Home

Achtergrond 16 reacties

Farmers Defence Force: nood is hoog en dat verbindt

Landbouworganisaties zijn enthousiast over de eensgezindheid in de sector bij de stikstofaanpak. Dat het plan duur is, wijzen ze af; alternatieven zijn duurder.

Deelnemende belangenorganisaties zijn onverdeeld enthousiast over de samenwerking in het Landbouw Collectief. “De nood is hoog en dat verbindt”, zegt Jeroen van Maanen, organisator van Farmers Defence Force (FDF).

“Dit smaakt naar meer”, zegt Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). “Als sector gezamenlijk kom je beter uit de verf dan wanneer je als individuele belangenbehartigers aan de slag gaat.” Wiegersma ziet kansen in de voorstellen voor de melkveehouderij, al zal het niet voor iedereen eenvoudig zijn. “Daarom is er ook geld nodig, bijvoorbeeld om bronnen te slaan om water te kunnen toevoegen bij het uitrijden van mest. Andere maatregelen, zoals het meer beweiden, hoeven niets te kosten”, zegt Wiegersma. Hij heeft vertrouwen dat de overheid het pakket oppakt. “De overheid zit klem en andere sectoren vragen wel, maar komen niet met een oplossing. Dat doen wij wel.”

Je weet dat je als sector tegen elkaar wordt uitgespeeld als je niet eensgezind bent

Jeroen van Maanen, organisator van Farmers Defence Force

Dat beaamt ook Van Maanen. Hij zegt dat het verbazingwekkend eenvoudig ging om tot een akkoord te komen. “We waren het voor 80 tot 90% al eens. Bovendien weet je dat je als sector tegen elkaar wordt uitgespeeld als je niet eensgezind bent.”

POV: warme sanering levert stikstofruimte op

Linda Janssen, voorzitter van varkenscollectief POV, zegt dat de warme sanering van de varkenshouderij veel stikstofruimte kan opleveren. Ze vindt het voor de blijvers belangrijk dat ammoniak een waarde krijgt, zodat bedrijven die investeren in reductiemaatregelen daar zelf van kunnen profiteren.

Ze hoopt daarnaast dat er weer ruimte komt voor de uitvoering van de innovatie-agenda van de varkenssector, die recent stil kwam te liggen vanwege overheidsbeleid. POV schortte daarom recent alle gesprekken met LNV op. Dat blijft voorlopig zo. “Alleen in het stikstofdossier gaan we via het collectief weer in gesprek”, aldus Janssen die het proces in het collectief ‘tof’ noemt. “Iedereen was heel constructief. Lange tenen werden ingetrokken, partijen sprongen over hun eigen schaduw, met als één doel voorop: een betere positie voor de landbouw in Nederland.”

Kritiek op hoge kosten stikstofplan

De kritiek op de hoge kosten van het stikstofplan onderschrijft het Landbouw Collectief niet. Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij, denkt dat Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, een gat in de lucht springt bij dit plan. Dit is goedkoper dan het GroenLinks-plan van € 7,5 miljard om de stikstofuitstoot te reduceren, zegt Meulenbroeks. Hij vindt het bezwaarlijk dat de sector altijd wordt afgerekend op generieke normen, terwijl boeren juist afgerekend willen worden om resultaten die ze zelf boeken. Daarom willen ze een instrumentarium om de eigen resultaten te meten en te borgen, zoals de KringloopWijzer.

Agribusiness op de hoogte van stikstofplan sector

Het stikstofplan is alleen door de primaire sectoren gemaakt. Food- en agribedrijven als Vion, Van Drie of Friesland Campina zijn er niet bij betrokken. “Maar natuurlijk weten zij ook dat we hiermee bezig zijn. En als we wat met veevoer willen, moet er natuurlijk ook met Nevedi worden gepraat”, zegt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouw Collectief. Hij zegt dat hij in zijn carrière niet eerder zo’n saamhorigheid heeft meegemaakt in de sector. “Het was alleen maar positieve energie.”

Provincies: stikfstofplan is ‘belangrijke handreiking’

Gelders gedeputeerde Peter Drenth, die namens de twaalf provincies het rapport in ontvangst nam, houdt inhoudelijk de kaken op elkaar. “Dat de landbouw vanuit een geëscaleerde situatie als eerste en enige met een eensgezind plan komt is een belangrijk signaal. Dit is een belangrijke handreiking, een stap, een beweging.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Milieuorganisaties reageren kritisch

Milieuorganisaties zijn kritisch op het stikstofreductieplan van de sector. Greenpeace noemt het plan van het Landbouw Collectief ‘te gek voor woorden’. De milieuorganisatie noemt de landbouw de ‘grootste veroorzaker van de stikstofcrisis’ en vindt de voorstellen van het Landbouw Collectief ‘ver onder de maat en nauwelijks serieus te nemen’. Greenpeace roept boeren op afstand te nemen van het voorstel en ecologisch te gaan boeren.

