Home

Achtergrond 7 reacties

Caroline en Annie kunnen een interessante combi opleveren

Caroline van der Plas heeft haar politieke aspiraties ontvouwd. Annie Schreijer-Pierik denkt over een nieuwe partij. Kunnen die twee niet samen optrekken?

Was het een verspreking of een doelbewuste poging de discussie op scherp te stellen, toen CDA-stemmentrekker Annie Schreijer-Pierik deze week zei dat ze desnoods een eigen partij opricht? Helemaal ondoordacht was het in elk geval niet. Ze had al een naam klaar: Agrarische Sociale Partij, niet toevallig met dezelfde initialen als haar eigen naam: ASP.

Wat jij verkondigt, vertel ik al jaren

Zou de Europarlementariër niet kunnen optrekken met Caroline van der Plas, die kortgeleden aankondigde met haar BoerBurgerBeweging te werken aan een nieuwe partij voor boeren en het platteland. Schreijer-Pierik voelt wel verwantschap met de beweging van Van der Plas. “Ik heb tegen haar gezegd: wat jij verkondigt, vertel ik al jaren. We zijn het helemaal eens.”

Lees verder onder de foto.

Caroline van der Plas (l.) is initiatiefnemer van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB). Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zegt uit het CDA te stappen en een eigen partij op te richten, als het CDA niet op koers blijft. - Foto's: ANP
Caroline van der Plas (l.) is initiatiefnemer van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB). Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zegt uit het CDA te stappen en een eigen partij op te richten, als het CDA niet op koers blijft. - Foto's: ANP

Wortels in de christendemocratie

Schreijer-Pierik was bij de laatste Europese Verkiezingen goed voor meer dan 110.000 stemmen, goed voor anderhalve zetel in de Tweede Kamer. Caroline van der Plas mikt op 1 of 2 zetels in het parlement. Van der Plas heeft net als Schreijer-Pierik ook wortels in de christendemocratie. Zij stond voor het CDA op de lijst voor de Deventer gemeenteraad. Haar moeder was CDA-raadslid in Deventer.

Van der Plas wil met haar partij vooral de belangen van de landbouw behartigen, waarbij ze de rol van boeren en tuinders voor de voedselvoorziening benadrukt. Daar ligt volgens haar ook een sterke verbinding tussen de boer en de burger – de burger eet dagelijks de producten die de boer produceert.

Natuur

Daarnaast vervult de boer een belangrijke rol in natuur en landschapsbeheer, vindt Van der Plas. Daarmee zingt ze in hetzelfde koor als Schreijer-Pierik, die verkondigt dat de natuur in Nederland er nooit geweest zou zijn zonder de boeren. Dat we natuur in Nederland hebben is er niet ondanks, maar dankzij de boeren, zegt de Twentse politica, die al sinds haar achttiende in de politiek zit.

“Traditionele partijen moeten zich heel goed realiseren dat we in een compleet andere tijd leven”, zei Van der Plas onlangs bij EenVandaag. “Zij zitten nog in het oude denken, dat het gaat om de macht tussen de grote partijen. Maar er gaat een heel ander politiek landschap ontstaan.”

Lees verder onder de uitzending van EenVandaag.

Partij voor de Dieren

In zekere zin is de Partij voor de Dieren een voorbeeld voor Van der Plas, al ziet ze die partij politiek gezien eerder als een tegenpool. De manier waarop de Partij voor de Dieren dierenwelzijn op de agenda heeft gezet, is voor Van der Plas de blauwdruk voor het politiek agenderen van het belang van de landbouw en het platteland.

Als Van der Plas en Schreijer de handen ineen slaan heeft de partij – hoe die ook heet – zeker in potentie om meer zetels te halen dan 1 of 2.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Ik denk wel 10 zetels.

 • EMERGO!

  mijn stem hebben deze dames!! Anja Henken, Bart Kemp en Eline Vedder erbij en je hebt al 5 ijzersterke persoonlijkheden die op zeer goede wijze de belangen van onze sector kunnen vertegenwoordigen!

 • kleine boer

  emergo daar heb je de goede opzet te pakken denk ik

 • Blauwkoetje

  Die van ons krijgen ze ook. We hadden al gezegd dat we nergens meer op konden srtemmen. Maar dit is het!!!👍😊

 • Gradje 1966

  Het C.D.A is al lang bij mij weg gevallen ze zijn net zo links als de rest.
  Mark Rutten is ook steeds meer een linkse grachten gordel figuur geworden hij neemt het niet meer op voor de kleine zelfstandige en de boeren hij snapt ook nog steeds niet waar het voedsel vandaan komt .
  Carola schouten is een mislukte minister ze denkt dat ze wat weet over de landbouw omdat ze thuis ook boer zijn geweest maar ze snapt er niets van de boeren op hoge kosten jagen en liever nog hele sector naar de klote laten gaan.
  De Politiek en de ambtenaren zijn zo links als wat en deze ambtenaren maken de dienst uit en zijn allemaal op vrienden diensten uit dit ministerie is een grote linkse vriendenkliek waar geen normale ambtenaar voor de landbouw zit .
  Ik vind dat er maar eens een Parlementaire onderzoek naar deze hele affaire moet doen en dan maar eens kijken hoe onafhankelijk deze ambtenaren hebben gewerkt of de landbouw ook voldoende aanbod is geweest

 • Asjeblieft geen extra partij! En al helemaal niet met keukentafel oplossing Annie erbij!
  Zat notabene in de kamer toen de N2000 gebieden werden aangewezen!
  Fosfaatdebacle idem dito overal meehuilen en van alles beloven maar zat in kamer toen fosfaatplafond werd vastgesteld!

 • Dre van Helmond

  Ik ben niet voor een nieuwe partij maar in tijden van onvrede is er wel ruimte voor.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.