Home

Achtergrond 1 reactielaatste update:22 nov 2019

Europese Centrale Bank heeft lege gereedschapskist

Economische tegenwind wordt steeds lastiger te pareren door de Europese Centrale Bank (ECB).

De rente is historisch gezien al ongekend laag en er is in de afgelopen jaren al meer dan € 2.600 miljard in de economie van de eurozone gepompt. De vorige voorzitter, Mario Draghi, heeft in september nog een nieuwe opkoopprogramma aangekondigd van nog eens € 20 miljard per maand dat inmiddels is gestart.

De nieuwe voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, heeft in feite een lege gereedschapskist meegekregen van haar voorganger. Alle instrumenten die normaal gesproken ingezet kunnen worden, zoals een renteverlaging, zijn uitgeput.

Banken leggen geld toe

De rentes die de ECB nu hanteert, betekenen al dat banken die geld stallen bij de ECB rente moeten betalen. Als ze zelf wel rente vergoeden aan hun klanten leggen ze er geld op toe.

Renteverlaging Rabobank

Tekenend is de renteverlaging op spaartegoeden die Rabobank deze week aankondigde. Welgeteld 0,01% rente betaalt de bank nog op een tegoed tot € 5 miljoen. Daarboven is de rente 0,0%. De andere grootbanken namen eerder al soortgelijke stappen. ABN Amro en ING brengen zelf al rente in rekening bij grote spaartegoeden.

Die stap heeft Rabobank nog niet genomen. ABN Amro heeft wel toegezegd dat ze geen rente in rekening gaan brengen voor tegoeden tot € 100.000. Rabobank en ING hebben die toezegging nog niet gedaan.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Eén reactie

 • Gat

  2.5 miljard afgelopen jaren? Denk 2 nullen erachter?
  Gereedschapkist leeg, huizenprijzen veel te hard gestegen, loonstijgingen houden inflatie niet bij. Steeds meer gelukzoekers die geld kosten.
  Eerste tekenen van crisis tekenen zich al af. Aannemers minder werk, tata steal ontslagen.
  Wat een stel niksnutten bij de europese unie.
  De nederlander heeft tijdelijke belastingverhoging van 19 naar 21% gehad om uit de crisis te komen. Tijdelijk is ie niet! Lage btw van 6 naar 9.
  Hoe kun je crisis verergeren! Door alles wat hierboven staat uit te voeren.
  Praten sommige over failliet landbouwsysteem, omdat ze zelf failliet financieel systeem hebben waar de houdbaarheidsdatum op zijn einde is gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.