Home

Achtergrond 8 reacties

Geurpalen in plaats van gif tegen knaagdieren

Met de introductie van geurpalen om muizen en ratten te weren, heeft Agro Pest Control (APC) een nieuwe stap gezet in de bestrijding van muizen en ratten zonder gebruik van gif.

“Wij werken aan het opstellen van bestrijdingsplannen zonder gif”, zegt Joan Rooijakkers, commercieel directeur van APC. In die plannen speelt het weren van knaagdieren een belangrijke rol. “Wering is nu nog een ondergeschoven kindje bij de bestrijding van plaagdieren.”

APC, dochteronderneming van MS Schippers, biedt met de zelfontwikkelde geurpalen een alternatief voor bakken (met gif) en klemmen. Het bedrijf speelt daarmee in op de verandering in de biocide-wetgeving die in 2023 in werking treedt. APC werkt mede vanwege die aanstaande verandering al langer aan een biologische oplossing van het vliegen- en muizen- en rattenprobleem op veebedrijven.

Geurpalen rondom stallen zijn een nieuwe manier om muizen en ratten te weren zonder gebruik van gif.
Geurpalen rondom stallen zijn een nieuwe manier om muizen en ratten te weren zonder gebruik van gif.

Drie vogelzones aangelegd in plaagdierbeheersplan

In het plaagdierbeheersplan waaraan APC werkt, worden rondom een (pluim)veebedrijf drie zônes aangelegd:

 • A een natuurlijke zone voor vogels (insecten- en rattenvangers)
 • B een natuurlijke barrière met beplanting
 • C zone van wering en monitoring. Het APC-plan verhoogt de biodiversiteit op een agrarisch bedrijf

In vogelzone A worden schuilplaatsen gecreëerd en nestkasten voor vogels opgehangen.

In de B-zone worden planten en struiken geplant die vliegen en insecten weghouden.

Voor zone C, het dichtst bij de stal, heeft APC afgelopen juli recent de geurpalen geïntroduceerd.

Hoe werken de geurpalen?

In de ongeveer 20 centimeter hoge palen zit een vloeistof, een etherische olie met een geurstof waaraan muizen en ratten een hekel. Doordat de etherische olie vervluchtigt, komt de geurstof vrij. Deze wordt door regen en wind verspreid. Muizen en ratten mijden deze stof.

APC heeft deze geurpalen inmiddels op 10 tot 15 bedrijven rondom de stallen geplaatst. Daar onder zitten ook de drie HyCare test- en onderzoeksbedrijven van MS Schippers voor melkvee, varkens en pluimvee.

De geurpalen worden geplaatst om de 15 meter, afhankelijk van het stalontwerp. “Voor stallen met bijvoorbeeld deuren in de zijmuur, zijn enkele extra geurpalen nodig.”

De geurpalen komen vanaf januari volop beschikbaar. Ze gaan deel uit maken van een bestrijdingsplan waarbij APC drie keer per jaar controleert of er nog voldoende middel in aanwezig is en dat aanvult. Binnen de C-zône worden nog wel bakken en klemmen geplaatst om muizen en ratten te monitoren.

Strenge voorwaarden middelengebruik

In de nieuwe biocide-wetgeving staan strenge voorwaarden voor het gebruik van middelen op basis van anticoagulantia (bloedverdunners) voor de bestrijding van ratten en muizen. Deze middelen zijn zeer giftig en moeilijk afbreekbaar. Daardoor is het risico op ‘doorvergiftiging’ voor roofvogels, marterachtigen en huisdieren groot. Bovendien is er bij veelvuldig gebruik kans op resistentie.

Gebruik van deze stoffen door particulieren wordt verboden. Alleen plaagdierbestrijders en boeren die hiervoor zijn gecertificeerd, mogen deze middelen nog toepassen.

Lees ook: Knaagdierbestrijding op boerenerf: hoe pak je dat aan en wat mag?

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Prachtig idee om muizen en ratten van je erf te houden. Als we dit allemaal gaan doen, waar blijven die beestjes dan??? Op straat zwerven als daklozen?
  Via deze weg vrees ik, verplaatsen we de populatie alleen maar tot ze gewend zijn aan de "stank" en dan zijn ze terug.

 • Alco

  Probleem verplaatsen!!

 • massy

  Je moet zorgen dat ze zich niet kunnen vermeerderen in plaats van weren hier word schippers alleen maar beter van, meer schiet je er niet mee op.

 • husky

  vangen en onvruchtbaarheidsgen in fokken

 • EL

  En goede kat doet wonderen!

 • agratax(1)

  @husky. Waarom vangen? In plaats van voeren met gif, nu voeren met de anticonceptie pil en dit lang genoeg volhouden dunnen ze wel uit. Het beste zou het helpen als we de mnl. ratten medisch steriliseren. Werkt bij uienvlieg, waarom dan niet bij ratten???

 • drikhend

  Dit kan een goed idee zijn . Maar het zorgen voor een omgeving waar dat de plaagdieren zig niet kunnen handhaven . Dus voeden en schuilen . Voorkomt dat ze zich daar vestiggen . En dus gaan vemeerderen . Als dit zou werken of gaat werken en in omgeving zitten de schuil en voedsel bronnen zullen ze zich daar vermeerderen en dan niet bij de gebruiker van dit mogelijk wonder middel ,maar de buren gaan plagen als daar iets te halen is . En het middel kan oplangetermijn ook nog onverwachte nevenwerkingen tonen . Dat kan eventueel al stank in de omgeving zijn . Dit is gewoon kwestie van afwachten . En om veel gebruikers over de streep te trekken kan prijskaartje ook belangrijk zijn .Een ding is zeker het gedrag van de mens is meestal een van de belangrijkste oorzaken van overlast . Dus voorkomen door alle mogelijke schuil en voedselplaatsen indien zover mogelijk weg te nemen en dan de weringsmaatregelingen op orde hebben . Alleen verjagen is naar mijn meening tussen oplosing die niet gaat werken als de rest niet op orde is .Het is een en en verhaal wat consekwent nageleefd dient te worden om resultaat te boeken .Comercieel is dit in ieder geval een slim plan . Als dan nog goed voor de gebruiker uitpak is het goed plan .

 • hoevedako

  Het is steeds weer hetzelfde.
  Als ze beschermt worden, ontstaan er grote populaties die niet meer uit te roeien zijn. Zie vossen, kraaien, kauwen zwijnen etc.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.