Om de emissies verder terug te dringen is ook een beperkte krimp van de veestapel nodig

Jeroom Remmers, directeur van de True Animal Protein Price Coalitie

Jeroom Remmers, directeur van de True Animal Protein Price Coalitie, reageert dat het stikstofreductieplan aansluit bij de plannen van TAPPC voor de invoering van een vleestaks.

Hij juicht de plannen voor meer beweiding toe, maar ‘om de emissies verder terug te dringen is ook een beperkte krimp van de veestapel nodig, 1% per jaar tot 2030, in regio’s met veel vee nabij natuurgebieden’. Daarvoor moet de vleesprijs moeten worden verhoogd via een vleestaks, waarmee boeren worden gecompenseerd.

Minister Schouten gaat volgende week met het Landbouw Collectief in gesprek over het stikstofreductieplan van de sector.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • maiskolf

  Koeien binnen had je toch minder emissie en nu weer meer beweiden? Snapt u het nog.....

 • Alco

  Dat Greenpeace en Animal nog wat, snappen het nog steeds niet.
  Het gaat niet alleen om uitstoot. Het gaat vooral om kringloop en die is bij landbouw binnen een jaar en de andere sectoren millenniums.
  Een dier kan geen stikstof maken. Het reproduceert.
  Zelfs industrie kan geen stikstof maken, maar zoals gezegd heeft brandstof een een zeer lange terug verdientijd.
  Daarnaast weten ze ook niet dat de maatregelen tot emissie armer produceren niet voor de landbouw sector zelf is, maar om andere sectoren vlot te trekken.

 • deB.


  En dat is wat ik niet hoor van heel het collectief....draag uit waar we mee bezig zijn. Kringloop, wat nemen wij niet op uit de lucht!!! Draag het uit

 • Bennie Stevelink

  @Alco en @deB, het gaat hier over stikstof (ammoniak) emissie en depositie en niet over CO2. Jullie reactie heeft betrekking op CO2.

 • ijsselvallei

  @Bennie, dus de grassen en gewassen geteeld door de landbouw nemen alleen CO2 op en geen stikstof?

 • Bennie Stevelink

  @12:39, de neerslag van ammoniak in bossen wordt er niet anders van.

 • koestal

  eendracht maakt macht

 • koestal

  Als het nodig is stappen de boeren zo weer op de trekker naar Den Haag.

 • oeleboele

  Greenpesce en animal ...blabla bla snsppen niet, dat je noet van de een op de andere dag ecologisch kunt produceren. Daar moet dan ook een markt voor zijn en die is vol.

 • Sjefo

  Greenpeace en consorten krijgen het niet voor elkaar om eens een keer positief te zijn ,dat de veehouderij weg moet in Nederland zit zo diep geworteld bij die organisaties.
  Het is nu wel duidelijk dat het bij die gasten niet gaat over stikstof problematiek maar louter en alleen de hele sector de nek om te draaien .

 • Alco

  Dus @Bennie. Volgens jou heeft stikstof geen kringloop?
  Neerslag in de bossen door landbouw wordt nu door het Mesdagfonds bloot gelegd.
  Waar het om gaat is dat gezegd wordt dat de landbouw met 46 % de grote bedreiger is van de natuur.
  En daar klopt niets van want landbouw in zijn totaliteit neemt meer N op dan dat het uitstoot, want het neemt ook op van de andere sectoren.

 • WJHDKremer

  @Bennie: Dat wat de boeren uitstoten komt ook niet enkel in natuurgebieden terecht, echter van alle uitstoot die op ons land komt wordt gekringloopt tot voedsel. Dat wat in natuurgebieden komt kringloopt niet.

 • kleine boer

  <>

 • fam.bos61

  wat hebben we nog geweldige collega die deze kar getrokken hebben.Nu zuinig zijn op de voorzitter Aalt die een altijd een warm hart voor ons had en noch steeds heeft.Nu nog zorgen dat de opbrengsten uit stikstof en fosfaat nog in de HIR vallen dan kunnen de eventuele stoppers nog makkelijker stoppen.Word het voor de blijvers goedkoper voor

 • 1455

  Vreemd als ik pas Bleu Tiger hoorde over sommigge partijen waar FdF nu mee anderhandeld

 • Tinus1

  Blijkt dat industrie onder 10.000 kg. uitstoot geeneens een vergunning nodig heeft!! Vraag me af wat de verhouding wordt als dit allemaal wel wordt meegeteld.....heel de aannames en berekeningen onder dit beleid zijn zo lek als een mandje. Die Tjeerd de Groot weet niet wat voor een beerput hij heeft opgetrokken...gelukkig wordt iedereen in de agrarische sector wakker en wellicht wordt het er nog beter van ook. De onderste steen komt boven en nu zal blijken wat al vaak is gezegd: de landbouw is netto opnemer, geen afgever!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.