het niveau is voor ons land gewoon te laag. Land wordt bij ASR gestopt, tractoren worden geleased.... alleen maar om te overleven.

 • Gradje 1966

  Als de grond 90 000 euro kost moet je vlug verkopen en op een andere plek verder gaan.
  Maar de meeste zijn op de plek waar ze geboren zijn vast geroest . Ik ben al een keer verhuist en ik geef er niets om om nog een keer te verhuizen met mijn gezin ook al is het naar het buitenland overal word brood gebakken .

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.