Caroline van der Plas heeft haar politieke aspiraties ontvouwd. Annie Schreijer-Pierik denkt over een nieuwe partij. Kunnen die twee niet samen optrekken?
Was het een verspreking of een doelbewuste poging de discussie op scherp te stellen, toen CDA-stemmentrekker Annie Schreijer-Pierik deze week zei dat ze desnoods een eigen partij opricht? Helemaal ondoordacht was het in elk geval niet. Ze had al een naam klaar: Agrarische Sociale Partij, niet toevallig met dezelfde initialen als haar eigen naam: ASP.
Wat jij verkondigt, vertel ik al jaren
Zou de Europarlementariër niet kunnen optrekken met Caroline van der Plas, die kortgeleden aankondigde met haar BoerBurgerBeweging te werken aan een nieuwe partij voor boeren en het platteland. Schreijer-Pierik voelt wel verwantschap met de beweging van Van der Plas. “Ik heb tegen haar gezegd: wat jij verkondigt, vertel ik al jaren. We zijn het helemaal eens.”
Lees verder onder de foto.
Caroline van der Plas (l.) is initiatiefnemer van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB). Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zegt uit het CDA te stappen en een eigen partij op te richten, als het CDA niet op koers blijft. - Foto's: ANP
Wortels in de christendemocratie
Schreijer-Pierik was bij de laatste Europese Verkiezingen goed voor meer dan 110.000 stemmen, goed voor anderhalve zetel in de Tweede Kamer. Caroline van der Plas mikt op 1 of 2 zetels in het parlement. Van der Plas heeft net als Schreijer-Pierik ook wortels in de christendemocratie. Zij stond voor het CDA op de lijst voor de Deventer gemeenteraad. Haar moeder was CDA-raadslid in Deventer.
Van der Plas wil met haar partij vooral de belangen van de landbouw behartigen, waarbij ze de rol van boeren en tuinders voor de voedselvoorziening benadrukt. Daar ligt volgens haar ook een sterke verbinding tussen de boer en de burger – de burger eet dagelijks de producten die de boer produceert.
Natuur
Daarnaast vervult de boer een belangrijke rol in natuur en landschapsbeheer, vindt Van der Plas. Daarmee zingt ze in hetzelfde koor als Schreijer-Pierik, die verkondigt dat de natuur in Nederland er nooit geweest zou zijn zonder de boeren. Dat we natuur in Nederland hebben is er niet ondanks, maar dankzij de boeren, zegt de Twentse politica, die al sinds haar achttiende in de politiek zit.
“Traditionele partijen moeten zich heel goed realiseren dat we in een compleet andere tijd leven”, zei Van der Plas onlangs bij EenVandaag. “Zij zitten nog in het oude denken, dat het gaat om de macht tussen de grote partijen. Maar er gaat een heel ander politiek landschap ontstaan.”
Lees verder onder de uitzending van EenVandaag.
Partij voor de Dieren
In zekere zin is de Partij voor de Dieren een voorbeeld voor Van der Plas, al ziet ze die partij politiek gezien eerder als een tegenpool. De manier waarop de Partij voor de Dieren dierenwelzijn op de agenda heeft gezet, is voor Van der Plas de blauwdruk voor het politiek agenderen van het belang van de landbouw en het platteland.
Als Van der Plas en Schreijer de handen ineen slaan heeft de partij – hoe die ook heet – zeker in potentie om meer zetels te halen dan 1 of 2.