Home

Achtergrond 27 reacties

CDA beslecht exportdiscussie met woordjes ‘in balans’

CDA-coryfee Annie Schreijer-Pierik heeft haar overwinning binnen. In het discussiestuk Zij en Zij van haar partij is onder andere het boereninkomen niet langer belangrijker dan de ambitie om tweede exporteur te zijn, maar ‘in balans met’ die ambitie.

Dat moet eruit, zei Schreijer-Pierik over de zin: “De waarden duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moeten belangrijker zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven.”

Het woordje ‘belangrijker’ in die ene zin uit het 79 pagina’s tellende discussiestuk dreigde een van de sessies van het CDA-congres, zaterdag 9 november in Maarssen, volledig te beheersen.

Lees verder onder de tweet

Annie Schreijer-Pierik zelf begon de aanval op Leonard Geluk, onder wiens leiding het discussiestuk tot stand is gekomen. Daarna nam waterschapsbestuurder Couzijn Bos uit Vriezenveen (Overijssel) het over, en toen die niet het gewenste resultaat binnenhaalde, overstemde Eerste Kamerlid Joop Atsma de zaal met de vraag hoe Geluk tot de conclusie kwam dat de Nederlandse land- en tuinbouw met minder export meer inkomen zou kunnen verdienen.

Lees ook: CDA: juist nu zij aan zijn met landbouw

Angel uit de discussie gehaald

Uiteindelijk was het oud-Kamerlid en voormalig Overijssels gedeputeerde Theo Rietkerk die de angel uit de discussie haalde door voor te stellen om het woord ‘belangrijker’ in het discussiestuk te vervangen door ‘in balans’. Daarop gaf Geluk toe: hij had er geen bezwaar tegen die suggestie te volgen en de woorden ‘in balans’ te gebruiken.

Annie Schreijer-Pierik vierde het gevonden compromis als een overwinning. “We hebben het binnengehaald”, zei ze na afloop van de discussie.

Niet fair om één sector met probleem op te zadelen

Geluk had bij aanvang van het congres al geprobeerd de angel uit de discussie te halen. Hij haalde het boerenprotest op het Malieveld aan. “Daar hoor ik één belangrijk signaal: laat ons niet in ons uppie dit probleem oplossen. Het is ook niet fair om één sector met alle problemen op te zadelen, het is niet fair dat voor die sector de regels steeds veranderen en het is niet fair dat ze geen eerlijke prijs krijgen voor hun werk.”

Iedere CDA‘er snapt dat het CDA nooit zou voorstellen om de export te verminderen

Geluk toonde zich ongelukkig met de commotie die was ontstaan over de passage over de exportpositie van de Nederlandse land- en tuinbouw. “Iedere CDA‘er snapt dat het CDA nooit zou voorstellen om de export te verminderen. Wij zijn trots op onze innovatie boeren, dat zijn toptechnologen.”

Laatste reacties

 • Woordjes wisselen, maakt het nog wat uit ??
  Het kwaad is al geschied en de intenties van de CDA "Prominent" zijn duidelijk.
  Geluk is ook een papegaai die wat heeft gehoord in de 2e kamer en dit nu ook kan roepen.

  Het zal een hele klus worden om hem de juiste teksten te laten reproduceren.
  Vr gr René

 • Ja ze nemen iets voor niks en geven het aan een ander en laten zich er goed voor betalen

 • kuiken007

  het beleid van cda is duidelijk ze offeren ook de agrarische sector op

 • farmerbn

  Nederland is de tweede landbouwproductenexporteur van de wereld omdat Nederland heel veel producten invoert én weer uitvoert. Als je dit wil verminderen ga je de handel en havens ( Rotterdam en Amsterdam) en Schiphol kapotmaken. Wil CDA dat ? Of gaat het om het verminderen van de Nederlandse landbouwproductie zelf? Wel even duidelijk zijn hè?

 • Maas1

  De woord keuze in balans zal voor Geluk een andere zijn.Ik lees dit dat er binnen de gelederen van het CDA een stroming is die de zelfde benadering heeft als de Groot van D33.
  Ze kunnen wel menen binnen het CDA dat de angel er uit is,er is veel schade aangericht.Had de dicussie binnen kamers gehouden sukkels!

 • melkveehouder .

  @Maas 1, eens!Je kunt het wel uit het stuk halen, maar niet uit de gedachten en dubbele agenda die het CDA voert. Jammer dat mijn vrees bewaarheid is geworden. Wat een smakeloze vertoning van een clubje pluche plakkers!

 • loes1

  Als je gisteravond bij Pauw het standpunt van die mevrouw met de hoofddoek over het aandeel zetels dat het CDA uit de agrarisch sector heeft (1,7 ,dus waar hebben we het over?)dan weet je dat het al dat je het van het CDA ook niet meer hoeft te verwachten. Annie Schrijer dreigt niet voor niets dat ze zich binnen zo een CDA niet thuis voelt, zij ziet de verandering binnen het CDA ook wel aankomen.
  Vandaag hebben ze met mooie woorden zogenaamd de kou weer uit de lucht gehaald, maar de tendens is ingezet dat veranderd niet weer !!!!
  Dus als je weer mag stemmen moet je wel 3 keer achter je oor krabben, waarop ! Ik zou het niet weten.

