Home

Achtergrond

ECB beleid drukt rente eurozone 1,5%

Het rentebeleid van de Europese Centrale bank heeft in de afgelopen jaren de rente bijna 1,5% omlaag geduwd.

Dat is een inschatting van ECB-bestuurder Philip Lane over het effect in 2018 op de 10-jaarsrente. Lane gaf een toespraak in Londen waarbij voor het eerst een schatting van de effecten publiek werd gemaakt. Het gaat om het effect van meerdere maatregelen.

Spaargeld levert vrijwel niets meer op

De ECB heeft sinds het uitbreken van de financiële crisis de rente met meerdere procenten verlaagd. Dat betekent dat spaargeld vrijwel niets meer oplevert, terwijl de rente voor financieringen duidelijk lager is dan in voorgaande decennia voor bedrijven en particulieren. In Nederland heeft de lage rente meerdere pensioenfondsen in de problemen gebracht. De uitkeringen uit pensioen en de opbouw zijn lager dan bij een hogere marktrente.

€ 2.600 miljard aan opgekochte obligatieleningen

Tegelijkertijd is door de ECB een enorme hoeveelheid geld in de financiële markten gepompt. Eind 2018 was dat opgelopen naar een bedrag van € 2.600 miljard aan opgekochte obligatieleningen. In november is de teller al weer verder opgelopen door een nieuwe stimuleringsprogramma van € 20 miljard per maand.

Het effect op de rente is een optelsom van dergelijke concrete maatregelen en de verwachtingen op de financiële markten.
Een verdere verlaging lijkt voorlopig niet aan de orde. Er is in de afgelopen weken weer iets meer optimisme over de economische groei wereldwijd.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.