 • melkveehouder .

  @Loes1 . Als de SGP de bakens zou verzetten en het vrouwonvriendelijke partijprogramma zou aanpassen, dan kunnen ze rekenen op veel steun van agrarisch Nederland.

 • Maas1

  Nederland maakt zich druk over fipronil stikstof pfas C02 enz enz.
  Niet over voedsel dat is hier een luxe probleem men ziet daar immers überhaupt niet eens de levens behoefte van, laat staan de vrijheid die het geeft.

  Dat is elders wel anders!

  https://youtu.be/QV0TokG4xdI

 • Denken ze nu echt dat je door woordjes te wisselen ,de boeren nog op het CDA stemmen.

 • Alco

  BBP

 • kraats

  Maas1, dat is nog eens een tekst in dat filmpje; KLASSE !!!

 • Gat

  Farmerbn jij snapt het. Wij tellen doorvoer ook als export.

 • Maas1

  @Kraats 👍

 • Henk.visscher

  en zo is het CDA weer in balans,een woordje veranderen veranderd nog niet de koers

 • kanaal

  het stemgedrag van het cda de laatste tijd zegt genoeg gelukkig zijn er nog andere partijen.

 • Bennie Stevelink

  Annie heeft een leeftijd dat ze al haar tijd aan de kleinkinderen moet besteden. Die hebben oma ook nodig. Politiek kan ze zo langzamerhand beter aan anderen overlaten.

  De toenemende concurrentie uit Oost Europa kunnen wij nooit aan. Ons kostenniveau is veel te hoog. Een belangrijk deel van dat hoge kostenniveau wordt veroorzaakt door de extreme veedichtheid. Het is dus onvermijdelijk dat er inkrimping komt: niet door de politiek maar door de markt.
  Dit zijn ontwikkelingen waar Annie blijkbaar niet meer in meekomt.

 • acbaltus

  bennie je begin steeds meer onzin uit te kramen gaat het nog wel goed met je ik maak me zorgen om jouw gesteldheid misschien is de werkdruk wat hoog voor je en wordt het tijd voor een andere invulling van je leven

 • Alco

  In krimping door land inpikken of dat je er niets meer mee mag geeft totaal geen verlichting op de markt.

 • Nou Bennie dan stem jij toch op D33 en om het goede voorbeeld te geven verkoop je de helft van jou vee.
  vr gr René

 • Bennie, dan kunnen we Remkes ook niet serieus nemen ,net zo als klimaatNijpels en vele anderen die beter bij de kleinkinderen kunnen gaan zitten ,dan nu achter en voor de schermen de politiek zitten te verpesten.

 • veldzicht

  500 milj. euro om boeren uit te kopen rond om natuur gebieden.En wat gebeurd er met die gronden rond om die natuurgebieden waar je niks meer op mag doen? Dat wordt straks gewoon bij dat natuur gebied getrokken.Dat hele z.g. stikstof ''probleem'' wordt misbruikt om die boeren weg te schoppen en er weer duizenden ha land op een goedkope manier bij te krijgen om natuur van te maken.

 • Een noodwet om rust te bewaren en tijd te winnen is op dit moment het beter dan overhaaste beslissingen.https://nos.nl/artikel/2309808-wilders-presenteert-noodwet-voor-stikstofproblemen.html

 • arink

  Stevelink snapt het.
  Eén ding is belangrijk;dat je als boer de kost kunt verdienen mét de consument.
  Acties van FDF, of opa Calon die niets van de nieuwe tijd snapt, met z'n medebestuurders die op 2 juli de stal allemaal vol hadden, daar koop je niets voor, en die veranderen de mindset van de samenleving niet.
  Pas je aan, of ruim het veld, dat is de enige waarheid. Door samenwerking met NGO's is een goede prijs te behalen. Beter 300.000 voor 60 cent dan 600.000 voor 30 cent.

 • arink

  Stevelink snapt het.
  Eén ding is belangrijk;dat je als boer de kost kunt verdienen mét de consument.
  Acties van FDF, of opa Calon die niets van de nieuwe tijd snapt, met z'n medebestuurders die op 2 juli de stal allemaal vol hadden, daar koop je niets voor, en die veranderen de mindset van de samenleving niet.
  Pas je aan, of ruim het veld, dat is de enige waarheid. Door samenwerking met NGO's is een goede prijs te behalen. Beter 300.000 voor 60 cent dan 600.000 voor 30 cent.

 • @Arink, ook geen probleem stem gewoon D33 of CDA en doe de helft van je vee maar vast weg om het goede voorbeeld te geven.
  Vergeet je niet om de winkeltjes effe te checken of er wellicht een artikeltje tussen ligt die niet uit de omgeving komt.
  En vergeet ook niet een wet te maken waarin je de karige Nederlander verplicht om ietsje meer te betalen.
  Vr gr René

 • j.verstraten1

  Wopke zegt het correct. Het is waanzinnig. En volgens Annie moeten we voor de 1e plek gaan. Dat kan, door Schiphol uit te breiden en de Maasvlakte te vergroten. Ten koste van ( stikstof en co2 ruimte van ) de boeren met laagwaardige productie ( melk en vlees) en die te vervangen door hoogwaardige ( techniek, bomen, knollen en bollen).

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.